Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajakiem dookoła Hvaru

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.09.2013 19:03

Hej Eliza. Dzięki za info :)

Elizasz napisał(a):Wrażenia?? dla dzieciaków fajnie, dla nas ogólnie też pozytywnie, choć wszystko zależy od ilości rybek na jakie się trafi :wink: nie polecam, jeśli ktoś się spodziewa ekstremalnych wrażeń, ale dla laików, którzy nie nurkują w zatoczkach pełnych pięknych kolorowych rybek, rejs był jak najbardziej ok :)

No właśnie tak podejrzewałam. Jak się posmakowało snurkowania i kajakowania (zwłaszcza kajakowania 8)), to glassboat już raczej nie wymiata ;)

Pozdrav :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.09.2013 20:33

7 sierpnia (środa): Rozpoznanie terenu ;)

Dzisiaj odpoczywamy od kajakowanie i jedziemy na mały zwiad, na południową stronę Wyspy. Jak południowa strona Hvaru, to oczywiście tunel Pitve, którym przejedziemy po raz pierwszy w tym roku. Mamy szczęście - będziemy jechać pierwsi 8) Zawsze to bardziej ekscytujące niż jazda "w ogonku".

Sesja zdjęciowa przed tunelem:

021294.jpg

021653.jpg

Zielone światło i jedziemy! Chociaż nie jest to nasz pierwszy raz ;), czujemy dreszczyk emocji. Jest cool 8)

Rozpoznanie terenu (głównie campingów) czas zacząć. Na pierwszy ogień idzie camp Petarčica w Zavali. Plaża bardzo ładna, choć oczywiście sporo na niej plażowiczów (w końcu to zaraz przy campingu).

022554.jpg

Jest też grota, w której ludzie trzymają sprzęt pływający, a którą oglądałam w zeszłorocznej relacji Interseala:

023033.jpg

I ten widok na Šćedro!:

023423.jpg

Niestety na campie jest bardzo ciasno, namiot koło namiotu:

023849.jpg

Co prawda przeprowadzać chcemy się dopiero pojutrze, a wtedy sytuacja może wyglądać inaczej, jednak jakoś słabo to widzę...

Camping ma swoje zalety - jest całkowicie zacieniony, ma fajną plażę. Ma też wady (głównie część sanitarna ;)), ale takie do przeżycia.

Tak czy inaczej, jedziemy dalej, w stronę Sv. Nedelji:

024655.jpg

Z głównej drogi odbijamy w Ivan Dolcu; chcemy zobaczyć camp Paklina:

025090.jpg

Zjeżdżamy stromo w dół:

025478.jpg

i zaraz jesteśmy przed domem, dookoła którego (dokładnie - dookoła) rozsiane są namioty. Jesteśmy na terenie campu Paklina.

Zdjęcia z campingu będą kiedy indziej, bo mogę zdradzić tajemnicę (tak naprawdę już wcześniej zdradziłam ;)), że właśnie tutaj zakotwiczymy na kilka nocy. Tym razem pokażę tylko przycampingową plażę:

026286.jpg

Całkiem ładna!

Camping też nam się podoba. Wolnych miejsc nie ma zbyt wiele, ale wydaje nam się, że jest trochę luźniej niż w Zavali i coś się znajdzie. Zobaczymy pojutrze ;)

Dziś natomiast, po satysfakcjonującym rozpoznaniu terenu, jedziemy wreszcie poplażować - do Sv. Nedelji:

027056.jpg

Zanim zaczniemy leniuchować, idziemy nadrobić zaległości. Wstyd przyznać, ale do tej pory nie widzieliśmy jeszcze "słynnej" sosny :oops:

No to teraz już to mamy "zaliczone" ;):

027858.jpg

Niestety tuż pod drzewkiem ktoś obozuje, więc sesji dłuższej zdjęciowej nie będzie ;) Tylko szybka fotka:

028441.jpg

i zmykamy.

Uwieczniamy jeszcze widok "spod sosny":

028875.jpg

i mostek z "kanałem" (pod nim):

029282.jpg

Teraz już z czystym sumieniem możemy oddać się lenistwu ;) Plażować będziemy tutaj:

029842.jpg

Może nie jest to najpiękniejsze miejsce na wyspie, ale wygodne :) I, co ciekawe, możemy tu podziwiać całkiem ciekawe życie podwodne.

Wielki błękit 8):

030589.jpg

030948.jpg

Jest cudnie!

Na koniec pobytu w Sv. Nedelji idziemy jeszcze w okolice konoby-okrąglaka:

031409.jpg

i obserwujemy ryby pływające w restauracyjnym "zbiorniku":

031844.jpg

Ciekawe, czy te same trafiają później na talerze klientów :?:

Nasze rozpoznanie południowej strony Hvaru dobiega końca. Spędziliśmy tu bardzo przyjemne pół dnia. Przed nami druga połowa, która również będzie bardzo sympatyczna 8)
Ostatnio edytowano 13.05.2020 14:48 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 18.09.2013 21:07

maslinka napisał(a):
Teraz już z czystym sumieniem możemy oddać się lenistwu ;) Plażować będziemy tutaj:

Obrazek

Achch jak miło popatrzeć i powspominać.... :D :D
plażowaliście prawie pod samym apartamentem, w którym spędziliśmy 2 tygodnie...
tak baardzo nam tęskno za tym miejscem :x
Pozdrawiam :papa:
TomKinS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomKinS » 18.09.2013 21:13

maslinka napisał(a):Nasze rozpoznanie południowej strony Hvaru dobiega końca. Spędziliśmy tu bardzo przyjemne pół dnia. Przed nami druga połowa, która również będzie bardzo sympatyczna 8)

Czekam z wielką niecierpliwością, podnietą przygody, rozkoszą nowych odkryć i orgazmem :) widoków z Waszych zdjęć :wink:
Tomasz.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2013 21:25

Mam pytanko.
Z czego słynna jest ta sosna? Stałem pod nią w ubiegłym roku nieświadomy jej wyjątkowości i nawet nie zrobiłem sobie zdjęcia! :)

Pozdrawiam
Interseal
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 18.09.2013 21:55

maslinka napisał(a):...Tym razem pokażę tylko przycampingową plażę:

Obrazek

Całkiem ładna!

"nasza" plaża ... nie może i mnie zabraknąć :D

maslinka ... więcej, więcej, więcej :oczko_usmiech:
KDW
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KDW » 18.09.2013 22:16

UUU godzina 23:13 czytam wątek od 21 z groszami, siedząc na łóżku w apartmanie u Daria w Tribunj :mrgreen:

Za parę dni come back do Polski i też zabieram się za relację, ale co mnie zaintrygowało najbardziej to właśnie kajak, coś czuję że to będzie kolejny zakup na kolejny wyjazd do Cro i chyba obstawiam COLORADO KCC 335G SEVYLOR :mrgreen:

pozdrawiam i czekam na dalszy rozwój fotorelacji :papa:

ps. dwa pytanka, pływaliście z jakimś GPS ? używaliście kapoków ?
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 18.09.2013 23:18

Elizasz
potwierdzam, z ciekawości w 2010 albo w 2011 roku w Sv. Filip i Jakov płynęliśmy taką Polumoricą. Jednocześnie coś nowego, a zarazem nic specjalnego.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 19.09.2013 07:51

Jeśli można:

Interseal napisał(a):Mam pytanko.
Z czego słynna jest ta sosna? Stałem pod nią w ubiegłym roku nieświadomy jej wyjątkowości i nawet nie zrobiłem sobie zdjęcia! :)

Słynna, bo obfocona na forum. :D
KDW
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KDW » 19.09.2013 08:00

:roll:
Darkos napisał(a):Jeśli można:

Słynna, bo obfocona na forum. :D

:roll: Chyba słynniejsza jest maslinka z Kaštel Štafilić :papa: sorki za OT
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 19.09.2013 08:02

KDW napisał(a): :roll: Chyba słynniejsza jest maslinka ........

Tak, Maslinka jest słynniejsza :oczko_usmiech:
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 19.09.2013 08:49

KDW napisał(a):

:oops: może wyjdę na ignoranta ... ale pierwsze słyszę :oops:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.09.2013 12:44

mariusz_77 napisał(a):plażowaliście prawie pod samym apartamentem, w którym spędziliśmy 2 tygodnie...

To fajną miejscówkę mieliście :)

TomKinS napisał(a):Czekam z wielką niecierpliwością, podnietą przygody, rozkoszą nowych odkryć i orgazmem :) widoków z Waszych zdjęć :wink:
Tomasz.

No, no, nie wiem, czy sprostam tak "rozbuchanym" ;) oczekiwaniom 8)

Dokładnie tak jak napisał Darkos - słynna z forum ;) Widziałam ją na pewno w kilkunastu hvarskich relacjach, ale dopiero w tym roku zobaczyłam ją na żywo. Ta sosna urosła już do rangi symbolu Sv. Nedelji ;)

m@rek napisał(a):maslinka ... więcej, więcej, więcej :oczko_usmiech:

Będzie zdecydowanie więcej, jak już się przeprowadzimy na południową stronę 8)

KDW napisał(a):ps. dwa pytanka, pływaliście z jakimś GPS ? używaliście kapoków ?

Witaj, KDW.
Nie pływaliśmy z GPSem, wystarczała nam mapa Hvaru. Natomiast kapoków używaliśmy... jako poduszki na plażach, do których dopłynęliśmy ;)

Darkos napisał(a):
KDW napisał(a): :roll: Chyba słynniejsza jest maslinka ........

Tak, Maslinka jest słynniejsza :oczko_usmiech:

;) :lol:

mariusz_77 napisał(a):
KDW napisał(a):

:oops: może wyjdę na ignoranta ... ale pierwsze słyszę :oops:

W takim razie też jestem ignorantką, bo nie wiedziałam o jej istnieniu...
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 19.09.2013 12:53

maslinka napisał(a):
mariusz_77 napisał(a):plażowaliście prawie pod samym apartamentem, w którym spędziliśmy 2 tygodnie...

To fajną miejscówkę mieliście :)

Dlatego jak zdrówko dopisze planujemy tam w przyszłym roku powrócić :lol: :papa:
KDW
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KDW » 19.09.2013 13:32

maslinka napisał(a):W takim razie też jestem ignorantką, bo nie wiedziałam o jej istnieniu...

UUU starzy CROmaniacy wstyd, wstyd, ja dowiedziałem się dzięki uprzejmości Bonara, ukłon w jego stronę...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Kajakiem dookoła Hvaru - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone