napisał(a) maslinka » 09.09.2013 21:43
Fatamorgana napisał(a):Diabelniem ciekaw jak było na tych Wyspach Piekielnych do czorta!
Witaj, Fata! Miło Cię tu widzieć (bo chyba się wcześniej nie ujawniłeś
)
bluesman napisał(a):nie wiem dlaczego nie pokazują mi się zdjęcia Maslinki
Ja też nie mam pojęcia.
U nas pokazują się i na laptopie, i na stacjonarnym kompie.
ruwado napisał(a):Piekielnie jestem ciekaw jak to było na piekielnych
Patrze na fotki i widzę jak miesiąc temu jechałem tym,i samymi drogami
Było.... piekielnie gorąco
Bocian napisał(a):Ciekawe jest to, że nazwa tych wysp nie ma nic wspólnego z piekłem i wg mnie powinno się używać nazwy Wyspy Paklińskie...
Chyba teraz już ma, bo choć powstała z błędnej odmiany, jednak w takiej formie istnieje. Tak się składa, że jestem świadoma etymologii tej nazwy. Napisałam, że bardziej mi się podoba nazwa "Wyspy Piekielne", co, zgadza się, nie jest najszczęśliwszym tłumaczeniem.
DarCro w swojej relacji, cytując Leona, napisał:
DarCro napisał(a):Zastanawiałem się czy nazwa wysp w okolicy miasta Hvar to Pakleni otoci (Wyspy Piekielne), czy też Paklinski otoci (Wyspy Żywiczne). Według Grubisica obecna nazwa wysp, czyli Wyspy Piekielne powstała z błędnej odmiany pierwotnej nazwy, Wyspy Żywiczne. I dodaje: "Paklina jest żywicą z pinii, która zbierano na najwiekszej z wysp - św. Klemensa, a służyła do uszczelniania statków". Można więc powiedzieć, że obecna nazwa wyspy to coś w stylu Piekielnie Żywiczne Wyspy.
Zatem nazwa "Wyspy Piekielne" po chorwacku powinna brzmieć "Paklinski otoci".
Ale mnie odpowiada interpretacja, którą zaproponował DarCro - Piekielnie Żywiczne Wyspy
Ostatnio edytowano 09.09.2013 21:45 przez
maslinka, łącznie edytowano 1 raz