Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajakiem dookoła Hvaru

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 09.09.2013 21:03

Diabelniem ciekaw jak było na tych Wyspach Piekielnych do czorta! :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 09.09.2013 21:15

nie wiem dlaczego nie pokazują mi się zdjęcia Maslinki :(
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 09.09.2013 21:23

Piekielnie jestem ciekaw jak to było na piekielnych :D Patrze na fotki i widzę jak miesiąc temu jechałem tym,i samymi drogami :hut:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.09.2013 21:31

ruwado napisał(a):Piekielnie jestem ciekaw jak to było na piekielnych :D Patrze na fotki i widzę jak miesiąc temu jechałem tym,i samymi drogami :hut:

Ciekawe jest to, że nazwa tych wysp nie ma nic wspólnego z piekłem i wg mnie powinno się używać nazwy Wyspy Paklińskie...
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 09.09.2013 21:42

dokładnie tak - masz rację, ale co się nie robi dla uatrakcyjnienia miejsca

"Wyspy Paklińskie (chorw. Paklinski otoci, Pakleni otoci) – grupa 16 chorwackich wysepek na Adriatyku, na południe od miasta i wyspy Hvar o łącznej powierzchni prawie 7,2 km².

Wyspy są oddzielone od Hvaru kanałem Paklinskim i stanowią naturalną osłonę dla portu Hvar. Nazwa wysp pochodzi od słowa paklina, oznaczającego żywicę sosny w lokalnym dialekcie języka chorwackiego, używaną tutaj do uszczelniania kadłubów statków i łodzi."
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 09.09.2013 21:43

Fatamorgana napisał(a):Diabelniem ciekaw jak było na tych Wyspach Piekielnych do czorta! :)

Witaj, Fata! Miło Cię tu widzieć (bo chyba się wcześniej nie ujawniłeś 8)) :D

bluesman napisał(a):nie wiem dlaczego nie pokazują mi się zdjęcia Maslinki :(

Ja też nie mam pojęcia. :? U nas pokazują się i na laptopie, i na stacjonarnym kompie.

ruwado napisał(a):Piekielnie jestem ciekaw jak to było na piekielnych :D Patrze na fotki i widzę jak miesiąc temu jechałem tym,i samymi drogami :hut:

Było.... piekielnie gorąco :lol:

Bocian napisał(a):Ciekawe jest to, że nazwa tych wysp nie ma nic wspólnego z piekłem i wg mnie powinno się używać nazwy Wyspy Paklińskie...

Chyba teraz już ma, bo choć powstała z błędnej odmiany, jednak w takiej formie istnieje. Tak się składa, że jestem świadoma etymologii tej nazwy. Napisałam, że bardziej mi się podoba nazwa "Wyspy Piekielne", co, zgadza się, nie jest najszczęśliwszym tłumaczeniem.

DarCro w swojej relacji, cytując Leona, napisał:
DarCro napisał(a):Zastanawiałem się czy nazwa wysp w okolicy miasta Hvar to Pakleni otoci (Wyspy Piekielne), czy też Paklinski otoci (Wyspy Żywiczne). Według Grubisica obecna nazwa wysp, czyli Wyspy Piekielne powstała z błędnej odmiany pierwotnej nazwy, Wyspy Żywiczne. I dodaje: "Paklina jest żywicą z pinii, która zbierano na najwiekszej z wysp - św. Klemensa, a służyła do uszczelniania statków". Można więc powiedzieć, że obecna nazwa wyspy to coś w stylu Piekielnie Żywiczne Wyspy. :)

Zatem nazwa "Wyspy Piekielne" po chorwacku powinna brzmieć "Paklinski otoci".

Ale mnie odpowiada interpretacja, którą zaproponował DarCro - Piekielnie Żywiczne Wyspy ;)
Ostatnio edytowano 09.09.2013 21:45 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.09.2013 21:44

ruwado napisał(a):dokładnie tak - masz rację, ale co się nie robi dla uatrakcyjnienia miejsca

"Wyspy Paklińskie (chorw. Paklinski otoci, Pakleni otoci) – grupa 16 chorwackich wysepek na Adriatyku, na południe od miasta i wyspy Hvar o łącznej powierzchni prawie 7,2 km².

Wyspy są oddzielone od Hvaru kanałem Paklinskim i stanowią naturalną osłonę dla portu Hvar. Nazwa wysp pochodzi od słowa paklina, oznaczającego żywicę sosny w lokalnym dialekcie języka chorwackiego, używaną tutaj do uszczelniania kadłubów statków i łodzi."

Czytałem to samo na chorwackiej stronie.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 10.09.2013 09:23

maslinka napisał(a):...Możemy ruszać na spotkanie Przygody! :D

No to płyńmy :!:
Nikt nie woła. :)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 10.09.2013 09:32

longtom napisał(a):No to płyńmy :!:

Woła, woła :)
Ciekawe jak Wyspy wyglądają z bliska ;)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 10.09.2013 20:12

z miłą chęcią zobaczę wysepki Twoim okiem, byliśmy na Jerolimie 2 razy ale tradycyjną drogą czyli taxi boat, ciekawe jakie miejsca Wy odkryliście;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.09.2013 20:59

Co za dzień! Dopiero teraz na dłużej usiadłam (przed kompem)... Jestem tak zmęczona, że po jednym piwie mnie ścina ;), więc lepiej nie będę pisać zbyt wiele, bo napiszę głupoty ;)

longtom napisał(a):

... słyszę głos z Wielkopolski :lol:

Roxi napisał(a):Ciekawe jak Wyspy wyglądają z bliska ;)

Całkiem fajnie! A najlepiej spod spodu ;)

ArliJ napisał(a):z miłą chęcią zobaczę wysepki Twoim okiem, byliśmy na Jerolimie 2 razy ale tradycyjną drogą czyli taxi boat, ciekawe jakie miejsca Wy odkryliście;)

Dosyć tradycyjne 8) Najlepsze - okolice FKK na Jerolimie :mrgreen:
TomKinS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomKinS » 10.09.2013 23:11

longtom napisał(a):

[/quote]

Płyń, Maslinko płyń, wspominaj i wklejaj kolejne zdjęcia. Są balsamem na moją tęsknotę za Chorwacją. Płyń i usłysz drugi głos z Wielkopolski :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.09.2013 07:42

TomKinS napisał(a):
maslinka napisał(a):
longtom napisał(a):

Płyń, Maslinko płyń, wspominaj i wklejaj kolejne zdjęcia. Są balsamem na moją tęsknotę za Chorwacją. Płyń i usłysz drugi głos z Wielkopolski :)

I echo z Pomorza.
:mrgreen:

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.09.2013 07:47

"Przepłynąłem" przez relację jednym cięgiem, i jak zwykle zachwycasz Maslinko. Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na więcej.
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 11.09.2013 08:15

Jestem i ja, wciąż jeszcze nie doszłam do siebie po powrocie z Korculi, ale na Twój Hvar zaglądam...skusił nas już dwa razy i ...rozważamy trzeci, tym razem z kwitnącą lawendą koniecznie :wink: Mamy dużo "do uzupełnienia" na Hvarze.

Na Pakleni też byliśmy, taxówką oczywiście, ale nie na Jerolimie, tylko na małej wysepce której nazwa teraz mi uleciała :roll: Meduza mnie tam załatwiła. Było pięknie, ale kamienie ostre bardzo, no i te meduzy i mnóstwo, mnóstwo jeżowców. Teraz żałuję, że w tamtych czasach nie pływałam z maską, musiało być ciekawie :roll:

Czekam na Twój opis wysepek i pozdrawiam :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Kajakiem dookoła Hvaru - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone