Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajakiem dookoła Hvaru

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 29.08.2013 08:13

Cześć Agnieszko,

Z pewnym opóźnieniem wpadam i będę śledził kolejną Twoją relację z wyspy, na którą w tym roku po raz kolejny nie pojechaliśmy...i pewnie prędko nie pojedziemy (Hvar prezentuje się bardzo okazale, ale mamy inne priorytety), więc znów popatrzę, posłucham, pooglądam i...dam Hvarowi szansę awawnsowania w rankingu "wysp do zobaczenia" 8)

maslinka napisał(a):Do wnętrza kościoła jednak nie zaglądamy (chociaż jest otwarty), bo jesteśmy już po piwku ;)

Eeeee, a co ma spożycie piwka do wizyty w świątyni? :D

P.S. Wszystki parkingi pod wszystkimi sklepami Tommy wyglądają tak samo :D
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 29.08.2013 09:37

I ja czekam z niecierpliwością na cd
P.S. wszystko skrupulatnie notuję i nie będę miał oporów wykorzystać te dane już niedługo :mrgreen:

4DDW

:papa:
Lacerta
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lacerta » 29.08.2013 10:47

Przyznaję się do śledzenia relacji od jakiegoś czasu. Chcieliśmy sobie też sprawić taki kajaczek, ale z dwójką dzieci ciężko wybrać się na taką wyprawę. Nie orientowaliście się czy da się silniczek doczepiać?
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 29.08.2013 10:53

Lacerta napisał(a):...Chcieliśmy sobie też sprawić taki kajaczek, ale z dwójką dzieci ciężko wybrać się na taką wyprawę....

Niektórym się udaje.
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 29.08.2013 17:52

Też powróciłem z Hvaru - przypomnę sobie :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 29.08.2013 22:09

Niestety, dzisiaj byłam zawalona robotą i nie udało mi się wrzucić odcinka. Postaram się jutro...

Paweł BB napisał(a):Ciekawe, czy jak będzie jeszcze dużo fotek Jelsy to nam się znudzi....... raczej wątpię, ale możesz spróbować :D
Czekamy

Spróbuję ;)

mariusz_77 napisał(a):to dawaj kajak i zatoczki to nie jest w stanie mi się znudzić :D :D
Pozdrawiam :papa:

Mam nadzieję, bo to jednak relacja głównie kajakowa ;)

Marsallah napisał(a):Cześć Agnieszko,

Z pewnym opóźnieniem wpadam i będę śledził kolejną Twoją relację z wyspy, na którą w tym roku po raz kolejny nie pojechaliśmy...i pewnie prędko nie pojedziemy (Hvar prezentuje się bardzo okazale, ale mamy inne priorytety), więc znów popatrzę, posłucham, pooglądam i...dam Hvarowi szansę awawnsowania w rankingu "wysp do zobaczenia" 8)

Cześć ! Cieszę się, że się "dosiadłeś" :) Nie da się ukryć, że Hvar to bardzo popularna wyspa, na której nawet poza sezonem odpoczywa sporo ludzi. Wy, zdaje się, przede wszystkim szukacie spokoju i nieodkrytych zatoczek. Pewnie w czerwcu znalazłyby się uvale, w których moglibyście plażować tylko w swoim towarzystwie, ale liczba miejsc turystycznych ("must see" ;)) sprawia, że przy pierwszej wizycie na wyspie nie można ich pominąć, a to oznacza "kontakt" z turystami ;)

Marsallah napisał(a):Eeeee, a co ma spożycie piwka do wizyty w świątyni? :D

W świątyniach jest mniej tlenu, więc po piwie jeszcze bardziej kręci się w głowie ;)

ARTUR_KOLNICA napisał(a):
4DDW

Szczęściarz! :D

Lacerta napisał(a):Przyznaję się do śledzenia relacji od jakiegoś czasu. Chcieliśmy sobie też sprawić taki kajaczek, ale z dwójką dzieci ciężko wybrać się na taką wyprawę. Nie orientowaliście się czy da się silniczek doczepiać?

Do naszego kajaka się nie da. Da się do pontonów (tych, które zamiast burty, z tyłu, mają deskę), choć i kajaki z możliwością doczepienia silnika się zdarzają, ale rzadko.

ruwado napisał(a):Też powróciłem z Hvaru - przypomnę sobie :D

Relację napisz ;)
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 30.08.2013 11:40

Witam, też nieco późno, ale na najważniejsze chyba się załapię.. ;)
Pozdrawiam!
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.08.2013 12:11

maslinka napisał(a):Od razu lojalnie ostrzegam ;), że w relacji tej nie będzie wszystkich hvarskich punktów "must see", bo jednak sporo już na Hvarze widzieliśmy

A poza tym, powiedzmy sobie szczerze - nie istnieje coś takiego, jak "must see". ;)

Każdemu może się podobać co innego...

Pozdrawiam,
Wojtek
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 30.08.2013 18:03

Dopiero teraz doczytałem 8O , że wyjechaliście 01.08 i byliście w Jelsie 02.08 - to tak jak my. Ruszyliśmy od rodziny z Tomaszowa Maz. 01.08 około 17 00. W Jelsie byliśmy od 02.08 do 16.08 :oczko_usmiech:

PS. I jeszcze widzę, że jesteś belferką - tak jak moja żona :lol:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.08.2013 21:42

razpol napisał(a):Witam, też nieco późno, ale na najważniejsze chyba się załapię.. ;)
Pozdrawiam!

Jasne, że się załapałeś. Wskakuj do kajaka ;)

Franz napisał(a):Każdemu może się podobać co innego...

Niby tak, tylko dlaczego tak wielu osobom podoba się np. widok z hvarskiej twierdzy Španjola? ;)

ruwado napisał(a):Dopiero teraz doczytałem 8O , że wyjechaliście 01.08 i byliście w Jelsie 02.08 - to tak jak my. Ruszyliśmy od rodziny z Tomaszowa Maz. 01.08 około 17 00. W Jelsie byliśmy od 02.08 do 16.08 :oczko_usmiech:

My byliśmy od 02.08 do 09.08. Później przenieśliśmy się na południową stronę.

Zapraszam na następny odcinek.

5 sierpnia (poniedziałek): Velika Stiniva

Znowu pakujemy Sevylora na Fabiaka i ruszamy przed siebie. Tak naprawdę kierunek mamy sprecyzowany ;) W miejscowości Zastražišće odbijamy w stronę zatoczki Velika Stiniva. Prowadzi do niej asfaltowa droga, całkiem niezła, choć trochę kręta:

043802.jpg

Bez trudu znajdujemy miejsce parkingowe (parking jest duży):

044228.jpg

Mój mąż odpina kajak i ładuje do niego wszystkie bardzo potrzebne rzeczy ;), a ja w tym czasie idę zobaczyć, dokąd przyjechaliśmy.

Uvala Velika Stiniva jest cudna! Właściwie moglibyśmy nie ruszać się stąd przez cały dzień, ale skoro już wzięliśmy kajak, popłyniemy na zwiedzanie sąsiednich zatoczek...

Oto główna plaża i jedna z dwóch knajpek:

045062.jpg

Zatokę otaczają wysokie skały,

045458.jpg

w których "ukryły się" groty:

045864.jpg

Jeszcze raz plaża i pizzeria - w oddali (zjemy tu w "drodze powrotnej: ;)):

046422.jpg

Po drugiej stronie zatoczki - kościółek pod skałą:

046839.jpg

047198.jpg

I plaża za kościołem:

047585.jpg

Przepięknie tu i jeszcze będziemy podziwiać Veliką Stinivę. Teraz jednak wodujemy kajak i płyniemy na zachód, w stronę uvali Mala Stiniva. Opuszczona przed chwilą zatoczka widziana z morza:

048140.jpg

Płynie się rewelacyjnie. Nie ma wiatru ani fal, a kolor wody zachwyca:

048576.jpg

048934.jpg

Skałki wyglądają na wygodne do plażowania, my jednak szukamy czegoś lepszego:

049378.jpg

I po jakimś czasie znajdujemy dokładnie to, o co nam chodziło! Malutka zatoczka, z wygodnymi półkami skalnymi - w sam raz dla nas:

049875.jpg

Znajdujemy się tuż przed uvalą Zečja (Zečija).

Sevylorek odpoczywa:

050316.jpg

My też :D

Jest cicho, spokojnie, pełen relaks :mrgreen:
Przy plaży jest mały domek, coś w rodzaju budki na narzędzia. Nie prowadzi tu żadna droga, chociaż kawałek dalej jest wygodny dojazd (do uvali Zečja).

Mieć tutaj domek - rozmarzamy się... Byłoby pięknie, chociaż pewnie niezbyt wygodnie.

Czas szybko mija, a my mamy jeszcze ambitne plany. Musimy przecież dotrzeć przynajmniej do Malej Stinivy. Płynę po Sevylorka ;):

051480.jpg

Ładujemy się na pokład i odpływamy... :D :D :D

Ostatnio edytowano 26.04.2020 18:50 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 30.08.2013 21:54

maslinka napisał(a):
Płynie się rewelacyjnie. Nie ma wiatru ani fal, a kolor wody zachwyca:

Obrazek

Fakt, lazur wody wszystkich nas zachwyca, ale ten brak wiatru i fal na Hvarze, zwłaszcza od strony południowej, to rzadkość, nie sądzisz? :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.08.2013 10:36

maslinka napisał(a):Mój mąż odpina kajak i ładuje do niego wszystkie bardzo potrzebne rzeczy ;), a ja w tym czasie idę zobaczyć, dokąd przyjechaliśmy.

Ten Wasz podział obowiązków ciągle i niezmiennie zachwyca moją żonę. :wink:

Fajna zatoczka i w dodatku boja do dyspozycji.

Pozdrawiam.
Interseal
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 31.08.2013 11:35

maslinka napisał(a): Velika Stiniva

Byliśmy w Stinivie w zeszłym roku. Ale Wasza wycieczka lepsza.
My tego dnia zostawiliśmy kajak na kampie i Stinivę znamy wyłącznie od strony lądu. :D

pzdr :wink:
Violette
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Violette » 31.08.2013 11:40

Mnie też zastanowiła ta bojka.
Maslinko. Zdjęcia i opisy jak zawsze wspaniałe (od kilku lat śledzę twoje relacje).
Mam nadzieję, że w przyszłym roku w końcu, po dwóch latach, będę mogła wrócić do Chorwacji
i to właśnie na Hvar.
Niecierpliwie będę oczekiwać c.d.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 31.08.2013 13:49

Jelsa....... moje pierwsze spotkanie z Chorwacją, gdzie miłość mnie trzyma do dzisiaj ;)
Piękne zdjęcia, kolory, widoki, będę tu codziennie!
Pozdrawiam serdecznie!!! :))))))
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Kajakiem dookoła Hvaru - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone