Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajakiem dookoła Hvaru

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ewelka1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewelka1 » 27.08.2013 21:55

Super fotki,miło jest oglądać Hvar z morza,my byliśmy w lipcu ale tylko ląd :roll:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.08.2013 22:23

tony montana napisał(a):Pamiętam akcję z osą z Twojej którejś relacji, TAM SIĘ DZIAŁO dopiero 8O :oops: 8O

:smo: :smo:

Tony - witaj! :D
No tak, tym razem nie było tak spektakularnie ;)

romuald22 napisał(a):Mówiłem Ci. To była zatoczka tej osy, a Wy żeście się jej tam wtranżolili.
:wink: :)

To teraz jest zatoczka niczyja, bo osa została ukatrupiona ;)

janusz07 napisał(a):Osy w tym roku dały czadu. Czasem ciężko było coś zjeść aby taki nieproszony gość nie siedział na widelcu.

O tak, trzeba było szybko zjadać śniadanie :evil:

Potter napisał(a):Ja również po powrocie i z przyjemnością przejrzałam Twoją relację. Kawałek Hvaru w tym roku liznęłam, ale raczej z gatunku "must see", tak więc chętnie popatrzę na Hvar z wody :papa:

"Must see" też będą, przynajmniej kilka. Ale pierwsze dni spędziliśmy prawie wyłącznie na wodzie :)

Krzychooo napisał(a):Już po... Tradycyjnie Bałkany (i to dwukrotnie - urlop miałem długi, ale nieco poszatkowany), ale i Bałtyk (po 15 latach przerwy). I w odróżnieniu od Ciebie - myślącej o porzuceniu kempingowego życia - ja po raz pierwszy byłem w Cro z namiotem! :)

Ja trochę narzekam, ale generalnie lubię campingi 8) Nie wiem, co przyszłość przyniesie ;) i czy faktycznie zrezygnujemy z tego typu wakacji. Zobaczymy...

ARTUR_KOLNICA napisał(a):Na ostatnim zdjęciu widzę odcisk palca, ja również borykałem się z tym problemem :oops: :wink:

:papa: :hut:

To była raczej kropelka wody. Starałam się uważać, ale się nie dało się do końca...

Elizasz napisał(a):Ale niestety-jak chyba większość-poznaję go jedynie z lądu, stąd Twoje relacje budzą u mnie zachwyt i odrobinę zazdrości 8) :wink:

Pływanie kajakiem to naprawdę nic trudnego ;) ani wymagającego szczególnych umiejętności. Z małymi dziećmi też jest to do zrobienia (są takie przykłady na forum :)), tylko czasem trzeba mieć dwa kajaki :)

Pauletta napisał(a):Ładny ten Twój Hvar. :) Czekam na kolejny odcinek :) Bo już pojutrze będę widziała Hvar z okna apartmanu :D I może nawet na niego popromujemy :D

Ale fajnie! Popromujcie koniecznie :D

papia napisał(a):Witam wszystkich i dołączam do czytania, a właściwie wychodzę z ukrycia, bo relacje , zwłaszcza Maslinki, były dla mnie nie raz pomocne w wyborach fajnych miejsc wakacyjnych. Ostrzę sobie pazurki na Hvar(ponownie) w przyszłym roku, bo w tym wróciłam z przecudnego Visu. :D

Witaj, Papia. Cieszę się, że wyszłaś z ukrycia :)
Vis u mnie ciągle w sferze planów i marzeń. Jak już się nie ukrywasz, to może napiszesz relację? :)

Basik_63 napisał(a):Aby nie zwariować z tęsknoty za Hvarem wypuściłam się po raz pierwszy w życiu (na stare lata kompletnie oszalałam) na Woodstok. No i wpadłam jak śliwka w kompot. Teraz mam dylemat jak pogodzić miłość do CRO i do Woodstoku. Ale myślę, że jakoś uda mi się tę miłość jakoś podzielić.

Jasne, że podzielisz i pogodzisz :) Przecież Woodstock to tylko jeden weekend.

ArliJ napisał(a):odwiedziliśmy zatoczkę Zavala podczas naszego pobytu na Hvarze, jest ok ale nie zachwyciła jakoś szczególnie prawda? 8)

Nieszczególnie, jest dużo piękniejszych :)

ewelka1 napisał(a):Super fotki,miło jest oglądać Hvar z morza,my byliśmy w lipcu ale tylko ląd :roll:

Cześć Ewelka. Lądowy Hvar też piękny :)
Paweł BB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł BB » 27.08.2013 22:49

Tak wygląda nasz "zestaw" na parkingu pod Tommym w Starim Gradzie:

Obrazek

Taki zestaw robi wrażenie :oczko_usmiech:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.08.2013 11:49

Paweł BB napisał(a):Taki zestaw robi wrażenie :oczko_usmiech:

;)

4 sierpnia (niedziela): Po prostu Jelsa!

Drugi wieczór w Jelsie pora zacząć! :D Tak naprawdę będzie on pierwszy, bo przedwczoraj spędziliśmy tu późne popołudnie i poszliśmy odsypiać dojazd. Dzisiaj zabawimy w miasteczku zdecydowanie dłużej.

Zdjęć z Jelsy na forum jest od groma, ale ponieważ uwielbiam tę miejscowość, pomęczę Was trochę fotami ;)

Starówka widziana z drogi (prowadzącej m.in. z campingu Holiday):

033214.jpg

Zachód słońca... za górę ;):

033720.jpg

Najpierw uderzamy na pyszne lody (podobno najlepsze na wyspie):

034150.jpg

Krótki spacer po parku:

034540.jpg

i wychodzimy na nabrzeże, którym spacerujemy "do końca":

034973.jpg

Tu wyglądało fajnie, ale grali "umc umc":

035391.jpg

Crkva Gospe od Zdravlja górująca nad miastem:

035803.jpg

Łódki, łódeczki i katamaran Dubravka, który nocował w Jelsie:

036231.jpg

Najwięcej ludzi przesiaduje w lodziarniach:

036641.jpg

My jednak lody już zjedliśmy, idziemy na coś "konkretniejszego". Wybór pada na konobę Juraga (na nabrzeżu, naprzeciw nocującej Dubravki) i jest to strzał w dziesiątkę! Bardzo smacznie, a ceny rozsądne. Dzisiaj jemy ćevapčići za 45 kun za porcję. Przyjdziemy tu jeszcze na lignje, ražnjići i tuńczyka.

037318.jpg

Napełniliśmy żołądki. Pora na nocne focenie :)
Zaczynamy od kościoła św. Fabiana i Sebastiana:

037894.jpg

038253.jpg

który, jak się okazuje, można obejść niemal dookoła:

038671.jpg

W dzień za wejście na dziedziniec trzeba zapłacić. Teraz bramka jest otwarta.

039115.jpg

Do wnętrza kościoła jednak nie zaglądamy (chociaż jest otwarty), bo jesteśmy już po piwku ;)

Spacerując wąskimi uliczkami, trudno się nie natknąć na uroczy kościół sv. Ivana:

039774.jpg

Trochę kręcimy się w jego okolicy i eksperymentujemy z balansem bieli ;)

040324.jpg

Efekty są mizerne, niestety uliczki słabo oświetlone i aparaty nie dają rady. Następnym razem weźmiemy statyw :)

040916.jpg

Do niedawna moja ulubiona konoba w Jelsie - Pelago:

041333.jpg

W tym roku w ogóle do niej nie zajrzeliśmy, bo uznaliśmy, że ma jedną poważną wadę - brak stolików na zewnątrz. A podczas tygodnia spędzonego w Jelsie upały nie odpuszczały, nawet w nocy, więc najprzyjemniej było siedzieć w knajpkach jak najbliżej wody. Nagrzane mury Pelago jakoś nas nie zachęcały, chociaż konoba jest bardzo przytulna i ładnie urządzona.

W którejś z uliczek za Pelago znajduje się "słynny" znak drogowy:

042139.jpg

umieszczony na murze obok pracowni miejscowego artysty. "Dalmacijaland" to królestwo pewnego pana, który maluje, rysuje, sprzedaje koszulki, breloczki, figurki i nie wiadomo co jeszcze za swoimi obrazkami . Duże pomieszczenie jest jednocześnie sklepem, jak i jego pracownią oraz sypialnią (w kącie pokoju stoi łóżko z rozwaloną pościelą, co dodaje temu miejscu artystycznego ducha ;)) W tej specyficznej galerii można zobaczyć przede wszystkim Lavandermana - m.in. na koszulkach, kubkach i w komiksach.

Nasz wieczór w Jelsie powoli dobiega końca. Żegnamy się ze starówką i mariną:

043402.jpg

ale na szczęście nie na długo :)
Ostatnio edytowano 26.04.2020 19:29 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 28.08.2013 12:18

maslinka napisał(a):
Trochę kręcimy się w jego okolicy i eksperymentujemy z balansem bieli ;)

Obrazek
Tu najlepiej się to udało.

A tutaj Obrazek
bez eksperymentowania z balansem - jest ładny zachód słońca.
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 28.08.2013 12:23

Marynarze pływający Dubravką (rok temu przypływała Jovita :wink: ) nocują w tym samym domu co my :) Obawiam się, że jednej nocy nie daliśmy im pospać.... :wink:
Ta knajpka "umc umc" kusi fajnymi miejscami siedzącymi, ale muzyka skutecznie zniechęca....
Fajnie popatrzeć na swój "drugi dom" oczami kogoś innego :)
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 28.08.2013 12:38

Powiem tak, bylas prawie w tym samym terminie co ja.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.08.2013 14:56

Lidia K napisał(a):Tu najlepiej się to udało.

Chyba rzeczywiście, to zdjęcie wyszło nieźle.

Elizasz napisał(a):(rok temu przypływała Jovita :wink: )

Sprzed 4 lat pamiętam Karolinę ;)

Monte Christo napisał(a):Powiem tak, bylas prawie w tym samym terminie co ja.

Ooo! Ciekawe, czy się gdzieś nie mijaliśmy ;)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 28.08.2013 15:41

maslinka napisał(a):

Bo tak naprawdę, ono zachodzi we Vrbosce. :D

pzdr :wink:
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 28.08.2013 15:54

Ach jak wspaniale powspominać wieczory w Jelsie :D :D

Dawaj więcej fot... jeszcze :papa:
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 28.08.2013 20:21

Jeszcze, jeszcze. :oczko_usmiech: W zeszłym roku odkryliśmy za sprawą P. Makłowicza knajpkę "TURAN". Gorąco wszystkim polecam. :)
TomKinS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomKinS » 28.08.2013 22:05

Mogę potwierdzić. Z zeszłego roku, pyszne jedzenie, w rozsądnych cenach, a i pana Makłowicza pamiętają. Bardzo sympatyczna atmosfera.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.08.2013 23:29

longtom napisał(a):
maslinka napisał(a):

Bo tak naprawdę, ono zachodzi we Vrbosce. :D

I wszystko jasne :mrgreen:

mariusz_77 napisał(a):Ach jak wspaniale powspominać wieczory w Jelsie :D :D

Dawaj więcej fot... jeszcze :papa:

Jeszcze... będzie dużo fotek Jelsy :D Jeszcze Wam się znudzi ;) Następny odcinek przewiduję jednak ;) całkowicie kajakowy :D

Basik_63 napisał(a):W zeszłym roku odkryliśmy za sprawą P. Makłowicza knajpkę "TURAN". Gorąco wszystkim polecam. :)

TomKinS napisał(a):Mogę potwierdzić. Z zeszłego roku, pyszne jedzenie, w rozsądnych cenach, a i pana Makłowicza pamiętają. Bardzo sympatyczna atmosfera.

Dobrze wiedzieć. Na przyszłość ;)
Paweł BB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł BB » 29.08.2013 00:12

Ciekawe, czy jak będzie jeszcze dużo fotek Jelsy to nam się znudzi....... raczej wątpię, ale możesz spróbować :D
Czekamy
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 29.08.2013 07:51

to dawaj kajak i zatoczki to nie jest w stanie mi się znudzić :D :D
Pozdrawiam :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Kajakiem dookoła Hvaru - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies