Te rejony ze względu na zatokę pozwolą Ci na trochę więcej ... ale nie do końca bo to ciągle Jadran.
Fala i wiatry będą mniej odczuwalne niż na otwartym morzu.
Habanero napisał(a):...Po uważnej lekturze mam kilka koncepcji.
1. Itivit 3
2. Hudson
3. Itivit 3 + Itivit 1
4. 2 X Itivit 2
5. 2X Sevylor Adventure
...
Widzę że mamy podobny układ 2+2.
W pierwszym roku też pływaliśmy Hudsonem w cztery osoby i da się ... ale o tym może później
W tym roku dokupiłem Itiwita 2 a z Hudsona zrobiła się bardzo duża użytkowa dwójka.
Były plany na rodzinne pływanie, dzieciaki jak dzieciaki ... w większości pływałem sam.
Opcja "ceraty" nie jest zła, sam zaczynałem od pontonu za 100 zł, tu kluczowe jest to na ile pływanie się spodoba i jakie wyprawy będzie się robić. Jeśli rekreacyjne pływanie do 1 km, blisko brzegu, to cerata będzie tania a da pogląd czy jest sens wydawać większe pieniądze.
Jeśli w planach realnych jest dalsze pływanie to Itiwit jest dobrym wyborem, jest na półce w D i są dostępne rękawy do niego.
O Sevilora Adventure zapytaj Maslinkę, to nie do końca jest kajak, bardziej kanoe z wyższymi burtami, na pewno sporo gorsze do wiosłowania dla dzieciaków i niższych osób.
Habanero napisał(a):...
Pierwsza i druga opcja wchodzi w grę tylko wtedy, jeżeli wycieczki jednodniowe ok. 7-8 km, da się tymi trójkami w cztery osoby odbyć.
...
Tą opcję odradzam.
Poczytaj trochę o wiatrach i zmienności pogody na Jadranie, wiatry potrafią być bardzo zmienne i silne, co bardzo często utrudnia powroty, w szczególności na takim dystansie.
Habanero napisał(a):Sprawa podstawowa, czy moja młodsza córka, za rok 9 lat (30 kg), zmieści się przed pierwszym siedziskiem. Tego nie wiem
Wszyscy razem nie przekraczamy 230 kg.
Siadanie na dziobie w szczególności przy sporej fali odpada.
Takie pływanie to tylko "wokół komina" lub na jeziorze.
Jeśli dzieciaki w trójce to tylko na środku kajaka między siedzeniami.
Każdy kajak maksymalnie obciążony jest bardzo wolny, dlatego kupiłem drugi kajak by było bezpieczniej i szybciej, gdyby powrót w większej fali tego wymagał.