Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 01.08.2017 12:05

sdolas napisał(a):
My niebawem zawitamy do Povlji
Mam nadzieję że trafię na sprzyjającą pogodę i trochę popływam :wink:

Możesz napisać gdzie będziesz kwaterować? Wybrzeże wygląda dość ciekawie, urozmaicone, raczej zasłonięte od dużych fal.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 01.08.2017 20:03

Koniec punkty, czyli mniej więcej te rejony :wink:
Obrazek

Zainstalowałem sobie Windfinder z polecenia Tytusa :wink:, śledzę od kilku dni to w większości gdy mistral się wzmaga to wieje w zasadzie do 20 km/h więc w takim wietrze to spokojnie się popływa, tym bardziej w osłonietej zatoce :wink:
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 02.08.2017 06:54

sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 02.08.2017 07:20

Mniej więcej tu
https://goo.gl/maps/ygNVtQQ7zdN2
Na lewo zatoka z fotki :wink:
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 02.08.2017 07:46

sdolas napisał(a):Koniec punkty, czyli mniej więcej te rejony :wink:
Zainstalowałem sobie Windfinder z polecenia Tytusa :wink:, śledzę od kilku dni to w większości gdy mistral się wzmaga to wieje w zasadzie do 20 km/h więc w takim wietrze to spokojnie się popływa, tym bardziej w osłonietej zatoce :wink:

Pod czas mojego pobytu było sporo wiatrów północnych, ja byłem po północnej stronie Hvaru i fale wchodziły do mojej uvali tak, że dzieciaki miały niezły fun.

Jak podczas Twojego pobytu będzie podobnie, to będziesz nieźle wyeksponowany na te powiewy. Być może w tej odnodze zatoki najbardziej na zachód będzie spokojnie, ale w innym wypadku przy 8-10k to już powinno Ciebie nieźle znosić. Jak nigdy nie pływałeś w takich warunkach to po prostu popłyń najpierw sam i zobacz jak to znosisz i kajak jak się zachowuje. Ten z decathlonu będzie na pewno bardziej reagował na powiewy.

Co do apek, jak na androida jest Windy NOAA to także sobie zainstaluj, ma fajną animację jak będą o danej godzinie wyglądać wiatry i fale. Jak na Windy robiło się zielono ja już odpuszczałem pływanie, za dużo musiałem z wiatrem walczyć.

PS
Niedaleko brzegu pływanie dmuchańcem na fali to jest niezły fun, buja koncertowo.
PS2
dokładnie obejrzyj skały przed zbliżaniem się do jakiegokolwiek brzegu. Na Hvarze bywają tak ostro zakończone, że żaden kajak nie wytrzyma kontaktu z nimi.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 02.08.2017 19:19

Wiadomości przydatnych nigdy za wiele :wink:
Apk. Windy na sucho wygląda sympatycznie, sprawdzę na miejscu - dzięki :wink:
Z tego co pokazuje to sprawdza się miejscowa reguła, że do póki mistral wieje, to nie ma radykalnych zmian pogody, wówczas z rana i po południu można pływać.
W tym roku trzecie nasze z rzędu wodowanie dmuchańca w Cro więc już trochę popływaliśmy. Do tej pory wyspy były naszym sprzymierzeńcem bo zawsze osłaniały nas od wiatru. Na Braču na pewno popływać się da, jeśli nie w Povlji to wywiozę dmuchańce gdzie indziej :D
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 02.08.2017 20:20

E to ja z zawodowcem rozmawiam a Ty amatora zgrywasz :mrgreen:

Ja na Hvarze osłony nie miałem, o ile nie wiało z południa. 3/4 wiatru miałem pod kątem z północy. Może to kwestia układu wyspy.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 02.08.2017 21:03

Zawodowiec ze mnie jak z koziej .... :oczko_usmiech:
Trochę popływałem w rejonie Tribunj, wysepek pełno, super się pływało nawet w wietrze, bo wysepki gęsto posadowione i robiły za falochrony :lol:. Czasem można było popływać od strony morza a czasem nie.
Jeśli w Povlji będzie podobnie to na pewno sporo popływamy :wink:
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 07.08.2017 14:48

Zamarzyl mi się w przyszłym roku wyjazd z kajakiem- tak żeby sobie z mężem popływać przy brzegu...dopłynąć do jakieś fajnej zatoczki.....Wydawało mi się, że wystarczy kupić kajak, wiosla i już.... przeczytałam 10 ostatnich stron i totalna zalamka....wiem, ze nic nie wiem 8O
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 07.08.2017 15:20

Kup dobry kajak, zabierz z domu tylko jedno wiosło, usiądź z przodu i wystarczy :mrgreen:
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 07.08.2017 15:23

Tytusdj napisał(a):Kup dobry kajak, zabierz z domu tylko jedno wiosło, usiądź z przodu i wystarczy :mrgreen:

Hahaha...mądrala :mrgreen:
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 07.08.2017 15:30

To napisz jakie masz bolączki, a my postaramy się je rozwiązać...w razie czego mężowi też coś doradzimy :oczko_usmiech:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 07.08.2017 16:38

Jadran dzisiejszej nocy pokazał na co go stać.
Według aplikacji Windfinder, Windy i pogody na interii, wiatr miał być max. 15km/h a rozpętała się bura i wiało tak że ciężko było ujść :roll:
O falach nie wspomnę 8O
Właśnie jestem na etapie szukania pewnej prognozy wiatrów.
Drugie opcja to informacje od miejscowych, co chyba wydaje się bardziej pewne.
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 07.08.2017 23:49

Ale przynajmniej prognozy pogody były zgodne co do pogody :mrgreen:

Na pocieszenie dodam ci że u mnie taki wiatr wiał tylko i wyłącznie pierwszego wieczoru i nocą miałem trudności z ustaniem na falochronie potem było już tylko lepiej.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 08.08.2017 08:28

Ja mam wrażenie że wieje mocniej niż podaje prognoza i fale też większe niż to co podaje Windy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać? - strona 55
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone