napisał(a) sdolas » 08.06.2017 11:31
Nowy to jeszcze trzyma
Ja mam
taki manometrDobrze by pompka miała to samo złącze co manometr, wówczas można pompować przez manometr, wygodniejsza opcja niż mierzenie na przemian z pompowaniem.
Co do ciśnienia ...
Celowo zadałem kilka powyższych pytań, bo też bardziej stawiam na jakiś błąd w obsłudze, czyli pompowaniu niż samą wadę rękawów PVC. Sporadycznie można w sieci znaleźć opinie o pękających rękawach ale raczej nie jest to norma
Wydra wspominasz że miałeś tak w obu Hudsonach, może jednak to był efekt zbyt wysokiego ciśnienia na co bym tu raczej stawiał.
Ja tylko raz przewaliłem ... zostawiłem na kilka minut wyciągnięty kajak na słońcu, przez tą chwilę zrobił się kamień, nawet nie sprawdzałem jakie to ciśnienie tylko od razu spuściłem. Na tyle skuteczna nauczka że od tego momentu bardzo pilnuję ciśnienia.
Obecnie jak już pisałem z eksploatacji wydaje mi się że ciśnienie 0,7-1 Psi jest wystarczające, kajak jest wystarczająco sztywny a jednocześnie mam trochę zapasu do zalecanego ciśnienie 1,5 Psi.
Przed użyciem w Cro, kajak zawsze na delikatnym flaku nagrzewam chwile na słońcu.
Kajak zawsze pompuję wstępnie i woduję. Po kilku minutach jak już wszystko spakowane, kajak się schłodzi od wody, wrzucam pasażerów i dopompowuję ręczną małą pompką do ok 1 Psi.
Wydra Ile czasu upłynęło od zakupu kajaka do pierwszego rozszczelnienia ?