Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 08.06.2017 10:32

Jak z tym cisnieniem panowie ma byc, dc pisze,że 1,5 ale nie mam obecnie manometru...musz cos takiego kupic. Wczoraj nabiłem do sprawdzenia w garażu mojego Itvita 3 i widze ze wszystko dobrze trzyma:).
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 08.06.2017 11:31

Nowy to jeszcze trzyma ;)
Ja mam taki manometr
Dobrze by pompka miała to samo złącze co manometr, wówczas można pompować przez manometr, wygodniejsza opcja niż mierzenie na przemian z pompowaniem.
Co do ciśnienia ...
Celowo zadałem kilka powyższych pytań, bo też bardziej stawiam na jakiś błąd w obsłudze, czyli pompowaniu niż samą wadę rękawów PVC. Sporadycznie można w sieci znaleźć opinie o pękających rękawach ale raczej nie jest to norma :roll:
Wydra wspominasz że miałeś tak w obu Hudsonach, może jednak to był efekt zbyt wysokiego ciśnienia na co bym tu raczej stawiał.
Ja tylko raz przewaliłem ... zostawiłem na kilka minut wyciągnięty kajak na słońcu, przez tą chwilę zrobił się kamień, nawet nie sprawdzałem jakie to ciśnienie tylko od razu spuściłem. Na tyle skuteczna nauczka że od tego momentu bardzo pilnuję ciśnienia.
Obecnie jak już pisałem z eksploatacji wydaje mi się że ciśnienie 0,7-1 Psi jest wystarczające, kajak jest wystarczająco sztywny a jednocześnie mam trochę zapasu do zalecanego ciśnienie 1,5 Psi.
Przed użyciem w Cro, kajak zawsze na delikatnym flaku nagrzewam chwile na słońcu.
Kajak zawsze pompuję wstępnie i woduję. Po kilku minutach jak już wszystko spakowane, kajak się schłodzi od wody, wrzucam pasażerów i dopompowuję ręczną małą pompką do ok 1 Psi.

Wydra Ile czasu upłynęło od zakupu kajaka do pierwszego rozszczelnienia ?
wydra2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wydra2 » 10.06.2017 07:11

Sdolas - bardzo dobra procedura. Kajak rowniez mozna trzymac w nocy na wodzie, z tym, ze nawet jezeli mamy wieczorem lekkiego flaka warto troche jeszcze z komor spuscic, bo czasami wyplywa sie dopiero 10-11, a kajak stoi przez caly ten czas na sloncu.

Kiedy pierwszy raz od nowosci puszczaly komory? Nie pamietam dokladnie, ale zawsze wydawalo mi sie to za szybko, zwlaszcza gdy komory wymienilem na nowe. Z drugiej strony sporo plywalismy - 5-6 tygodni w sezonie. Na to przypadalo 3-5 klejen, czasami chyba rowniez mniej, bo 3 sezony nim plywalem, a nie wydaje mi sie ze bym go kleil az 15 razy. Moze tak byc, ze gdy raz cisnienie nadwyrezy spawy oslabia sie struktura calego balona i dziurki sie robia pare cm za wczesniejszym klejeniem...
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 10.06.2017 13:12

Jakby ktoś latem zabłądził w Lubelskie, to kajaczek można wrzucić do Zalewu w Nieliszu, niedaleko Zamojścia. Największe bajoro w województwie. Słabo zagospodarowane (co jest dla mnie sporą zaletą). A żeby był związek z tematem to dodam, że Zalew w Nieliszu można traktować jak miejsce treningu przed Jadranem. Potrafi powiać i zafalować, że strach.
https://www.google.pl/maps/@50.776618,23.009479,13z
Na zachętę fotki.
Załączniki:
P1050184.JPG
P1050183.JPG
P1050182.JPG
P1050199.JPG
P1050196.JPG
P1050191.JPG
P1050190.JPG
P1050184.JPG
bezrobotny500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezrobotny500 » 13.06.2017 09:32

Spotkał się ktoś z takim kajakiem (może ktoś ma, pływał, oglądał)? Szukam jakiś opinii na jego temat. Dostępny w internetach w dość atrakcyjnej cenie. Niecałe 1200 z pompką i wiosłami.

kajak.jpg

Specyfikacja
Model: VT-412
Rozmiar: (412cm x 83cm)
Ilość pasażerów: 1
Ładowność: 155kg
Waga kajaka: 13,5kg
Liczba komór powietrznych: 2+1
Zawory odpływowe: 1+4
Finy: dwa finy centralne
Ciśnienie powietrza:10psi

Ponadto w zestawie znajdą Państwo:
pompkę nożną 11″
manometr
torbę do transportu i przechowywania
dwa pompowane siedziska
dwa wiosła
dwa finy centralne
zestaw naprawczy
Gwarancja: 12 miesięcy
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 16.06.2017 20:07

Z jakiego materiału jest wykonany ?
155 kg ładowności na dwójkę to trochę mało :roll: chyba że na dwie małe doopki :wink:
rusek_3000
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rusek_3000 » 17.06.2017 04:54

Witam
Proszę mi odpowiedzieć jak wygląda kwestia (może wielkie słowo) cumowania kajaka przy plaży,nabrzeżu, czy można go zostawić na noc np. w miejscowości Baśka na Krk
pozdrawiam
Mateusz
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 17.06.2017 07:50

Kajak zwodowany, jak na razie duzy pozytyw, dosyć dobra szybkość, jest stabilny i na małych falach dobrze sobie radzi. jak na razie duży plus:).
Załączniki:
zmiana.jpg
Nasz Itvit przed wodowaniem:)
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 17.06.2017 11:10

rusek3000
Od kiedy nocna burza totalnie pozamiatała nam wszystko co mieliśmy na tarasie na jedną sporą kupkę, wolę jednak po pływaniu wziąć kajak albo do samochodu albo do apartmana. Wolę nie myśleć co ta burza zrobiłaby z kajakiem :roll:

amatus
Bezpieczeństwa i samej radochy z plywania :wink:

Zerknalem na stronkę Aqua Marina i nie znalazłem informacji o materiale z jakiego jest powyższy kajak.
Za to widzę ogromny rozwòj sup'ów, coraz więcej tego na rynku a co najważniejsze ceny spadają ;)
Ostatnio edytowano 17.06.2017 12:23 przez sdolas, łącznie edytowano 1 raz
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 17.06.2017 12:18

a jak wyglada kwestia działania wody morskiej (adriatyk) na poszycie?plukacie kajak poływaniu?
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 17.06.2017 12:32

Od solanki robią się plamy i wykwity solne, dlatego ważne by po sezonie go dobrze opłukać, bo jak sól zostanie, to na kajaku będzie się wytrącać woda.
Itivit 3 też ma odpinaną podłogę? Odpinana podłoga znaczynie ułatwia mycie i suszenie.
Ja poprzedniego roku po przyjeździe z cro porządnym ciśnieniem splukalem Hudsona.
Zeszły wszystkie plamy, kajak wyglądał jak nowy :wink:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 17.06.2017 12:36

sdolas napisał(a):Od solanki robią się plamy i wykwity solne, dlatego ważne by po sezonie go dobrze opłukać, bo jak sól zostanie, to na kajaku będzie się wytrącać woda.
Itivit 3 też ma odpinaną podłogę? Odpinana podłoga znaczynie ułatwia mycie i suszenie.
Ja poprzedniego roku po przyjeździe z cro porządnym ciśnieniem splukalem Hudsona.
Zeszły wszystkie plamy, kajak wyglądał jak nowy :wink:

Dzieki za informacje. Tak ma odpinaną podłogę, fajna sprawa, szybko schnie. Mysalem o płukaniu juz na miejscu między pływnaiem...ale chyab opduszczę, na koniec wyplucze go przed wyjazdem z cro. Szukałem jakiś tanich nanometrów ale nie spotkalem się... nie chcę kupowac z pomką bo akurat dwie pompki juz mam, jedna nożna druga na 12V. Powiedzcie czy na "oko" da się napompować kajaczek? Może macie jakiś sposób...:)?
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 17.06.2017 12:46

Manometr powinieneś mieć.
Po roku mniej więcej wiem, że elektrykiem tak na maxa pompując mam jeszcze zapas ok 0,5 Psi.
Po jeziorach można pływać na oko, ale w cro jednak manometr bardzo się przydaje, słońce jednak mocniej daje i mocniej wpływa na ciśnienie.
Nie raz musiałem trochę upuszczać ciśnienia po pomiarze.
W D mają manometr, możesz też zobaczyć w necie, widzę że większość około stówki, ważne by złącze pasowało :wink:
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 17.06.2017 14:49

W Słupsku w D. nie mieli a w necie nie widzę, znalazłem na allegro ale w cenie ponad 100zł firmy Sevylor ale troszke szkoda mi kasy, moze masz link jakis do nanometru w nizszych cenach, w dec. widzialem montowane na pompki ale mieli tylkow zestawie...
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 17.06.2017 15:07

Są typowe Gumotexa
Są też do Sevylor'ów
Itiwit raczej ma tylko pompki z manometrem, ale to znów jest wysokociśnieniowa pompka do sup'ów, manometr do 20 Psi, czyli nieużyteczny zakres.
Jakby nie patrzeć manometr koło stówki, niestety.
Trochę mnie dziwi to że D nie dodaje do kajaków manometru, a z drugiej strony jest wymóg maksymalnego ciśnienia :roll:
Osobnego manometru jako akcesorium też nie widzę :roll:
Są jeszcze do pontonów ale te mają inną bagnetową końcówkę czyli tu tylko przeróbka ala ... Słodowy :wink:
Ten Sevylora raczej najlepszy, możesz używać jako testera a jeśli masz odpowiednią pompkę to możesz pompować przez ten manometr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać? - strona 49
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone