Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 29.05.2017 11:28

amatus1 napisał(a):Ja w tym tyg. chcę zamówić Itvita 3, trochę przeraża mnie jego długość- składanie i suszenie:)

Kajak im dłuższy, tym lepszy.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 29.05.2017 11:30

Janie a jak Twoj Itvit sie sprawuje?
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 29.05.2017 12:27

amatus1 napisał(a):Janie a jak Twoj Itvit sie sprawuje?

Nieporozumienie. Nie mam Itiwita, ale może dokupię jak będą jakieś okazje w D.
Miałem Hudsona i wrażenia jak najlepsze.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 29.05.2017 13:23

ja kazdego dnia obserwuje na ich stroni i niestety nie licze juz na obnizki itiwita3, obecnie dwójka jest w dobrej cenie ale z rocznika 2016, cena niecałe 900 zł
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 29.05.2017 13:33

D ma gdzie przechowywać sprzęt niesprzedany w sezonie, więc nie chętnie obniża cenę pełnowartościowego towaru.
Najczęściej przeceny wiążą się z końcówkami serii jak to było z Hudsonem i obecnie z Itiwitem.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 30.05.2017 20:44

Janie zauważyłem na poprzedniej stronie, że masz 2 rodzaje wioseł wcześniej o nich pisałeś jednak mam pytanie czy te wiosło z dec. za 109 zł jest składane (czy któreś elementy sa zdejmowane bo martwie się o to, że nie zmieszcze do autka ), napisałem do nich ale mi jeszcze nie odpowiedzieli, moze Ty bedziesz szybszy:)?
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 30.05.2017 21:22

amatus1 napisał(a):Janie zauważyłem na poprzedniej stronie, że masz 2 rodzaje wioseł wcześniej o nich pisałeś jednak mam pytanie czy te wiosło z dec. za 109 zł jest składane (czy któreś elementy sa zdejmowane bo martwie się o to, że nie zmieszcze do autka ), napisałem do nich ale mi jeszcze nie odpowiedzieli, moze Ty bedziesz szybszy:)?

D ma co najmniej trzy rodzaje wioseł. Nieskładane skrętne, takie posiadam, i sobie chwalę, za sztywność i wytrzymałość.
https://www.decathlon.pl/wioso-do-kajak ... 36163.html
Składane dwuczęściowe.
https://www.decathlon.pl/wioso-do-kajak ... 36164.html
Składane czteroczęściowe.
https://www.decathlon.pl/wioso-do-kajak ... 87573.html
Składane mają dwie zalety: są ... składane i można je ustawić jako proste i skrętne. Poza tym toną i są mało sztywne.
Oglądałem czteroczęściowe i sądzę, że jeśli do kufra wejdą dwuczęściowe, to lepiej brać dwuczęściowe.
Do dmuchańca najlepsze są wiosła 225 cm. Ze względu na szerokość burt.
Prezentowane budżetowe wiosła z D nie mają okapników, dlatego trochę chlapią po ramionach. Ale to nie jest problem na ciepłych wodach. Jakościowo wszystkie są identyczne, pióro z fibrylonu + rurka z aluminium. Do naszych potrzeb wystarcza, że hej...
Z tym, że tych wioseł używam do bardzo dużego plastikowego kajaka. W solówce używam wioseł z mniejszym piórem (mniejszy opór), bo te wielkie za bardzo kręcą łódeczką. Najlepsze wiosła do dmuchańca ma chyba kol Sdolas, bodaj Egalis Swiss składane z niesymetrycznym piórem. Miałem takie niesładane do Hudsona i były idealne.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 31.05.2017 07:49

Od dwóch sezonów korzystam z tych wioseł: http://www.prokajak.pl/11702200.html
I złego słowa na nie nie powiem :)
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 31.05.2017 07:49

Zgadza się, kilka stron wstecz wklejałem linki, kupowałem dwa kolejne wiosła do Itivita.
Ostatecznie kupiłem Superiory.
Dzieciaki zadowolone bo są lżejsze od swiss'ów i krótsze, łatwiej się im wiosłuje.
Ja zdecydowanie wolę swissy, są zdecydowanie mocniejsze i sztywniejsze, przeżyły już nie jeden kontakt ze skałami i nawet nie ma po tym śladu.

Na dziś taka ciekawostka :wink:
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 31.05.2017 09:08

sdolas napisał(a):Na dziś taka ciekawostka :wink:

To już można kupić w PL. Cena zaporowa. Zaczyna się od
5.6 tysiaka do ok. 12 patyków. Sporo jak za płachtę PP.
http://www.sklep.kanokajaki.pl/kajaki/7 ... &results=7
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 31.05.2017 11:59

Panowie doradźcie co wybrać w decathlonie w kwestii wioseł...
mam dwie propozycje:
1. https://www.decathlon.pl/wioso-do-kajak ... 36164.html
2. https://www.decathlon.pl/wioso-do-kajak ... 87573.html
W kwestii tańszych ( 4 częściowych ) boje się ze mogą być "mało stabilne" i nie wiem czy te 215 cm wystarczy? Jak myślicie?Na pewno dużym plusem jest kwestia przewożenia gdyż te 2 częściowe maja ok 115 cm a te 4 cz najdłuższy element ma 57 cm. Kolejny plus to cena.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 31.05.2017 12:03

Ja zdecydowanie brałbym dwuczęściowe, czteroczęściowe mogą się szybko wyrobić na łączeniach.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 31.05.2017 12:11

Zależy do jakiego kajaka.
Jeśli sztywniak to niech Jan doradzi, ale 215 cm powinny być OK
Jak do dmuchańca, to 225 cm to minimum, przy długości 215 cm szorowanie bo burtach niemal pewne.
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 31.05.2017 13:02

maxredaktor napisał(a):Ja zdecydowanie brałbym dwuczęściowe, czteroczęściowe mogą się szybko wyrobić na łączeniach.

Podzielam pogląd Kolegi. Prywatnie preferuję wiosła 225, niezależnie od szerokości kajaka. Chociaż przy szerokich kajakach długie wiosła są optymalne. Chyba, że ktoś lubi szorować lub walić po burtach. Jest stara zasada, że długość wiosła powinna być taka żeby sięgało od ziemi do nadgarstka wyprostowanej w górę ręki. U mnie się sprawdza. Przy dmuchańcach o "szerokich biodrach" należy dodać 10 cm.
Załączniki:
wiosło.jpg
wydra2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wydra2 » 31.05.2017 15:33

Pare lat plywalem roznymi dmuchancami po Adriatyku i chcialbym sie podzielic paroma spostrzezeniami. Z Sevylorow w miare milo wspominam Hudsona. Jest wygodny, stabilny, pojemny, plywalismy nim w 2 os. dorosle plus 2 malych dzieci. Niestety konstrukcja z niezbrojonych, zgrzewanych na goraco detek z cienkiego PCV zapewnia sporo "przygod" w najbardziej nieodpowiednich momentach. Pomimo stosowania manometru, wymiany komor na nowe, na kazdym urlopie mialem 3-4 klejenia na szwie zamiast np. plywania na wycieczkach. Przy dluzszych eskapadach jest z tym troche stresu, bo gdy nagle na wodzie zaczyna ubywac w komorze powietrza, a do przystani mamy jeszcze spory kawal - trzeba co pare minut dopompowywac co przy wietrze czy pradach jest strasznie upierdliwe, bo wiadomo - znosi nas wtedy, pasazerowie marudza i ogolnie robi sie niemilo. Bezpieczenstwo w nim i ogolnie we wszystkich tego typu konstrukcjach jest dosyc zludne. Zasada tutaj powinno byc obowiazkowe upuszczanie powietrza na noc nawet gdy kajak jest wieczorem sflaczaly. Godzina porannego slonca moze go niestety zalatwic. Dotyczy to szczegolnie przypadku gdy kajak trzymamy w nocy na ladzie.

O Gumotexie Solarze nie bede sie rozpisywal, bo duzo o nim w sieci. Ogolnie bardzo fajna, mocna konstrukcja jak najbardziej godna polecenia.
Obecnie posiadam Sea Eagle Fast Track 465 ze zbrojonego PCV. Pancernosc dobra, trzeba sie bardzo postarac, zeby zrobic v nim dziure. Ladownosc tez OK - jakos nam sie jeszcze udaje z 2 mlodymi plywac na calodzienne wycieczki. Jedyny problem, ktory zauwazylem to taki, ze przy plynieciu pod wiatr 3-4B co ktoras wieksza fala chlupnie do srodka i po pewnym czasie wody jest calkiem sporo przez co gorzej sie plynie i manewruje. Rozwiazaniem moglaby byc reczna pompka do wyciagania wody. Gabka czy szufelka egzaminu nie zdaje.
Ostatnia rzecza, o ktorej chcialem wspomniec to zagielek do kajaka. Jest to moim zdaniem bardzo niedoceniony pomocnik kajakarzy. Konstrukcji jest wiele, ja uzywam patentu podpatrzonego u Sea Eagle'a, ok. 1m kw. zagla na skladanym krzyzaku z rurek alu. Przy dobrej logistyce mozna bez problemu robic odleglosci 30 - 50km dziennie.
Ahoj!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać? - strona 47
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone