Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pintos
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pintos » 03.05.2016 21:24

osobiscie sklaniam sie do pontonu z mysla ze moze np za rok kupilbym pierdziawke i smigal po polskich jeziorkach spokojnie rekreacyjnie, dwa te pontony kolibri to produkcja ukrainska (ogolnie maja dobra opinie mimo ze ze wschodu) i ze wzgledu na to ze kurs chrywny poszedl w dol sa ze tak powiem po okazyjnych cenach.

co do polki jakosciowej to nie chce kupic tego na rok, a druga sprawa to bezpieczenstwo, mam cicha nadzieje ze za wieklsza kasa idzie wyzsza jakosc, chociaz nei zawsze tak jest

co do wykorzystania obu lodzi to musze przyznac ze naczytalem sie na watku pontoniarzy o pradach falach itd i prawde mowiac troche mam cykora, dopiero na miejscu zobacze co i jak, w ubieglym roku woda byla w grecji bardzo spokojna jak na jeziorze.

zreszat tam gdzie jade nie ma wysp zeby plywac w glab morza chodzi mi tylko o przedostawanie sie z plazy na plaze, najbardziej odlegla miejscowosc do ktorej moglbym sie zapuscic lezy ok 6 km od miejsca wodowania,
nie wiem czy to wogole jest realne poplynac taki kawal i wrocic pontonem/ kajakiem jednego dnia.

nie mam za bardzo doswiadczenia plywalem jedynie normalnymi kajakami po jeziorze spokojnych wydawalo mi sie ze calkiem szubko sie plywa, a z morzem nei mialem jeszcze do czynienia.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 04.05.2016 17:32

Mimo że moje doświadczenie wodne jest znikome w porównaniu do ekspertów z tego forum to trochę już mnie woda i wiatr nauczyły. W szczególności wiatr, który niestety im mocniejszy tym mocniej wpływa na znoszenie dość sporego pontonu.
Co ważne ten sam wiatr zupełnie inaczej wygląda z brzegu a inaczej jak się jest na wodzie.
Jeśli Ty będziesz trzymał się brzegu to jedyną niespodzianką może być trudność z powrotem jeśli będziesz wracał pod wiatr.
Wspomniane kilka km jednego dnia przy spokojnej pogodzie może być około godzinki płynięcia. Jeśli zerwie się wiatr to niestety ale musisz brać pod uwagę że sporo się napracujesz wiosłując pod wiatr.
Mnie raz trafił się powrót pod wiatr, trochę strachu się najadłem jak już nie bardzo mogłem szybciej wiosłować a ponton prawie stał w miejscu. Do plaży miałem ok 400m, do brzegu kilkanaście metrów, już chciałem ponton targać brzegiem.
Przesiadając się na kajak zakładam że sporą przewagą będą co najmniej dwie osoby wiosłujące.
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 04.05.2016 17:59

Do przemieszczania się bez silnika w Chorwacji to jedynie kajak. Pływałem kiedyś zabawkowym pontonem i kilka razy ledwie do brzegu dopłynełem. Natomiast ponton z silnikiem w moim przypadku 25KM spawdził sie znakomicie do odkrywania fajnych zatoczek.
Kajak to inna bajka.. jedno machnięcie wiosłem i czujesz że płyniesz- polecam
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 04.05.2016 19:42

Daleki jestem do przekonywania kogokolwiek na siłę, ale w moim przypadku też ponton to już przeszłość i to nie bez powodu :wink:

Widzę że moje pytanko zaginęło w boju :roll:
Ponawiam, bo jutro bym chciał zamawiać, które wiosło lepsze Waszym zdaniem to czy to ?
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 04.05.2016 20:14

Z tych dwóch brałbym to droższe. Ja mam sevylor kpro 220 i jestem zadowolony
daniel1961
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daniel1961 » 09.05.2016 21:00

Witam,
Jeśli wiosło jeszcze nie zamówione, to polecałbym zdecydowanie wersję "mocniejszą" gryf aluminiowy składane lub nie, pióro zdecydowanie sztywniejsze (brak piórkowania) wiosło asymetryczne, ułatwiające wiosłowanie pod wiatr, cena trochę większa 165 zł (gwarancja trwałości na lata, używamy je w klubie przez lata, a wiadomo jak z dbałością o sprzęt) z firmy ProKajak.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 09.05.2016 21:12

Właśnie całkiem niedawno kupiłem dokładnie to
Tak jak piszesz jest asymetryczne, wzmacniane włóknem szklanym, mam nadzieję że będę zadowolony.
W sklepie stacjonarnym chcieli za nie 170 zł.
Za dwa dni ma być u mnie.
W ten weekend ma być ochłodzenie, ale jeśli w kolejny będzie zgodnie z prognozą to będzie pierwsze wodowanie :lol:

Możesz rozwinąć temat łatwiejszego wiosłowania pod wiatr przy asymetrii wiosła ?
daniel1961
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daniel1961 » 09.05.2016 21:28

Podczas wiosłowania gdy jedno z piór jest zanurzone w wodzie, drugie ustawione jest krawędzią do wiatru, mniejszy opór i co za tym idzie mniej siły wkładane w wiosłowanie
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 10.05.2016 05:18

daniel1961 napisał(a):Podczas wiosłowania gdy jedno z piór jest zanurzone w wodzie, drugie ustawione jest krawędzią do wiatru, mniejszy opór i co za tym idzie mniej siły wkładane w wiosłowanie

Zgadza się. Przy wiosłowaniu rekreacyjnym nie ma to większego znaczenia. Tym bardziej, że wiatr możesz mieć z każdego kierunku, a największy opór stawia sylwetka wioślarza.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 10.05.2016 19:50

O rzesz ...
Bardzo profesjonalne podejście
Sądzę że bardziej istotna może być technika wiosłowania, rozłożenie sił itp itd, niż takie szczegóły jak ułożenie pióra do kierunku wiatru :wink:

Jutro niby kurier ma dostarczyć :D
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 17.05.2016 20:08

marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 19.05.2016 12:13

Fajny... ale trochę drogi.
A propos różnych dziwadeł.. sprawiłem sobie do kajaka silnik elektryczny. Jeszcze nie testowałem na wodzie ale jak na Wiśle się sprawdzi to go wezmę do Chorwacji.
Zachęciły mnie filmiki z youtube
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 19.05.2016 13:48

marcin0k napisał(a):Fajny... ale trochę drogi.
A propos różnych dziwadeł.. sprawiłem sobie do kajaka silnik elektryczny. Jeszcze nie testowałem na wodzie ale jak na Wiśle się sprawdzi to go wezmę do Chorwacji.
Zachęciły mnie filmiki z youtube

Proszę napisz więcej. Jaki silnik, jaki aku, i najważniejsze jaki montaż. Z boku? Z tyłu?
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 19.05.2016 14:45

Silnik mam firmy minnkota model 3HP(to nie moc) - ciąg około 45lbs. Zależało mi by silnik był z maximizerem aby była płynna regulacja prędkości a nie stopniowa (jak w przypadku biegów) w efekcie korzyść taka, że mniej zjada baterie - o ile nie pływamy na max bo wtedy wszystko jedno czy biegi czy maximizer. Sądzę, że wystarczył by mi silnik 30lbs ale trafiłem na mocniejszy w atrakcyjnej cenie więc brałem. Akumulator kupiłem prawdziwy żelowy głębokiego rozładowania o pojemności 50ah - waga około 17kg. Mam namiar na firmę co sprzedaje takie akumulatory za 200zł (nowy, +fv). Do tego wystarczy kupić ładowarkę/prostownik który nadaje się do ładowania baterii żelowych (tzw. inteligentną) - koszt w granicach 100zł.
Montaż ogarniam ale nie będzie to nic skomplikowanego. Coś w stylu jak na filmie.Rumpel pod ręką - regulacja kierunku i prędkości w pozycji siedzącej (bez skręcania się). Docelowo jak mi się spodoba zrobię coś bardziej profesjonalnego- silnik z tyłu, sterowanie kierunku stopami, regulacja prędkości pod ręką. Ludzie różnie kombinują.
kertog
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kertog » 24.05.2016 07:50

Witam,

zamiast kajaka czy pontonu na wiosła zdecydowanie polecam pompowaną deskę SUP np te dostępne na
modernsport pl

Pomopowane deski maja moim zdaniem wiele zalet których nie mają ani kajaki ani pontony:
- bardzo małe wymiary po spuszczeniu powietrza, wiec zmieszczą sie nawet w niewielkim bagazniku
- duzo szybsze niż ponton, wygodniejsze niż kajak, można się na nich połozyć, można je wykorzystac jako materac na kamienistych chorwackich plażach
- są wersje dwu a nawet trzyosobowe wiec cała rodzinka może brać udział w akcji
- w odróznieniu od kajaka przy wiosłowaniu na SUPie pracuje całe ciało, świetne cwiczenie równowagi
- bardzo szybkie rozkładanie i składanie deski
- SUPy stają sie mega popularne zwłaszcza na Peljesacu gdzie pływam - rano i wieczorem kiedy woda jest spokojna pojawia sie ich mnóstwo na wodzie
Moim zdaniem genialna rzecz nie tylko do zabawy ale równiez do zwiedzania chorwackich dzikich plazy. Oczywiscie nie polecam odpływania dalej niż 100-150m od brzegu ale to dotyczy wszystkich pływadełek bez napędu. Często pakujemy SUPy do bagaznika, jedziemy kilka km, pompujemy deski i zwiedzamy piekne dzikie zatoczki niedostępne dla "zwykłych" turystów. Polecam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać? - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone