Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 18.04.2016 17:55

Sdolas , jeśli zamierzasz kajakiem popływać na wysepki w okolicach Vodic to uważaj bo to nie jest tak blisko jak na mapie czy fotkach widać , ja stacjonuję w Srimie obok i mam ponton 380 z silnikiem 20 KM i trochę czasu zajmuje dopłynięcie do wysepek i pływanie wokół, ale najważniejsze to fala na nią trzeba uważać, zauważyłem że od 7 do około 11godz. jest powiedzmy spokojnie około 12 już fajnie się skacze na garbach więc ty w pontonie musisz podwójnie uważać , co do wysepek jest tam sporo ale ciężkie jest dopłynięcie do brzegu, trochę się pomęczysz ale będziesz happy. Powodzenia :papa: i spokojnej wody
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 18.04.2016 20:08

szczaw
Ze Srimy czy Vodic na Prvić faktycznie nie jest blisko, ponad kilometr.
Nie wiem czy tam się będę zapuszczał, zależy od pogody i fizycznego przygotowania, bo u nas będzie silnik w rękach :wink:
Startować będziemy z Tribunj na Logorun i tą malutką Lukovnik, z wyjścia z portu w Tribunj nie są daleko, mniej niż połowa tego co Ty masz na Prvić.
Sporo uzależniając od warunków powyższych może pokuszę się na wypad z Logorun na Tijat.
Zwracam sporą uwagę, by zawsze być jak najbliżej lądu :wink:

Co miałeś na myśli że ciężko dopłynąć, dobić do brzegu ? O skały chodzi ?
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 19.04.2016 05:42

tak chodzi dokładnie o skałki wystające z wody jak i będące pod wodą, jest mało miejsc że można "spokojnie podpłynąć"ale wszystko da się zrobić z głową
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 19.04.2016 19:30

Trochę szkoda, bo miałem nadzieję na jakieś fajne zatoczki, z ciekawą kameralną plażą tak by trochę rozprostować kości i się wykąpać i podziwiać czystość wody :roll:
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 19.04.2016 19:59

nie ma co się zrażać, czystość wody, jej kolor i ciepłota jest , zatoczek typu "SAMI BĘDZIEMY " być może my przegapiliśmy a też lubimy spokój i prywatność na pewnym pułapie, do każdej wysepki można podpłynąć tylko z szczególną ostrożnością , my mamy trójkę dzieci i czasem było trzeba kombinować ale zawsze było zabawnie, ten rejon jest super , ale w 2017 chyba robimy PAG bo dużo o tych zatoczkach piszą, :papa:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 23.04.2016 19:47

Tak czytam od jakiegoś czasu o Hvarze.
Jeśli w tym roku kajaczek się dobrze spisze, kondycja będzie, to raczej tam zawitamy w przyszłym roku i popływamy trochę po Paklinski Otoci.
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 25.04.2016 11:32

Lubelski Decathlon - kajak z linka za 899 zł, cena ordynarna 1 299 zł. Kajak ekspozycyjny, ale wizualnie bardzo OK.
https://www.decathlon.pl/kajak-ouassou- ... 73967.html
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 26.04.2016 12:07

Cena fajna. Ale kajak dla 1 osoby a troszkę miejsca w aucie zajmie
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 26.04.2016 14:12

Przymierzałem się. Mały. Dno płaskie bez wyraźnego kilu. Z tyłu trzy podłużne otwory na skegi. Widać bez nich kiepsko się prowadzi. Pod tyłkiem otwór odpływowy - dupa zawsze mokra. Z przodu i z tyłu zintegrowane uchwyty - bardzo wygodne. Płaski pokład na rufie - można się wciągnąć po wywrotce lub kąpieli. Ciekawa propozycja do zabawy. Na wycieczki raczej się nie nadaje.
W internetach krążą filmy z facetem, który zmotoryzował ten kajaczek silniczkiem typu peke-peke.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 29.04.2016 13:40

Ja w końcu nabyłem kamizelkę kajakową.
Zostało mi jeszcze wiosło.
Już nie mogę się doczekać pierwszego wodowania :lol:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 02.05.2016 01:26

W Cro woda jest ciepła, u nas mimo wszystko mniej.
Przed wyjazdem chcę trochę popływać na jeziorze, tym bardziej że dziś już widziałem pierwszych kajakarzy 8)
Na większości jezior raczej wodowanie z wody, bo z pomostami jest ciężko.
Przy naszej zimnej wodzie, tym bardziej w czerwcu dobrze by było mieć cos na nogach.
Pomyślałem o neoprenie.
Używa może ktoś z Was skarpet lub butów neoprenowych ?
Jak to się sprawdza przy wodowaniu ?
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 02.05.2016 06:19

Możesz sdolas już ćwiczyć w domu. Winieneś zakładać kamizelkę i zdejmować i mierzyć czas na tempa i bez temp. To też trening - jeziora do tego ci nie potrzeba. Powodzenia :papa:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 03.05.2016 20:31

W temacie wioseł ...
jak mówicie, to czy to ?
To drugie nie wiele droższe a niby PP + włókno szklane :roll:
Ostatnio edytowano 03.05.2016 20:55 przez sdolas, łącznie edytowano 1 raz
pintos
Plażowicz
Re: Kajak czy ponton Co wybrać?

Nieprzeczytany postnapisał(a) pintos » 03.05.2016 20:36

czesc przegladam ten watek i widze tu mnostwo sympatykow kajakow pneumatycznych i caly czas zmagam sie z dylematem na ktory szukam od kilku dni odpowiedzi na tym i na innych forach i nie do konca moge ja znalezc.

mianowicie zamierzam w tym roku kolejny raz wybrac sie co prawda nie do chorwacji a do grecji i planuje kupic jakies mobilne plywadlo. teraz powstal problem czy kupic kajak czy tez ponton.

od razu chcialem zaznaczyc ze nie zamierzam zakladac do pontonu o ile go kupie silnika, a na wszystkich watkach o pontonach od razu aktywuja sie motorowodniacy i nawet nie dopuszczaja do siebie mysli ze mozna poruszac pontonem sila miesni.

ponton, kajak ma mi sluzyc do plywania przy brzegu nie dalej niz 50 m w glab morza, w dwie osoby, wazace razem ok 150 kg, zadnych tam wypraw na inne wyspy itd. teraz pytania

1. bezpieczenstwo kajak / ponton
2. predkos na wioslach / pagajach
3. mozliwy zasieg
4. komfort

bylbym naprawde wdzieczny za opinie od odob ktore mialy do czynienia i z kajakami i z pontonami, ciekaw jestem zalet i wad kazdego rozwiazania

w gre wchodza dwie jednostki plywajace

kolibri -k-290.jpg
Załączniki:
savylor 2 os.jpg
savyl2.jpg
sdolas
Cromaniak
Re: Kajak czy ponton Co wybrać?

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 03.05.2016 21:06

pintos napisał(a):...
od razu chcialem zaznaczyc ze nie zamierzam zakladac do pontonu o ile go kupie silnika, a na wszystkich watkach o pontonach od razu aktywuja sie motorowodniacy i nawet nie dopuszczaja do siebie mysli ze mozna poruszac pontonem sila miesni.

A bo do takiego pontonu to choćby mały silniczek typu peke-peke i frajda już jest zupełnie inna :wink:

Co byś nie wybrał z powyżej podanego i to tak są to sprzęty których nie wykorzystasz skoro zakładasz pływanie 50 m od brzegu z wykluczeniem wysp. Przy takich założeniach to trochę chyba za wysoka półka jakościowa :wink:
Ponton na pewno stabilniejszy na fali, wolniejszy od kajaka, ale zdecydowanie bardziej pakowny, bardziej podatny na dryf przy dużym wietrze.
Ponton napędza jedna osoba, w kajaku rozkłada się to na więcej osób.
W kajaku peke-peke odpada, a przy pontonie zawsze furtka otwarta :wink:

W moim przypadku przesiadka z pontonu na kajak ze względu właśnie na ilość wiosłujących.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać? - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone