Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 18.03.2016 19:52

yzedef napisał(a):Dzieci mam 10 i 6 więc małe, będziemy się kręcić blisko od brzegu dla bezpieczeństwa... żona nie ma zamiaru pływać ona woli plażować :). 4-ka to moloch i to już dużo za duże jak dla nas, ja chcę kupić 3-jke bo jednak 2-jka to może być przy ciasno dla nas a szkoda się gnieździć. Oglądałem na YT filmiki i chyba 2-jka może być przymała ?, jak oceniasz... ?

Ja bym brał trójkę, jak wsiadłem do dwójki z młodszą 10 lat to jest OK , ale z dwójką dzieci było by już ciasno, nie mówiąc o jakiś manelach.
A druga sprawa to za dwa lata Twoje dzieci będą mieć 12 i 8 lat, po co wtedy kupować większy (może ten wytrzyma ze trzy lata) :?:

maslinka napisał(a):Hihi, no może zaledwie 1/2 :lol:

Agnieszka twoje wyczyny to i tak jak lot na marsa :D
Mi na szybkości w ogóle nie zależy ( Hvaru opływał nie będę , na falach też nie zamierzam pływać z dziećmi ),
tak przy brzegu żeby się trochę pokręcić ewentualnie do jakiejś zatoczki wpłynąć.
A to że jest mocny to mnie pocieszyłaś ,myślę że nam to wystarczy, dzieci i tak będą miały radochę :D
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 20.03.2016 00:04

yzedef
Poszło info na PW

maslinka
Jak daleko od brzegu wypływaliście ?
Chodzi mi o pływanie pomiędzy wysepkami a nie oczywiście na otwarte morze.
Będziemy pływać w okolicach Tribunj/Vodice, sporo tam wysepek.

Jak pływaliście sprawdzaliście pogodę danego dnia, siłę wiatru itp ?
Gosia i Marek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 20.03.2016 08:24

My mamy taki, 3 osobowy. Sprawdził się w 100 %, bardzo mocny, targany po kamieniach itd. :hut: Tylko nie za tani.
Załączniki:
kajak.jpg
kajak2.jpg
kajak3.jpg
kajak 4.jpg
kajak5.jpg
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 20.03.2016 08:38

Gumotexy już nie są takie drogie. Ostatnio mocno zdrożały Sevylory, cena 1 800-2800 zł.
http://www.decathlon.pl/kajak-willamett ... 62029.html

A tu Gumotex Solar na 2 300 zł
http://www.prokajak.com/15439691.html

W Dekatlonie w Lublinie Sevylor Colorado jest za 1 100 zł. To dobra cena.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 20.03.2016 10:59

Gumotex widzę ma wyższe oparcie od Sevylora, ale dmuchane.
Sam jestem ciekaw na ile wygodne są te niskie siedziska dla osób które tylko wiozą doopkę i nie robią za napęd.
U nas doopki nienapędowe przyzwyczajone są do wygody w pontonie :roll:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.03.2016 11:28

sdolas napisał(a):maslinka
Jak daleko od brzegu wypływaliście ?
Chodzi mi o pływanie pomiędzy wysepkami a nie oczywiście na otwarte morze.
Będziemy pływać w okolicach Tribunj/Vodice, sporo tam wysepek.

Jak pływaliście sprawdzaliście pogodę danego dnia, siłę wiatru itp ?

Pływaliśmy zawsze w jakimś celu - na konkretną plażę, wysepkę, do zatoczki. Wiem, że spokojnie takim kajakiem da się popłynąć z Zavali (na Hvarze) na wyspę Šćedro i tę odległość braliśmy za maksymalną. Generalnie nie pływaliśmy daleko od brzegu (jakiś kilometr), ale niektóre wycieczki były dalekie, np. na Hvarze między Pakleni otoći czy w okolicach miasta Korčula. Tutaj i tutaj masz posty z tamtej wycieczki z mapką, która dobrze obrazuje trasę między Badiją, Vrnikiem a miastem Korčula. Jest też opis silnego wiatru ;)

Pogodę zawsze sprawdzaliśmy w necie, a siłę wiatru - hmmm, można sprawdzić, czy nie będzie burzy, inne prognozy dotyczące siły wiatru w Cro nigdy się nie sprawdzały. Generalnie jest taka zasada, żeby płynąć jak najwcześniej rano, bo po południu zrywa się mistral. Albo dobrze wybrać kierunek wycieczki, żeby mistral pomagał (popychał), a nie przeszkadzał :D
Gosia i Marek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 20.03.2016 21:44

Dla mnie te dmuchane wygodne , ale nie wiem jak te drugie, może faktycznie wygodniejsze, mi trudno ocenic. Kajak mieliśmy pierwszy raz w Chorwacji, zrobiliśmy 50 km po morzu i parę km po rzece w Omisiu. Sprawdzał się nawet przy wiekszej fali.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 21.03.2016 09:47

adkrzywda napisał(a): :oczko_usmiech: Hehe czemu nie? To nie taki głupi pomysł, można by nawet zorganizować kajakowego spota z innymi forumowiczami i mini regaty pod patronatem cro.pl :lol: :wink:
A wracając do tematu... kajak ze względu na to, że o wiele łatwiej powrócić nim do miejsca stacjonowania, kiedy okoliczności natury nie chcą nam sprzyjać. Nie żebym uważał, że wycieczka do słonecznej Italii nie była by ekscytująca i ciekawa, wolałbym jednak aby taka wycieczka była zaplanowana a nie przymusowa :twisted: Jeśli będą sprzyjały warunki to może pokuszę się o wycieczkę z Zavali na Šćedro, a i może jakiś rejsik wzdłuż wybrzeży Pakleni Otoci :hut: Jednak do takiego pływania kajak zdecydowanie lepszy od pontonu.
Pozdrav :papa:

To zacznij ćwiczyć :mrgreen: Jak będziesz w stanie kajakiem utrzymać prędkość podróżną na poziomie 30 km/h przez godzinę to daj znać :lol: :oczko_usmiech:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 21.03.2016 15:05

Gosia i Marek napisał(a):...Kajak mieliśmy pierwszy raz w Chorwacji, zrobiliśmy 50 km po morzu i parę km po rzece w Omisiu....

Ładny dystans jak na wypoczynek :lol:
Wczoraj właśnie biegając po mapach zerknąłem na Cetine, na dolny szeroki bieg tylko nie widziałem tam żadnego miejsca gdzie by można było bezpiecznie kajak zwodować. Gdzie wchodziliście do Cetiny ?
Płynęliście do samego ujścia ?
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 21.03.2016 15:27

sdolas napisał(a):
Gosia i Marek napisał(a):...Kajak mieliśmy pierwszy raz w Chorwacji, zrobiliśmy 50 km po morzu i parę km po rzece w Omisiu....

Ładny dystans jak na wypoczynek :lol:
Wczoraj właśnie biegając po mapach zerknąłem na Cetine, na dolny szeroki bieg tylko nie widziałem tam żadnego miejsca gdzie by można było bezpiecznie kajak zwodować. Gdzie wchodziliście do Cetiny ?
Płynęliście do samego ujścia ?

No, można wiosłować od Omiśia w górę rzeki...
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 21.03.2016 18:37

Nie sądzę bym przed sezonem tak rozkręcił barki by móc pływać pod prąd :roll:
Z nurtem to co innego :lol:
Gosia i Marek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 22.03.2016 14:45

My pod prąd:) Wsiadaliśmy w Omisiu już za mostem przy samym tunelu.
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 22.03.2016 20:50

Gosia i Marek napisał(a):My pod prąd:) Wsiadaliśmy w Omisiu już za mostem przy samym tunelu.

Mam podobny plan w tym roku. Chcę wpłynąć na Cetinę od Omiśia. Ciekawe czy da się przecisnąć pod mostem?
Gosia i Marek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 25.03.2016 10:34

jan ostrzycki napisał(a):
Gosia i Marek napisał(a):My pod prąd:) Wsiadaliśmy w Omisiu już za mostem przy samym tunelu.

Mam podobny plan w tym roku. Chcę wpłynąć na Cetinę od Omiśia. Ciekawe czy da się przecisnąć pod mostem?

Da się:) ale trzeba się w kajaku lekko położyć:)
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 27.03.2016 05:49

W tym roku bedziemy w dwóch miejscach, Bratuś i Tribunj.
Cz są jakies ciekawe miejsca w niedużej odległości od tych miast, gdzie warto by było spakować kajak w auto i je odwiedzić w celu poplywania?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać? - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone