Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 14.03.2016 19:22

Ale na jakie pytanie?
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 14.03.2016 19:31

Kilka postów wcześniej, pytanie na pytaniu :wink:
Post przed pochwaleniem się nabytkiem :lol:
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 14.03.2016 20:51

sdolas napisał(a):Właśnie zwiedziłem wirtualnie wysepki w okolicach Tribunj gdzie zawitam w tym roku.
Już prawie zwodowałem Hudsona :oczko_usmiech:
Otok Logorun na pewno opłynę całą :lol:
Otok Tijat też mnie ciągnie, ale czy to nie jest trochę za daleko ?
Edit.
Jeszcze jedno, jak hadson radzi sobie z utrzymaniem kiedunku, czy faktycznie jest tak jak niektorzy piszą ze każdy ruch wiosłem to zmina kieruku? Jak bardzo jest podatny na wiatr ?

Bardzo podobnym Sevylorem, ale chyba nie Hudsonem, po chorwackich woda pływa Maslinka, i nie narzeka [nie wiem, jak jej mąż :) ] Możesz ją wypytać, a najlepiej - przeczytaj jej świetną relację - relacja-z-bialym-kamieniem-w-tle-t49076-90.html

Jakiś czas temu, szukając informacji o kajakach, trafiłem też na relację z wyprawy Hudsonem po Lagunie Weneckiej. I Hudson dał spokojnie radę, a tam bywają nieraz spore fale wywołane przepływającymi łodziami. Zerknij tu:
http://www.otostrona.pl/kajakpneumatycz ... na-Wenecka

Generalnie pewnie jest tak, że pod wiatr może płynąć się dość ciężko (niełatwo bywa też na smuklejszym Solarze), ale Hudson raczej mocno nie myszkuje.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 14.03.2016 21:20

Przypomniałeś mi oba wątki, dzięki.
Kupę czasu temu trafiłem na oba, ten forumowy nie był jeszcze tak obszerny.

Trafiłem już na sporo opinii że ludziska pakują na Hudsona sporo więcej kg niż producent dopuszcza :wink:

Większość użytkowników używa podobny sprzęt do turystyki przybrzeżnej. W sumie logiczne było nie było to jednak morze i trzeba mieć zawsze na uwadze zmienne warunki. Dlatego bardzo mnie interesuje możliwość poruszania się wokoło małych wysepek. Te w pobliżu Tribunj wg. map są oddalone od siebie o kilkaset metrów. Muszę zgłębić temat :wink:

Już nie mogę się doczekać pierwszego wodowania :lol:
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 15.03.2016 09:27

sdolas napisał(a):Już nie mogę się doczekać pierwszego wodowania :lol:

Spotkałem się z opinią na kajak.org.pl i się do niej przychylam, żeby nie wchodzić do nadmuchanego kajaka leżącego na twardym gruncie i nie pozwalać dzieciakom skalać z radości po podłodze kajaka. Dmuchana podłoga potrafi się rozwarstwić. Tam jest kilka osobnych podłużnych komór połączonych razem i te połączenia potrafią się rozłazić. U mnie się lekko rozlazły, bez wpływu na pływalność i bezpieczeństwo i na estetykę. Ale wolę jak wszystko jest jak z fabryki.
http://imged.pl/sevylor-komora-do-kajak ... 79847.html
adkrzywda
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) adkrzywda » 15.03.2016 12:54

Witam wszystkich.
Wkrótce i ja dołączę do grona szczęśliwych posiadaczy kajaków. Początkowo miał być ponton, ale po przemyśleniach ( w których bardzo pomogły mi tematy na tym forum) doszedłem do wniosku, że sporo lepszym wyborem będzie jednak kajak. W tym roku wybieram się na wyspę Hvar, więc będzie sporo zatoczek do zwiedzania :mrgreen: Ojjj już nie mogę się doczekać. Potrzebuję "pływadła" dla 2 osób dorosłych i jednego dzieciaczka, więc wybór ogranicza się do kajaków 3 osobowych. Prawdopodobnie będzie to Sevylor Hudson, jest jeszcze Adventure Plus oraz nowy Alameda. Ktoś miał jakieś porównanie powyższych kajaczków?
Do kompletu jeszcze jakieś dobre wiosła pasuje żeby się nie rozpadły :wink: myślałem o SWELL ALU czy to dobry wybór, czy może już przerost formy nad treścią jak na turystyczne pływanie. I jaka długość 240 cm było by ok?
Z góry dziękuję z wszelkie opinie
Pozdrawiam
Adam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.03.2016 13:42

adkrzywda napisał(a):Początkowo miał być ponton, ale po przemyśleniach ( w których bardzo pomogły mi tematy na tym forum) doszedłem do wniosku, że sporo lepszym wyborem będzie jednak kajak.

Chcesz się pościgać :lol: :oczko_usmiech:
adkrzywda
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) adkrzywda » 15.03.2016 15:27

Rysio napisał(a):Chcesz się pościgać :lol: :oczko_usmiech:

:oczko_usmiech: Hehe czemu nie? To nie taki głupi pomysł, można by nawet zorganizować kajakowego spota z innymi forumowiczami i mini regaty pod patronatem cro.pl :lol: :wink:
A wracając do tematu... kajak ze względu na to, że o wiele łatwiej powrócić nim do miejsca stacjonowania, kiedy okoliczności natury nie chcą nam sprzyjać. Nie żebym uważał, że wycieczka do słonecznej Italii nie była by ekscytująca i ciekawa, wolałbym jednak aby taka wycieczka była zaplanowana a nie przymusowa :twisted: Jeśli będą sprzyjały warunki to może pokuszę się o wycieczkę z Zavali na Šćedro, a i może jakiś rejsik wzdłuż wybrzeży Pakleni Otoci :hut: Jednak do takiego pływania kajak zdecydowanie lepszy od pontonu.
Pozdrav :papa:
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 15.03.2016 15:36

No na Šćedro pontonem się wybrać to szacun ;-)
adkrzywda
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) adkrzywda » 15.03.2016 15:46

jackuc napisał(a):No na Šćedro pontonem się wybrać to szacun ;-)

Nie kuś bo jeszcze się rozmyśle i zamiast kajaka kupie ponton :lol: :wink:
Ktoś coś podpowie odnośnie wiosełek lub kajaka?
:papa:
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 15.03.2016 15:48

Ja kupiłem w prokajak razem z pływadłem o takie

http://www.prokajak.com/11702200.html

polecam je
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 15.03.2016 18:36

adkrzywda napisał(a):Ktoś coś podpowie odnośnie wiosełek lub kajaka?
:papa:

Nie wiem czy doczytałeś wyżej ....
jeśli zostaniesz przy Hudsonie to raczej jeszcze zostało kilka sztuk w dobrej cenie.
nowe i tańsze ekspozycyjne sam musisz podzwonić i dowiedzieć się gdzie jakie jeszcze mają na stanie. Możesz zamówić do najbliższego sklepu.
Pozostałe wymienione przez Ciebie są już droższe, nowy Hudson też już sporo droższy.

adkrzywda napisał(a):... Jeśli będą sprzyjały warunki to może pokuszę się o wycieczkę z Zavali na Šćedro, a i może jakiś rejsik wzdłuż wybrzeży Pakleni Otoci :hut: Jednak do takiego pływania kajak zdecydowanie lepszy od pontonu.
Pozdrav :papa:

To widzę że masz bardziej ambitne plany niż ja, bo tu już jest około 2 km pomiędzy wyspami.

Rozsądek, bezpieczeństwo i zmienność pogody to jeden temat, ale jak do takich odległości i sprzętu dmuchanego mają się przepisy wodne, policja może się czegoś czepiać ?

Jak będę w Bratusiu to może sie wybrać na Brać 8) :roll:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 15.03.2016 18:57

jackuc napisał(a):Ja kupiłem w prokajak razem z pływadłem o takie

http://www.prokajak.com/11702200.html

polecam je

A co sądzisz to tym ?
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 15.03.2016 21:52

Trudno ocenić, dr Kajak jest firmą sprawdzoną, ale i droższą, niestety. To wiosło jest dwukrtonie tańsze, być może po intensywnym sezonie wyrobi ci się na łączeniu, a być może posłuży ci kilka lat. Trudno ocenić tak na odległość. W każdym razie nie są to duże pieniądze i można zaryzykować. Wypróbuj tylko sprzęt przed wyjazdem do Chorwacji.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 15.03.2016 22:02

Jeziora mam blisko więc na pewno sporo popływam przed wyjazdem, między innymi w celu rozruszania barków :wink:
O łączenie się nie obawiam, jak się wyrobi to nie ma problemu z naprawą na własną rękę.

Ciągle zastanawiam się jaką kamizelkę wybrać 8)

Pływał ktoś z Was po wysepkach w rejonie Tribunj, Vodice ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać? - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone