Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 09.03.2016 18:13

jan ostrzycki napisał(a):E, tam... Jak temperatury skoczą trochę, można wrzucać pływaka do wody.

Pytanie może troszkę z innej beczki :D
A po Solinie to można tak sobie pływać dmuchańcami :?: ( dawno temu pływałem ale kajakiem wypożyczonym w przystani)
Czy trzeba jakieś pozwolenia (uprawnienia), z silnikami wiem że jest zakaz .
Sorry że jestem zielony ale może bym coś popróbował przed sezonem :roll:
z góry dzięki
pozdrawiam
Krzysiek
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 09.03.2016 19:06

Kajakiem pływać po Solinie można bez żadnych pozwoleń :)
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 09.03.2016 19:26

Dzisiejsze info ze sklepu, Hudson w drodze :lol:

Jest to ten model
Obrazek

Jedyna wada jaką widzę już teraz względem poprzednika to brak siatki, sprytna rzecz na zabezpieczenie np. plecaka.

Twist z tego co widzę nie ma podoopnika, więc siedzi się na podłodze.
Mogę poteoretyzować, ale wydaje się że im wyżej się siedzi tym mniej szoruje się wiosłami po burcie, prawda czy fałsz :roll: ?
Na tej fotce
Obrazek
widać że kobitka nie jest zapadnięta w kajaku tylko wyraźnie ma cuś pod doopką.

Używacie do wiosłowania rękawiczek rowerowych ?
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 10.03.2016 07:58

Jeżeli czekasz na TEN kajak:
kajak2.jpg

to jest to dziwne.
Ten model, bodaj kcc 360, został wycofany ze sklepów na koniec 2014. Próbowałem go kupić w D i na początku 2015 już nie było w PL. Lepiej sprawdź co kupiłeś. Po ekspozycji - pół biedy. Po gwarancyjny - gorzej.
Stawiam raczej na:
kajak1.jpg

To model, który był w D w 2015.
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 10.03.2016 08:34

Dwa lata temu zakupiłem używany KAJAK AMAZONAS 335 WEHNCKE .Wyglądał w domu /przed wyjazdem/ dobrze i sprawował się OK - bez kontaktu z wodą. Na miejscu, czyli w gorącym klimacie /a lato było gorące/ po napompowaniu wyglądał jak ... parówa. Wyobraźcie sobie , że w ogóle go nie wodowałem !!! Jakiś koszmar. Po powrocie szybko udało mi się go i elektryczną pompkę sprzedać.
Wniosek - zdecydowanie odradzam ten model i tego producenta. A dodam, że w necie miał dobre opinie i dlatego się zdecydowałem.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 10.03.2016 10:18

Też nad takim myślałem, ale dobrze, że nie kupiłem

A taką właśnie parówą dwóch śmiałków wybrało się na wyprawę po Bajkale

http://syberia2011.tnb.pl/viewpage.php?page_id=8

Obrazek
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 10.03.2016 10:50

Inne temperatury wody i powietrza zrobiły swoje.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 10.03.2016 21:32

Temperatura ma ogromny wpływ na dmuchańce jednowarstwowe.
Mój dotychczasowy ponton fajnie sobie radzi w sezonie u nas na jeziorkach.
W Cro wydaje się jakby to był zupełnie inny ponton.
U nas jak go woduję to jest nawet całkiem sztywny a w Cro jak dwie osoby go podnoszą to łamie się wyraźnie w połowie.
Ze sporym zniecierpliwieniem czekam za telefonem z D.

Zamówiłem tego czyli model 2015.
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 11.03.2016 08:25

sdolas- masz rację. Wyleczyłem się z kajaków na rzecz ... popływania z kumplami jachtem żaglowym lub motorowym. Może uda zebrać się chętną załogę i budżet. Przed laty czarterowałem jacht kabinowy na Mazurach - to były piękne czasy ...
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 11.03.2016 09:32

Żagle to piękna rzecz. Nie są nawet jakoś zabójczo drogie. Ale my tu o rekreacyjnym wiosłowaniu. Wracasz do chaty po robocie, albo masz kilka wolnych godzin w weekend, to można rzucić kajaka na najbliższe jeziorko. Kilka machów wiosłem i cisza, spokój, rybki. Ciśnienie spada, cukier spada, cholesterol spada, stres spada. Dla zdrowotności...
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 11.03.2016 10:10

To wszystko prawda Janie, do jeziorka mam sporo kilometrów, mając na myśli obecne zamieszkanie. A Mazury to też kajaki, niezapomniane wrażenia z letnich obozów studenckich AWF-u.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 11.03.2016 22:59

Właśnie zwiedziłem wirtualnie wysepki w okolicach Tribunj gdzie zawitam w tym roku.
Już prawie zwodowałem Hudsona :oczko_usmiech:
Otok Logorun na pewno opłynę całą :lol:
Otok Tijat też mnie ciągnie, ale czy to nie jest trochę za daleko ?
Edit.
Jeszcze jedno, jak hadson radzi sobie z utrzymaniem kiedunku, czy faktycznie jest tak jak niektorzy piszą ze każdy ruch wiosłem to zmina kieruku? Jak bardzo jest podatny na wiatr ?
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 13.03.2016 22:08

Hudson odebrany, jak pisałem wcześniej nowy, za 1299, możliwe że jeszcze kilka sztuk jest dostępnych.
Pierwsze pompowanie przeżył :wink:
Pierwsze spostrzeżenia:
- materiał robi bardzo pozytywne wrażenie, wydaje się bardzo solidny, po napompowaniu do właściwego ciśnienia bardzo sztywny ( w szczególności jeśli porównuję z poprzednim dmuchańcem )
- siedziska można tak rozłożyć, że siedzące w środku dziecko ma wygodnie, dorośli też prawie nogi wyprostują, więc miejsca w mojej ocenie nadspodziewanie dużo.
- jak tu ktoś już zauważył oparcia mogłyby być trochę wyższe, ale po odpowiednim wyregulowaniu ich kąta paskami jest całkiem wygodnie, dzieciom jest bardzo wygodnie.
- nie ma opcji ( przynajmniej do tej pory ) by kajak ponownie zwinąć do kartonu, to chyba tylko chińskie małe rączki potrafią, namęczyłem się sporo by włożyć go do załączonego worka, siedziska muszą wrócić na pierwotne pozycje bo inaczej przeszkadzają w składaniu.
Coś więcej dopiero po pierwszym wodowaniu.

Teraz jeszcze zakup wioseł, obecnie z poszukiwań wychodzi że raczej te.
Muszę jeszcze zmienić kamizelkę, bo do pontonu mieliśmy ratunkowe i w wiosłowaniu nie przeszkadzały, teraz muszę poszukać typową do kajaków.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 14.03.2016 09:23

Super, witamy w gronie pneumatyków :)
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 14.03.2016 18:08

Odpowie ktoś ? :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać? - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone