Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 06.03.2016 22:28

Tak jak napisał Jan, bierz te mające 225 cm. Krótszymi będziesz szorował o burty.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 06.03.2016 22:55

jan ostrzycki napisał(a):... Z tym wycofaniem Hudsona to jakaś lipa. Ten nowy kajaczek wygląda na zdjęciach jak ostatni hudson.
Chyba, że w D pomylili obrazki. Na żywo nie widziałem.

Może lipa :roll: albo jakiś "zabieg marketingowy" :lol:
Dzisiaj podzwoniłem trochę po kilku D bo jest jeszcze Hudson u nich w cenie 999 w promocji, jest kilka sztuk w PL.
Tylko uwaga, są to sztuki ekspozycyjne !!
W jednym z D uprzejma Pani zakomunikowała mi że w tym roku stał w hali, ale w zeszłym roku stał na dworze :oczko_usmiech:
W każdym z D mówili to samo, że to co mają to końcówka serii, w promocji za 1299 zł, te akurat są nowe, nierozpakowywane.

Wiosła 225 są w wersji składanej, wygodniej w transporcie, nie ma problemów z tym łączeniem ?
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 07.03.2016 06:49

sdolas napisał(a):
jan ostrzycki napisał(a):... Z tym wycofaniem Hudsona to jakaś lipa. Ten nowy kajaczek wygląda na zdjęciach jak ostatni hudson.
Chyba, że w D pomylili obrazki. Na żywo nie widziałem.

Może lipa :roll: albo jakiś "zabieg marketingowy" :lol:
Dzisiaj podzwoniłem trochę po kilku D bo jest jeszcze Hudson u nich w cenie 999 w promocji, jest kilka sztuk w PL.
Tylko uwaga, są to sztuki ekspozycyjne !!
W jednym z D uprzejma Pani zakomunikowała mi że w tym roku stał w hali, ale w zeszłym roku stał na dworze :oczko_usmiech:
W każdym z D mówili to samo, że to co mają to końcówka serii, w promocji za 1299 zł, te akurat są nowe, nierozpakowywane.

Wiosła 225 są w wersji składanej, wygodniej w transporcie, nie ma problemów z tym łączeniem ?

O ile pamiętam TE wiosła mają 2 opcje-można je złożyć jako proste i jako skrętne. Po obejrzeniu wioseł na żywo zrezygnowałem z zakupu składanych. Jakoś nie budzą zaufania, chociaż są wygodne w transporcie. Jeśli masz relingi na aucie chyba lepiej kupić sztywne. Poza tym oba modele nie mają "okapników" - woda może lecieć za mankiet...
http://www.decathlon.pl/wioso-kajakowe- ... 36163.html
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 07.03.2016 09:10

Ja kupiłem składane wiosła w Prokajaku, asymetryczne, dr. Kajaka. Mają okapniki i są solidnie zrobione. Po złożeniu mieszczą się spokojnie w bagażniku forda focusa.

Dokładnie ten model
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 07.03.2016 12:53

W D składane są po ok 140 zł i raczej macie rację że są bez okapnika.
Tak się zastanawiam nad tym
tylko tu nie podają wagi.
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 07.03.2016 13:53

sdolas napisał(a):W D składane są po ok 140 zł i raczej macie rację że są bez okapnika.
Tak się zastanawiam nad tym
tylko tu nie podają wagi.

Okapek można dokupić za kilka złotych. Albo zrobić z kawałka gumy, pianki. Waga wioseł ma znaczenie przy wyczynie a nie przy rekreacji. Drążek alu i łopata z mocnego plastiku wystarczą - przeciętnie 1 200 g. Różnicy 100 - 200 g raczej nie poczujesz w rękach. Chyba, że szukasz wiosła karbonowego, które zasadniczo nie jest dużo lżejsze, ale za to wytrzymalsze.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 08.03.2016 21:01

Niby Hudson to kajak 2+1, czyli dwoje dorosłych + dziecko.
Na YT w filmie testowym niby można się dowiedzieć że że wygodnie nogi można wyciągnąć płynąc z dwoje osób dorosłych.
Płynąc 2+1 dorośli wyprostują nogi, czy gabarytowo to bardziej dla dwójki dzieci + dorosły ?
Na tym zdjeciu raczej gościu ma podkurczone nogi i chyba jakoś wciśnięte po bokach siedziska dzieciaka :roll:
Jak to jest z miejscem w Hadsonie ?
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 09.03.2016 06:50

sdolas napisał(a):Niby Hudson to kajak 2+1, czyli dwoje dorosłych + dziecko.
Na YT w filmie testowym niby można się dowiedzieć że że wygodnie nogi można wyciągnąć płynąc z dwoje osób dorosłych.
Płynąc 2+1 dorośli wyprostują nogi, czy gabarytowo to bardziej dla dwójki dzieci + dorosły ?
Na tym zdjeciu raczej gościu ma podkurczone nogi i chyba jakoś wciśnięte po bokach siedziska dzieciaka :roll:
Jak to jest z miejscem w Hadsonie ?

Z siedzeniem po środku nóg raczej nie wyciągniesz. Ja, przy 180 cm długości, miałem podkurczone i oparte o burty lub złożone po trecku. Nie jest to zbytnio fatygujące przy wycieczkach max. kilka kilometrów. Oparcie ud u burty poprawia stabilność i czucie kajaka. Dmuchańce nie mają podpórek pod stopy, więc jak jest nieco większa fala podparcie udami o burtę pomaga. Dwie osoby siedzą komfortowo, jedna luksusowo. Nie zapomnij o porządnych kamizelkach dla wszystkich.
Na zdjęciu jest stary model z długimi pokładami z przodu i z tyłu. To mało miarodajne. Ten wiliamete ma krótsze pokłady, ale facio z tyłu też ma zgięte nogi...
http://www.decathlon.pl/kajak-willamett ... 62029.html
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 09.03.2016 10:37

jan ostrzycki napisał(a): Dmuchańce nie mają podpórek pod stopy

Solar ma.

A co do miejsca, to w nieco dłuższym od hudsona solarze (410 cm) tylko dorosła osoba siedząca z przodu może swobodnie wyprostować nogi, zaś te siedzące w środku i z tyłu - już nie.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 09.03.2016 11:30

Mój TWIST 2 też ma podpórkę z przodu a z tyłu zapieram nogi o oparcie :D
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 09.03.2016 11:51

No dobra. Żaden z Sevylorów z D nie ma podpórek. To samo Itiwity z D. Poruszmy się w pewnych widełkach użytkowych i cenowych, poniżej 2 tysiaków. OK. Wiem, że gumotexy mają oddanych fanów. Nie znam tej firmy, nie komentuję. Może poradzicie coś Koledze? Widzę, że gumotexy nie są już tak masakrycznie droższe od sevylorów jak kiedyś.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 09.03.2016 12:04

ja kupiłem najtańczego chyba gumotexa i jestem zadowolony, fakt, że pływałem tylko podczas zeszłorocznego urlopu i na takie użytkowanie on mi chyba wystarczy . Może jeszcze jakieś jeziorko się uda zaliczyć latem itp Zalety to zaledwie 9 kg mała paczka itp
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 09.03.2016 14:44

jackuc, możesz jeszcze wybrać się np. na Narew w Wieliszewie (pływałem tam w czerwcu zeszłego roku i było bardzo przyjemnie), albo np. spłynąć Wkrą. Jest trochę możliwości w okolicach Warszawy.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 09.03.2016 14:48

tak tak jasne, możliwości są tylko lato tak szybko mija, weekendy takie krótkie...
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 09.03.2016 15:01

E, tam... Jak temperatury skoczą trochę, można wrzucać pływaka do wody.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać? - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone