Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 11.01.2016 19:09

No właśnie transport, ale i przechowywanie poza sezonem ... trza mieć gdzie :-(
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 11.01.2016 20:11

jackuc napisał(a):No właśnie transport, ale i przechowywanie poza sezonem ... trza mieć gdzie :-(

Na regale w dużym pokoju :mrgreen:
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 11.01.2016 20:43

A trzymanie dmuchańca w piwnicy albo garażu, powoduje ryzyko, że go myszki podziurawią...
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 12.01.2016 07:32

:-) oczywiście masz racje, ale można np wcisnąć worek do pojemnika na pościel. Na pewno taki sztywniak jest bezdyskusyjnie lepszy, ale nie wiem jak miałbym go wozić i gdzie składować :-(
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 12.01.2016 07:50

Ja swój kajak (pneumatyk) trzymam w domu, jest na tyle niewielki po spakowaniu, że jego przechowywanie nie sprawia problemu. Ten Ocean Quatro można by wypożyczyć na miejscu, ale tachać go ze sobą - to niespecjalnie. I dla czterech osób może być w nim trochę ciasno.
Ostatnio edytowano 12.01.2016 20:19 przez maxredaktor, łącznie edytowano 1 raz
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 12.01.2016 08:46

Niezależne od typu kajaka, wolę mieć go ze sobą, a nie wypożyczać.
Widzę, że jest jakaś nowa wersja Hudsona (oznaczona na zdjęciu datą 2016).
kajak.jpg

Ja miałem wersję z 2015 r. (2014r.?) i ta sprawdzała się całkiem dobrze.
kajak1.jpg

A jeszcze latem ubiegłego roku była na wyprzedażach ta wersja z zadartym dziobem.
kajak2.jpg

Znawcy zachwalają najstarszy model, ale ten z 2016 wygląda całkiem fajnie.
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 12.01.2016 09:38

Na marginesie. Zajrzałem na stronę sklepu kajakowego kanokajaki w Bystrzejowicach pod Lublinem, i widzę, że mają teraz kilkusetzłotowe obniżki na część asortymentu. Nie mam porównania do całej oferty, ale kajaki RTM są wyraźnie tańsze niż latem i jesienią ub. roku. Dla odmiany ceny dmuchańców mają całkowicie bez sensu, w rzekomej promocji Sevylory Hudson i Colorado są o kilka stów droższe niż w sklepie na D.
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 02.03.2016 11:03

Planuję zakup takiego oto pływadła.Ma on służyć jako uzupełnienie Hudsona bo już się za bardzo nie mieścimy.
Miał ktoś może styczność z tym sprzętem :?:

Pozdrawiam

reef300.jpg

Sevylor Reef 300
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 02.03.2016 11:59

Styczności nie miałem, ale oceniając po tej fotce, nie jest to raczej sprzęt na spływy, tylko taki do krótkiego pływania przy brzegu (np. aby sobie ponurkować). Wygląda stabilnie, jak skrzyżowanie kajaka z SUPem, więc pewnie łatwo się z niego wskakuje do wody i do niego wchodzi.
Reasumując, Hudsonem popływasz gdzieś sobie przez cały dzień, tym Reefem - chyba niekoniecznie.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 02.03.2016 20:21

Widzę że ceny pływadeł w D sporo poszybowały.
Tribordy trójki o około + 200 zł w porównaniu do zeszłego roku.
Hudsona już nie ma jest Willamette w cenie dużo wyższej
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 02.03.2016 21:05

maxredaktor napisał(a):Reasumując, Hudsonem popływasz gdzieś sobie przez cały dzień, tym Reefem

W sumie racja.Drugiego Hudsona nie potrzebuje.Szukam czegoś mniejszego i myślę ,że Colorado Premium by się nadał.

sdolas napisał(a):Hudsona już nie ma jest Willamette w cenie dużo wyższej

Hudsona można jeszcze dostać w sklepach internetowych czy w Alledrogo
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 04.03.2016 09:23

sdolas napisał(a):Widzę że ceny pływadeł w D sporo poszybowały.
Tribordy trójki o około + 200 zł w porównaniu do zeszłego roku.
Hudsona już nie ma jest Willamette w cenie dużo wyższej

Racja. Ceny w D poszły ostro w górę. Dotyczy to też dodatków. Gacie kajakowe o jakieś 30-40 zł, taśmy do montażu o 20 zł itd.
Ten nowy Sevylor za ok 2.2 tysiaka na zdjęciach wygląda jak Hudson, który jeszcze w tym roku był za ok. 1 400 zł.

Na forum kajak.ogr.pl były informacje, że dmuchańce Itiwit nabierają wody pod poszycie podłogi. Ponoć D zwracał kasę lub wymieniał sprzęt na nowy. Nowe też brały wodę. Nie wiadomo czy wadę usunięto.

Tribord Rando ma wg mnie wadę polegającą, że odpływy wody znajdują się pod tyłkami wioślarzy. A siedzenie tworzy nieckę która zbiera wodę. Skutek będzie taki, że zawsze jest mokra dupa. Bo woda nie tylko odpływa, ale czasem wpływa dziurką i nie da się ich zatkać dedykowanymi korkami (będą w zad uwierać).
https://www.decathlon.pl/kajak-rk500-2- ... 62054.html

Podobną wadę mają niektóre kajaki Bic, gdzie odpływ znajduje się dokładne po środku siedzenia.
https://www.decathlon.pl/kajak-wdkarski ... 09285.html
https://www.decathlon.pl/kajak-ouassou- ... 73967.html

Jak dla mnie, najlepsze odpływy ma ocean quatro. Dlatego że siedzenia nie tworzą niecki do której spływa woda, jak kajaki opisane wyżej, a odpływy są poniżej siedzeń i nawet jeśli woda wejdzie do kajaka nie moczy tyłka.
http://www.sklep.kanokajaki.pl/morskie/ ... uatro.html

Kolejna rzecz to łatwość transportu kajaka. Ja preferuję takie ze sztywnymi zintegrowanymi uchwytami z przodu i po bokach.
ocean quatro i niektóre Bic
https://www.decathlon.pl/kajak-wdk-trin ... 09284.html

Ma to spore znaczenie jeśli samodzielnie (bez pomocy) ładujemy kajak na dach samochodu.
Rando 2 w ogóle nie ma uchwytów po bokach.
https://www.decathlon.pl/kajak-rk500-2- ... 62054.html
Próbowałem do samodzielnie podnieść i załadować na dach. Bez szans.

Dla odmiany ocean quatro - podobne rozmiary i waga ładuję i zdejmuje bez problemu.
Ostatnio edytowano 04.03.2016 09:49 przez jan ostrzycki, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.03.2016 09:44

jan ostrzycki napisał(a):A trzymanie dmuchańca w piwnicy albo garażu, powoduje ryzyko, że go myszki podziurawią...

Świetnie sprawdzają się do zabezpieczenia kubły na śmieci. Koszt koło 90 zł a czasem i taniej w marketach :wink:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 06.03.2016 17:50

Nie ukrywam że czaiłem się na Hudsona, a ten jest wycofany z produkcji.
W tym roku wchodzą nowe modele, sporo droższe.

Dla zainteresowanych jest jeszcze kilka szt w D i można je kupić za 1299.
Ja właśnie oczekuję na zamówienie.

Przy okazji pytanie, wg. jakiej zasady wymierza się wiosła do kajaków dmuchanych ?

W D dostępne są modele jednolite o składane w długościach: 190cm, 215cm i 225cm.
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 06.03.2016 21:29

sdolas napisał(a):Nie ukrywam że czaiłem się na Hudsona, a ten jest wycofany z produkcji.
W tym roku wchodzą nowe modele, sporo droższe.

Dla zainteresowanych jest jeszcze kilka szt w D i można je kupić za 1299.
Ja właśnie oczekuję na zamówienie.

Przy okazji pytanie, wg. jakiej zasady wymierza się wiosła do kajaków dmuchanych ?

W D dostępne są modele jednolite o składane w długościach: 190cm, 215cm i 225cm.

Hudson jest dość szeroki. Miałem do niego wiosła 225 i były OK.
Z tym wycofaniem Hudsona to jakaś lipa. Ten nowy kajaczek wygląda na zdjęciach jak ostatni hudson.
Chyba, że w D pomylili obrazki. Na żywo nie widziałem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać? - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone