Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 04.05.2015 05:29

No właśnie te gabaryty tych kajaków to spore utrudnienie przy pakowaniu itp.
Tochę się namęczyłem ze złożeniem kajak do worka, ale żona pomogli i poszło w miarę gładko.
Siedzi się w nim wygodnie, sporo miejsca na nogi z tym, że ja jestem niski.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 07.05.2015 07:15

A możecie doradzić jak pompować bez manometru aby było dobrze ?
Spearo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spearo » 10.05.2015 06:58

Pompujesz tak żeby na wodzie był twardy

=====================
http://spearo.republika.pl
Obrazek
Spearo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spearo » 10.05.2015 07:09

Rafał78 napisał(a):Fajny kajaczek.Mało miejsca zajmuje i lekki.
W porównaniu do Sevylora Hudsona wygląda na duży plus.
Nasz Hudson to tak jak dodatkowa duża walizka w bagażniku.
No i 18 kg.

Pozdrawiam

Gumotexy sprawują się nieźle.Nie można złego słowa powiedzieć.
Godne polecenia są również i kajaki Sevylora i Triborda.Zakup na lata,dla całej rodziny.
Teraz w Deca jest w czym wybierać.

Mój Sevylor ST6696 ma już chyba z 10 lat.21kg i 220 kg ładowności.Ma trzy miecze i jest bardzo sterowny.Rozkładanie i składanie w 20 minut.Doskonale spisuje się w różnych warunkach nawet kilka mil od brzegu.

:)
=====================
http://spearo.republika.pl
Obrazek
Michał233
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał233 » 10.05.2015 07:40

Też się zastanawiam, czy kupić jakiś kajak? Jakiś niedrogi, bo ostatnio w Decathlonie to ceny mnie przeraziły, jeśli chodzi o kajaki. Może coś polecicie?
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 14.05.2015 10:24

Ja kupiłem niedawno dwa Intexy Explorery K2, za 800 zł w sumie. Ponieważ nie przewiduję używania ich gdzie indziej, może poza zupełnymi wypadkami losowymi, stwierdziłem, że zaczynam od podstaw :lol:

Na chwilę obecną mogę powiedzieć, że siedzi się w nich dobrze, ale tworzywo jest dość sztywne i po rozłożeniu i złożeniu ponownym zajmują całą objętość torby jaka jest na wyposażeniu [torba jest większej objętości jak pudełko w jakim się je kupuje]. Dwa takie kajaki to w zależności od samochodu nawet cały bagażnik. Box dachowy w takim wypadku obowiązkowy niestety :?.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 14.05.2015 10:47

Zapodaj fotki przy okazji ;-)
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 14.05.2015 12:36

na razie mam dzieci w jednym na sucho w domu :)
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 14.05.2015 12:40

Super
powiedz im, że lody w lodówce a sam dawaj robić zdjęcia !
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 12.06.2015 23:16

Rafał78 napisał(a):Fajny kajaczek.Mało miejsca zajmuje i lekki.
W porównaniu do Sevylora Hudsona wygląda na duży plus.
Nasz Hudson to tak jak dodatkowa duża walizka w bagażniku.
No i 18 kg.

Pozdrawiam

Tylko czy waga to nie więcej materiału ?
Więcej materiału, w szczególności tego poliestru osłonowego to zapewne większa wytrzymałość, a w Cro niestety kamienie bywają ostre.

My w tym roku bierzemy zwykłe pływadełko pvc, ale taki podwójny kajaczek to mi się marzy :), kto wie może w kolejnym sezonie.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 15.06.2015 06:42

Wczoraj na Zegrzu, a właściwie na Narwi, po raz pierwszy popływałem Solarem. Kilka rzeczy zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie. Kajak bardzo szybko napompowałem (wcześniej widziałem, jak kumpel męczył się z SUPem i podejrzewałem, że będę miał równie ciężką przeprawę), trwało to dosłownie kilka minut, krócej niż napompowanie dwuosobowego materaca Intexu. Kajak okazał się bardzo stabilny, sterowny i dość szybki. Bardzo mi się podoba.
Jedyny minus to taki, że rzeczywiście dość trudno go tak złożyć, aby w miarę bezproblemowo włożyć go ponownie do torby. Gdyby nie żona, to pewnie bym się z tym trochę długo męczył.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 15.06.2015 06:55

sdolas napisał(a):Tylko czy waga to nie więcej materiału ?
Więcej materiału, w szczególności tego poliestru osłonowego to zapewne większa wytrzymałość, a w Cro niestety kamienie bywają ostre.

My w tym roku bierzemy zwykłe pływadełko pvc, ale taki podwójny kajaczek to mi się marzy :), kto wie może w kolejnym sezonie.

Wiesz co jak patrzę np na TEN filmik, to raczej się nie obawiam. Bohaterem Twist 1
Wczoraj przygotowałem już rzeczy na wyjazd i przyznam, że z wiekszym kajakiem bym chyba nie dał rady się zabrać ....

Tu jeszcze jeden fajny filmik, tyle, że woda spokojna i chyba głęboka

I tutaj Bestway Ventura i Pathfindery w akcji
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 16.06.2015 02:01

na tym filmie Niemiec nie ma o nim pochlebnej opinii...
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 16.06.2015 05:28

Wiesz jakbym miał 3 x tyle pieniędzy to bym kupił coś lepszego, ale myślę, że do takiej amatorszczyzny jak dla mnie będzie ok.
Tutaj może i Niemiec nie ma pochlebnej opinii, ale jest i sporo jak najbardziej pochlebnych :-) Czyli jak ze wszystkim
Tytusdj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tytusdj » 16.06.2015 10:07

Wiesz, ale gumotex to generalnie nie jest tanizna, tanizna to jest Intex jaki ja kupiłem, za cenę gumotexa można już przebierać w kajakach, ja osobiście, ale podkreślam, osobiście, wolałbym coś dwuwarstwowego na morze niż najtańszy "niby-nitryl'' gumotexu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać? - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone