Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maciek5
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek5 » 15.10.2021 08:02

20210818_144028M.jpg
20210818_105302M.jpg
20210620_133524M.jpg
20210703_151612M.jpg
20210703_150751M.jpg
Pozdrawiam. Długo zastanawiałem się co wybrać. optowałem za składakiem Waylanda używką ale w cenach po około 3300 przeszły mi koło nosa zbyt długo się zastanawiałem -)) . Potem myślałem o kupnie szkieletu Kleppera i skóra u Margareth kajaki.
ewentualnie ukraiński Neris ,który o ile pamiętam mieści trzy osoby ( dziurki na granicy poszycia burt mnie zniechęciły) ma plus
dziewięciolatka się zmieści. W końcu trafiłem na dmuchane canoe i na nie się zdecydowałem (posiadam silnik Honda 2km , który leżał odłogiem) Znalazłem ostanie sztuki Gumotex Ruby sprowadziłem z Czech waga 23 kg worek mieści się na tylnym siedzeniu samochodu przypięty pasami . Długość 4,3 m szerokość 1m . W tym roku pojechałem nim na Dugi Otok i dowiózł nasza 3 osobową rodzinkę na cudowne plażyczki . Dwa razy powrót z uroczych zatoczek mocno nerwowy. W zatoczce lekki wiaterek mała falka. Gdzieś około 16 się zbieramy przezornie zakładamy kapoki . Na otwartej wodzie fala do 1m , trzeba zwolnić i iść na małej prędkości dziób dosyć przeciążony przez córkę na przednim siedzeniu . Pierwsze 30 minut nieco nerwowo potem już jesteśmy przyzwyczajeni . Trzeba tak manewrować by nie napływać na załamującą się falę . Było parę momentów ,że doświadczyliśmy zjazdu z fali w dół jak na surfingu . Podsumowując było warto . Dobijaliśmy w dziewicze zatoczki całkowicie niedostępne z lądu ,czasami podpływały wypasione motorówki ale widząc ,że zajęte płynęły dalej. Najdłuższy rejs cały dzień w Parku Telasica 24km w obie strony ps woda tam się podnosi i prawie nam zalało auto -)) Trzeba było dokonać rejestracji w Kapitancie Sali ( 130 kn) . Oczywiście na krótkim dystansie można pływać na wiosełkach ale w Cro silnik to podstawa
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 01.01.2022 12:48

Ostatnio sprzęt masakrycznie podrożał. Sklepy są wyczyszczone do tego stopnia, że nawet Decathlon nie ma swojego towaru tylko wpuszcza do siebie zewnętrznych dostawców. Warto sprawdzać skąd pochodzi sprzęt w Decathlonie, bo u zewnętrznych dostawców bywa sporo tańszy. Tu przykładowe porównanie.
dekajak1.jpg

dekajak.jpg
Przemasss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemasss » 10.07.2022 10:03

Witam.

Czy kajakiem typu itiwit 3 osobowym można pływać w słonej wodzie po Adriatyku? Są jakieś obostrzenia prawne związane z pływaniem po morzu?
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 15.07.2022 12:28

Ja dokładnie takim pływam od paru lat w Chorwacji i w Grecji, plus dołożony silnik elektryczny i zero problemów.
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 15.07.2022 12:59

Tu jest chyba wszystko n/t pływania kajakiem po morzu wyjaśnione od strony formalno-prawnej, dotyczy Bałtyku ale zasady wszędzie są podobne: http://kajak.org.pl/szlaki/polska/baltyk/
i może jeszcze tu: http://www.windsurfing.pl/post/459,plyw ... e-przepisy
Oczywiście zdrowy rozsądek na pierwszym miejscu.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.06.2024 08:53

Już za miesiąc tak na poważnie będzie Chorwacja kajakiem, a dokładnie Brać... tak zakładam, choć kilka razy, co wyjdzie to zobaczymy.... Pierwszy raz na bardziej otwartym morzu, wcześniej tylko był Murter od strony lądu....

Podpowiedzcie mi odnośnie wiatru, zafalowania na Braciu - czy jest jakieś typowe zachowanie pogodowe w tym regionie, które ma wpływ na kajakowanie? Przykładowo w greckim Epirze od godz.14 jest wiatr północno-zachodni i widać i czuć to na morzu i przy brzegu... Czy na Brać występuje coś podobnego co warto uwzględniać w planach kajakowych? Jakieś strony www godne polecenia z informacjami o wietrze? Bo wracać godzinę pod wiatr kajakiem to raczej sił nie będzie...
Poprzednia strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać? - strona 86
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone