Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 12.06.2020 21:28

piekara114 napisał(a):Z ciekawości zaczęliśmy przeglądać, ale mimo że pisze 3 osoby to nie widzę opcji aby zmieścić się tam w 3 osoby (syn 170 cm wzrostu).

Moim zdaniem dwie osoby to max.

Challenger K2 (z Intexu) to był nasz pierwszy kajak. Wspominam go miło i jak na początek był niezły. Ten ponton pewnie też da radę.

Tamten kajak, który pokazałaś, oczywiście też się nadaje, ale się "namachacie" (zwłaszcza, jak będzie trochę wiało), bo z pewnością nie jest zbyt szybki. Zależy, czego się oczekuje.

Za taką cenę - i ponton, i kajak są ok 8) Trochę popływacie, a jak złapiecie bakcyla, możecie kupić coś lepszego :)
Albo zrobić to od razu :mrgreen:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 13.06.2020 22:11

piekara114
Ponton sobie odpuść, bo to tylko do zabawy przy brzegu dla dzieciaków.
Wolne to to, bardzo podatne na wiatr, tylko zawału można dostać jak się dalej opłynie, a jednocześnie wiatr trochę przybierze na sile.
Kajak lepszym rozwiązaniem :wink:
Choć i ten kajak z linku bardziej się nadaje na jezioro niż na morze.

Po tym sezonie będę miał kolejne porównanie sprzętu, będę testował deskę
sup2.jpg
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.06.2020 10:00

Sup z ciekawości bym kiedyś spróbowała, ale jakoś mnie nie ciągnie.

Dzięki za opinie. Byłam ciekawa co sądzicie o takich wyrobach. W planach mam w dalszym ciągu kajak, ale na razie na wakacje jeszcze tego nie widzę, bo dalej w trójkę jeździmy, a w trójkę nie popływamy, bo gabaryty syna nie pozwolą na to...

:papa:
mac641
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mac641 » 17.06.2020 21:29

Sdolas jestem ciekaw Twoich opinii o supie Aqua Marina, no i jak wypada w porównaniu z Itiwitem jeżeli miałeś możliwość testowania tych z Decathlonu.
OldtimerClassic
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) OldtimerClassic » 18.06.2020 09:06

Witam forumowiczow!

Stoje przed decyzja kupienia 2+1 osobowego kajaku na splywy rodzinne (1, max 2 dniowe / 5 razy w roku). Trasy to Krutyn, pozniej holenderskie kanaly, nigdy morze. Zaloga: 80 + 20 + 50 kg. Na chwile obezna mam wybor:
- ITIWIT 1.2k zl
- ITIWIT wysokocisnieniowy 2.4k zl
- Solar 3 Gumotex (starsza wersja)- 2.5k zl w promo
ewentualnie jeszcze od Sevylor: Hudson lub Alameda, ale naczytalem sie negatywnych opini na anglojezycznych forach.

O podstawowym ITIWIT po ulepszeniu dna nie przeczytalem nic negatywnego, o tym wysokocisnieniowym wogole nic nie znalalzem. Gumotex niby wyzsza polka, wydaje mi sie, ze mialby zdecydowanie najlepsze parametry plywajace, ale niekoniecznie bylby najwygodniejszy i najstabilniejszy, co przy dziecku ma znaczenie. Z tylu mniej miejsca, a tam bedzie siedzial 80kg sternik...

Kazda sugestia mile widziana
Dracro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dracro » 30.06.2020 13:52

Witam.
Czy na początek przygody z kakalowaniem taki kajak wystarczy, czy lepiej nie iść tą drogą i od razu kupić coś lepszego? Nie chciałbym wydać zbyt dużo kasy na zabawę, która może się okazać okazjonalna. Jednak jeśli miałaby to być jednorazowa zabawa ze względu na sprzęt to może warto wydać więcej. Który z modeli byście polecili? A może jeszcze inny...
Kajaki.jpg
Dracro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dracro » 01.07.2020 14:33

Widzę, że wszyscy kajakowcy już pływają nikt na forum nie wchodzi :(
Do tego Intex'y wyprzedane.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 03.07.2020 13:33

mac641 napisał(a):Sdolas jestem ciekaw Twoich opinii o supie Aqua Marina, no i jak wypada w porównaniu z Itiwitem jeżeli miałeś możliwość testowania tych z Decathlonu.

No i tu jest problem natury indywidualnego podejścia do samej pozycji, bo to jest raczej kwestia podstawowa.
W kajaku się siedzi, na desce się stoi, każda inna pozycja w mojej ocenie odbiera frajdę z pływania.

Osobiście deska zrobiła na mnie na tyle pozytywne wrażenie, że podjąłem decyzję o sprzedaży Hudsona, z bólem, ale jednak.

Deska jest szybsza, więc wkład siły na wiosłowanie jest mniejszy niż w kajaku, a i tak płynie się szybciej.
W wietrze płynie się podobnie, choć wydaje mi się że kajak jest mimo wszystko bardziej podatny na wiatr.
Płynąc na desce w silnym wietrze, jest opcja obniżenia pozycji do klęczącej lub siedzącej, co zauważalnie wpływa na zwiększenie prędkości.
Pod względem silnego wiatru, nie widzę wielkich różnic, niestety w silnym wietrze, jednym i drugim przyjemnie się nie pływa.
Co innego jeśli podejść do wiatru na zasadzie fitnesu :wink: to tu zdecydowanie wygra deska.

Deska nie jest tak podatna na wzrost ciśnienia, raz napompowana nie musi być kontrolowana czy oby ciśnienie za bardzo nie wzrosło, z reguły po wyjęciu z wody była choć częściowo w cieniu.

Sama frajda widoczności zdecydowanie na ogromny plus dla supa. Ma się wrażenie chodzenia po wodzie, dno widać doskonale na kilkanaście metrów. Na płyciznach ma się wrażenie, że gdzie się nie spojrzy tam widać dno. W kajaku takich widoków nie ma.

Pytasz i Itiwita, to podobny jakościowo sprzęt jak mój Hudson, więc jak najbardziej to co wyżej opisałem dotyczy również tego kajaka :wink:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 03.07.2020 13:41

OldtimerClassic napisał(a):....
Na chwile obezna mam wybor:
- ITIWIT 1.2k zl
- ITIWIT wysokocisnieniowy 2.4k zl
- Solar 3 Gumotex (starsza wersja)- 2.5k zl w promo
ewentualnie jeszcze od Sevylor: Hudson.....

Kazda sugestia mile widziana

Itiwit i Hudson to podobne konstrukcyjnie i jakościowo kajaki, solidne ale mające swoje wady. Główna to suszenie, materiał nasiąka, woda dostaje się wszędzie i potrzeba czasu by go dobrze wysuszyć. Pływanie przynosi dużo przyjemności, nawet po wodach morskich.
Gumotex to jak zauważyłeś inna półka i cenowa i jakościowa. Materiał wielowarstwowy, wzmacniany, nieprzemakalny, pompowany wyższym ciśnieniem, a wiec sztywniejszy i szybszy.
Tyle. :wink: :papa:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 03.07.2020 13:44

Dracro napisał(a):Witam.
Czy na początek przygody z kakalowaniem taki kajak wystarczy, czy lepiej nie iść tą drogą i od razu kupić coś lepszego? Nie chciałbym wydać zbyt dużo kasy na zabawę, która może się okazać okazjonalna. Jednak jeśli miałaby to być jednorazowa zabawa ze względu na sprzęt to może warto wydać więcej. Który z modeli byście polecili? A może jeszcze inny...
Kajaki.jpg

Z argumentów które podajesz wynika że możesz być zadowolony z tego typu sprzętu.
Ważne będzie ciśnienie, jak będziesz pilnował to posłuży. Uważać na przetarcia !
Pływanie po morzu .... raczej nie polecam, chyba ze z rozwagą i przy brzegu :wink:
Dracro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dracro » 06.07.2020 19:51

Właśnie stałem się posiadaczem ITWITA 2 Intexów nie było już na magazynie. Wydałem trochę więcej ale mam nadzieję że to dobrze ulokowane pieniądze. Sławek jakie wiosła polecasz? Pisałeś wcześniej, że lepsze długie ze względu na szerokość kajaka. Ale z drugiej strony niby powinno się dobierać do wysokości człowieka. Mam wątpliwość, czy dla moich nastolatek nie okażę się za duże.

BTW... kupiłem pompkę ITWITA i porażka.. manometr szaleje. raz pokazuje 2 za moment spada do 1. Wskazówka nie wraca do 0 po wyjęciu węża... Muszę ją oddać. Poradźcie co kupić w zamian.

Kajak2.jpg

A to pierwsze przymiarki do pływania... Na razie w Photoshopie :mrgreen:
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 07.07.2020 13:47

Ja nie używam w ogóle manometru. Pompuję po prostu na czuja, tak aby burty i podłoga były w miarę sztywne. Co do długości wioseł, to też optowałbym za jak najdłuższymi (my mamy 220 cm. i 225 cm). Obecnie wiosłą są tak lekkie, że nie powinny sprawić trudności nastolatkom. Moja od niedawna 11-letnia córka radzi sobie z tym krótszym.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 08.07.2020 08:11

Grzegorz
Z wiosłami dokładnie tak jak Jacek napisał, 220-225cm będzie optymalnie, nie będziecie aż tak mocno szurać po burtach, choć i tak będziecie :wink:
Można oczywiście pompować na oko, wiele osób tak robi i dają radę.
Moim zdaniem manometr warto mieć, przynajmniej na początek, by trochę się przyzwyczaić w tym określaniu na oko, na ile to ciśnienie odbiega od prawidłowego.
Na wodzie z kajakiem nic się nie stanie, za to zabójcze jest, wyciągnięcie kajaka i pozostawienie na słońcu bez upuszczenia powietrza. Tego trzeba pilnować i tyle.

Dobry zakup, będziesz zadowolony, bo to solidny sprzęt :wink:

PS. Nie narzucam niczego, ale jak bywasz w Poznaniu, to mam na zbyciu 2 wiosła.
:papa:
Dracro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dracro » 08.07.2020 12:22

Już doszedłem do tego, że problem nie leży w manometrze tylko w zaworach. Jak pompuje na sucho przytykając wylot pompki to manometr działa prawidłowo. Jednak po podłączeniu do kajaka zawór zwrotny odcina powietrze z kajaka i manometr wskazuje zero. Poza tym zdaje mi się, że przy takiej pojemności tłoka na końcu wystarczy jedno pchnięcie żeby ciśnienie gwałtownie skoczyło...

Pompka jest dwukierunkowa... jest jakiś sposób, żeby w tym kajaku wypompować powietrze? Normalnie ten zawór to uniemożliwia.

PS. Nie narzucam niczego, ale jak bywasz w Poznaniu, to mam na zbyciu 2 wiosła.

Nie bywam, a wyjeżdżam w weekend. Poza tym mam już kupione 4 teraz tylko waham się, które oddać. Nie mogłem ryzykować, że nie zdążę kupić... w Decatchlonie na moich oczach zniknęły 2 kajaki poza tym, który ja kupowałem.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 08.07.2020 13:06

Dracro napisał(a):... jest jakiś sposób, żeby w tym kajaku wypompować powietrze? ...

Nie ma takiej konieczności.
Wykręcasz cały zawór i powietrze bardzo sprawnie samo uchodzi.
Samoczynnie większość wyleci, resztę wyciśniesz zwijając kajak.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Kajak do amatorskiej turystyki przybrzeżnej. Co wybrać? - strona 82
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone