napisał(a) chief » 25.07.2019 21:40
Miałem w planie zakup kajaków pneumatycznych, głównie na wody słodkie, jednak szukając informacji o nich natknąłem się na ten temat, a jako, że akurat wybierałem się na Chorwację, zachęcony postami użytkowników, po zakupie zabrałem je ze sobą. Faktycznie jest to bardzo duże urozmaicenie wyjazdy i frajda. Oczywiście są wady i zalety, ale zostały one w tym temacie niejednokrotnie omówione. Dziękuję forumowiczom, za wiele cennych informacji, które mi się na miejscu przydały.
Już wcześniej pisałem, że zakupiłem dwa kajaki X100 + 2-OSOBOWY ITIWIT, że jest wykonany z samej gumy, co daje plusy, gdyż bardzo szybko schnie, jednak zawsze był strach kładąc go na podłożu chorwackich skał/plaż, oczywiście tych wygładzonych. Kajak dobrze sobie radzi z falą i jest stabilny, choć dość wolny. Niestety, ale mam też niemiłe informacje:
1.Siedziska. Totalna klęska. Już tuż przed wyjazdem w jednym z kajaków w siedzisku puściły sklejenia modelujące i zrobiło się z niego jajo, nie do użytkowania. Zrobiłem w decathlonie reklamacje i wymieniono mi kajak, dość sprawnie i szybko w ciągu kilku dni. Dostałem nowy, dzień przed wyjazdem i nie zdążyłem go sprawdzić. Pomimo, że przy pompowaniu nie napełniałem siedzisk 3 PSI, tylko 2,5 PSI, to niestety, ale kolejne siedziska w dwóch kajakach na wyjeździe zaczęły się odkształcać i kwestia krótkiego czasu, kiedy zrobią się jajowate. Pompowałem zarówno pompką elektryczna, jak i ręczną. Siedziska te są po prostu wadliwe. Co więcej w dwóch z nich zaczęło mi uchodzić powietrze. Po prosty makabra.
2.Po wypakowaniu tego nowego kajaka w Chorwacji... zdębiałem. Nie doklejono uchwytów na siedziska dla wersji dwóch osób na lewej komorze. Aby jeszcze dodać do ognia, to z tego kajaku "nowego" uchodzi powietrze (na pewno bez mojej ingerencji), gdzie po ponad 2 godzinach użytkowania, trzeba go dopompować. Starszy pierwotny, był bez zarzutów, poza tymi siedziskami.
Pływa się na nich dobrze, jednak ze względu na tyle wad w tak krótkim czasie, raczej go nie polecam.
23.08.2019
Opisałem powyżej problemy jakiem miałem z kajakami i ich siedziskami. Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem szybkości reklamacji, przynajmniej w sklepie decathlon w Jaworznie. Ten trefny kajak z brakami zaczepów i uchodzącym powietrzem został wymieniony ekspresowo (w sobotę reklamacja, a w poniedziałek odbiór nowego). Z wymianą siedzisk tez nie było problemu i czekałem ok. tygodnia na nowe. Kolejne wypady były na jez. czorsztyńskie i orawskie i wszystko było OK. Tyle, że siedziska nie pompowałem na 3 PSI, jak zaleca producent, ale na 2 PSI.
- Załączniki:
-
-
-
-
-
Ostatnio edytowano 23.08.2019 12:21 przez
chief, łącznie edytowano 1 raz