Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kącik filmowy

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
volumen
Cromaniak
Kącik filmowy

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 17.01.2005 09:20

Zauważyłem, że wiele razy, w różnych tematach przewija się wątek szeroko pojętego kina bałkańskiego. Rozmawiamy, polecamy, recenzujemy... Chyba więc nadszedł czas, aby i ta tematyka znalazła swoje przełożenie w postaci wątku.

Na początek pozwolę sobie polecić zakup dzisiejeszego wydania specjalnego NAJ Krzyżówki, w którym to jest wspaniały film Emira Kusturicy "Arizona Dream" z równie wspaniałą muzyką Bregovica. Film jest w wersji z lektorem. Cena: 9,90 zł. Polecam gorąco!
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 17.01.2005 09:36

volumen napisał(a):Na początek pozwolę sobie polecić zakup dzisiejeszego wydania specjalnego NAJ Krzyżówki, w którym to jest wspaniały film Emira Kusturicy "Arizona Dream" z równie wspaniałą muzyką Bregovica. Film jest w wersji z lektorem. Cena: 9,90 zł. Polecam gorąco!

Dzięki za informację...
wyszedłem do kiosku :wink:
Józek

EDIT: Byłem zaskoczony, w Tychach upolowałem dopiero w trzecim kiosku ale co najważniejsze udało się...
Oglądałem ten film już dwa razy ale ponad 3 lata temu myślę, że w tym tygodniu nawet jak nie będę miał czasu to go sobie "odświeżę"
P.S. Jeżeli ktoś "namierzy" coś ciekawego w przyszłości to proszę o sygnał...
sly29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly29 » 17.01.2005 11:44

Witajcie :)

niestety nie widziałem tego filmu , w związku z powyższym :) udaje sie na polowanie na tytuł wymieniony przez Volumena mam nadzieje, że jeszcze gdzieś znajde"NAJ Krzyżówki" w końcu kiosków Ci u nas dostatek

pozdrawiam
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 17.01.2005 14:28

Od wczorajszego wieczora jestem NA FALI 8) .
Muzykę polecam SERDECZNIE.
Po NAJ krzyżówki będę musiała pójść sama, bo moja "młodzież" pewnie nie będzie chciała świecić oczami przed młodą "panią sklepową" prosząc o gazetkę o w.w tytule :wink:
Dzięki za informację :)

Acha! Jak to DVD - to ... klapa :cry:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 18.01.2005 13:23

Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 18.01.2005 13:37

Widzialem 'Życie jest cudem" i cóż, by zbytnio nie filozofować - klimat typowy dla Kusturicy wariacko-bałkański. Świetna muzyka, piękne krajobrazy etc. Ogląda isę naprawdę fajnie. Tylko poraz kolejny u tego Pana przeszkadza mi sprytnie serwowany relatywizm moralny. Niby nie ma dosłowności i bezposredniego odniesienia się do wojny, ferowania wyroków ale myślę ze jeszcze chytrzej(zwlaszcza dla niedouczonych zachodnich widzów) przemycone jest zamazywanie historii. Serbowie u Kusturicy zawsze tacy jacyś porządni- w tym filmie nawet czetnicy stają na głowie by uratować życie muzułmanki co zakrawa na niezłą drwinę z historii. Bośniacy - muzułmanie pojawiają się już "na chłodno" a o Chorwatach zawsze bohaterowie mówią per ustasze. To wszystko sprawia że mimo że całosć podana jest w wyśmienitym sosie sprawia wrażenie dania o smaku typowo miloszevicowskiej propagandy. Jak mówię tym niebezpieczniejszego bo ubranego w pacyfistyczno-artystyczne wdzianko. no ale skoro Kusturica kręcił filmy za pieniądze Milosevica to nie ma się czemu dziwić. Krotko mówiąc oglądam i obejrzę każdy kolejny jego film ale nabieram coraz większego dystansu to tej twórczości.
PZDR
Rafi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi » 18.01.2005 20:35

Witam,
oto moja pierwsza trójka, jeśli chodzi o filmy bałkańskie:
1. Czarny Kot Biały Kot - Kusturicy
2. No mans land - Tanovic
3. Underground - Kusturica

pozdrawiam
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 19.01.2005 10:17

volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 20.01.2005 10:03

Kusturica przewodniczącym jury festiwalu w Cannes
http://film.onet.pl/0,0,1040541,wiadomosci.html
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 21.01.2005 09:37

JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 21.01.2005 12:34

volumen napisał(a):Na początek pozwolę sobie polecić zakup dzisiejeszego wydania specjalnego NAJ Krzyżówki, w którym to jest wspaniały film Emira Kusturicy "Arizona Dream" z równie wspaniałą muzyką Bregovica. Film jest w wersji z lektorem.

Nie wiem, czy znajdę razem z żoną czas aby obejrzeć ten film przez najbliższy weekend, ale zrobiłem sobie "namiastkę". Przy pomocy programu VobEdit 6.0 z formatu DVD wykopiowałem do pliku Audio samą ścieżkę dźwiękową (w wersji angielskiej). Jeszcze nie wiem, czy głosy aktorów nie będą zbytnio przeszkadzały. Ale w kilku fragmentach można słuchać muzyki i dźwięki przetwarzać sobie na obraz. Jest to dosyć ciekawe "doświadczenie" zwłaszcza gdy często słucham w domu fragmentów płyty "Arizona Dream" ściągniętej z "nostalgii" No i mogę tego słuchać przez słuchawki podczas pracy zamiast radia :) i dodatkowo szlifować przynajmniej rozumienie angielskiego...

Pozdrawiam
Józek
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 24.01.2005 13:03

Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 24.01.2005 13:58

A moze w tym kąciku powinno byc tez o filmach nas CroManiaków z Chorwacji.... podobnie jak to jest z galeria zdjec???

Pozdrav
saturn3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) saturn3 » 27.01.2005 14:08

zwłaszcza tych z plaż FKK ! :lol:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 27.01.2005 14:18

Piotr Lutynski napisał(a):A moze w tym kąciku powinno byc tez o filmach nas CroManiaków z Chorwacji.... podobnie jak to jest z galeria zdjec???

Pozdrav

Myślę, że mimo iź, w nazwie Fotocroclubu nie ma słowa video to jednak tam jest właśnie doskonałe miejsce na prezentację swych amatorskich produkcji.
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone