napisał(a) Tomy » 01.07.2009 10:18
Gala NOC MISTRZÓW w Banja Luka, z powodu działań sił nadprzyrodzonych została odwołana. Impreza ta, tradycyjnie od lat jest organizowana na City Stadium. Tak miało też być dzisiaj. Dosłownie na godzinę przed rozpoczęciem imprezy nad Banja Luką przetoczyła się wielka burza i na miasto spadła ogromną ilością wody, która zniszczyła sprzęt nagłaśniający, oświetlenie oraz sprzęt techniczny potrzebny do organizacji imprezy .
Na gali tej o tytuł Zawodowego Mistrza Europy federacji WKA w formule Low Kick w kategorii wagowej – 90 kg miał walczyć Kamil Sokołowski (PACO Katowice / Polska). Kamil miał zakontraktowaną walkę z Denisem Marjanovicem (Bośnia i Hercegowina). Dla organizatorów jest to ogromnie wielki cios ponieważ Gala NOC MISTRZÓW w Banja Luka, jest jedną z najbardziej prestiżowych imprez sportów walki na Bałkanach. Gale te są organizowane przez klub Draženko Ninić wspólnie z Rządem Republiki Serbskiej oraz Urzędem miasta Banja Luka. Zawsze są transmitowane przez Telewizje Republiki Serbskiej, Alternative TV, Pink TV oraz lokalne stacje radiowe i telewizyjne. Na trybunach City Stadium w trakcie gal NOC MISTRZÓW zawsze zasiada komplet publiczności – 15 000 tys. fanów sportow walki.
Przed chwilą, telefonicznie rozmawialiśmy z trenerem Witoldem Kostką, który jest razem z Kamilem w Banja Luka. – Zapowiadała się piękna impreza. Organizatorzy zrobili wszystko, byśmy czuli się w pełni komfortowo. Nic nie zapowiadało takiego nieszczęścia. Wręcz niesamowita sytuacja, wszystko stało się tak nagle. Wiem, że jest to ciężki cios dla organizatorów, ponieważ włożyli w przygotowanie imprezy ogromny wysiłek. Nie lepiej czują się zawodnicy, tyle pracy i poświęcenia włożyli w przygotowania. Kamil jest załamany. Przyjechał po wymarzony pas. Widziałem jak bardzo mu na tym tytule zależało. Nie wiem co mam mu powiedzieć. Pocieszeniem jest to, że organizatorzy honorowo, wypłacili wszystkim zawodnikom obiecane gaże za walki. To jest ważne, ale dla Kamila nie pieniądze tu były najważniejsze – powiedział Kostka.
Udało się też nam dodzwonić do menadżera gali: Miloša Ninkovića, którego zapytaliśmy co się wydarzyło, że gala została odwołana.
- Pragnę wszystkich przeprosić za tą decyzję, nie jest ona z naszej winy. Siła wyższa tu zadziałała. Sama burza, nie byłaby problemem. Byliśmy przygotowani na wszelkie wariantu ale nie na taki, że ulegnie zniszczeniu sprzęt techniczny. Ponieważ NOC MISTRZÓW nie ma jednego organizatora tylko jest kilku a impreza jest współfinansowana z budżetu państwa nie mogę dziś odpowiedzieć co dalej. Na pewno gala odbędzie się w innym terminie, jutro zbiera się nadzwyczajne konsylium i podejmiemy odpowiednie decyzje. Po wstępnych rozmowach z moimi kolegami przewiduję, że może to być ok. 20 lipca br. - powiedział menadżer gali.