Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jurlinovi Dvori, czyli kwintesencja Dalmacji

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zielina74.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zielina74. » 12.11.2012 18:58

Podczas mojego ostatniego pobytu w Chorwacji odkryłam magiczne miejsce, które każdy miłośnik Dalmacji powinien odwiedzić, a mianowicie Jurlinovi Dvori. Jurlinovi Dvori znajduje się w miejscowości Primošten Burni, 8 km od Primoštenu.
Jurlinovi Dvori to fragment starej, dalmackiej zabudowy, którą w etno-muzeum przekształcił ksiądz Stipe Perkov. W 1994 r. otworzył on dla zwiedzających spuściznę swojego ojca, czyli historyczną kolekcję starych mebli, przedmiotów gospodarstwa domowego i narzędzi rolniczych.
W 2001 roku Stowarzyszenie Dziennikarzy branży turystycznej przyznało mu złoty medal za kultywowanie i ochronę autochtonicznych terenów, przyrody i lokalnych zwyczajów.
Gorąco polecam to miejsce wszystkim, dla których Chorwacja to coś więcej niż lazurowy Adriatyk i piękne plaże. To kwintesencja Dalmacji, pełen uroku i magii zakątek, w którym zatrzymał się czas. Białe kamienne domki, śródziemnomorska roślinność, mała kapliczka, w której panuje niesamowita atmosfera naprawdę zrobią wrażenie na każdym. Ponadto na odwiedzającego to miejsce czeka niezwykła lekcja historii – można zobaczyć, jak wyglądały przedmioty codziennego użytku zwykłej chorwackiej rodziny. Jest również kolekcja strojów z regionu Primostenu.
Dla większych grup organizowane są wieczory dalmatyńskie podczas których przy folkowej muzyce można zjeść pyszną kolację z kuchni dalmackiej, popijając przy tym winem Babic (z własnej produkcji). Myślę, że już przy grupie kilkunastoosobowej (a wiem, że Polacy lubią jeżdzić do Chorwacji w kilka rodzin) można się dogadać i zorganizować wieczór dalmatyński z dobrym jedzeniem i winem.
Z tego co widziałam na ich stronie, mają tam w zagrodzie domowe zwierzęta - pewnie wielu rodziców (właściwie ich dzieci) interesowałby osiołek, ja jednak żadnych zwierząt nie widziałam. (byłam właściwie po sezonie, więc może zwierzaki wróciły do swoich stałych zagród ;-)).
Z tego co słyszałam, można tam również kupić produkty żywnościowe własnej produkcji (pewnie oliwę, miód, alkohol).

Niezwykłe, cudowne miejsce - na pewno nikt z Was się nie rozczaruje. Mam tylko nadzieję, że w sezonie nie ma tłumów, bo nie wyobrażam sobie, żeby to miejsce mogło oglądać kilkadziesiąt innych turystów w tym samym czasie.
Ja miałam tę przyjemność, że nie było nikogo, mogłam więc w ciszy i spokoju podziwać piękno tego miejsca i poczuć tę niesamowitą atmosferę (szczególnie w kapliczce).

Poniżej kilka zdjęć, więcej zdjęć oraz trochę informacji o historii tego miejsca na blogu
http://crodea.blogspot.com/2012/11/jurlinovi-dvori.html

i całkiem pokaźna galeria na Facebooku
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.498067350217159.115236.201971039826793&type=3&l=8e85c2627c

Do Jurlinovi Dvori można dojechać kierując się z Primostenu w kierunku Trogiru, po 3 km. w miejscowości Dolac skręcamy w lewo i jedziemy drogą ostro w górę.

Oficjalna strona:
http://www.jurlinovidvori.org

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
AnaSz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnaSz » 02.01.2013 20:37

cudo...muszę tam pojechać, i to w tym roku, choć plany wyjazdu koło Dubrownika to zmuszę wszystkich do tej wycieczki :)
zmasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmasz » 02.01.2013 21:21

Kilkakrotnie byłem w tej miejscowości, nigdy nie zauważyłem żadnego znaku na to mini muzeum :oops: .
Dzięki za super namiar, wykorzystam w tym roku na wakacje. :D
Dla chętnych namiar na mapach gogle:
http://goo.gl/maps/2Cda4

Może wiesz ile kosztuje bilet
Pozdrawiam
Zielina74.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zielina74. » 02.01.2013 21:40

Chyba wejście jest za darmo. Ja tam byłam w październiku, nikt kasy ode mnie nie chciał. Poza tym, nie było czegoś w stylu "typowej" kasy. Myślę, że to miejsce bardziej zarabia na siebie w inny sposób - ponoć w sezonie organizowane są wieczory dalmackie z kolacją, winem, rakiją i muzyką. Korzysta z tego dużo biur podróży, które przywożą tam swoje grupy. Jak tam byłam, to było praktycznie pusto. Nie wiem, jak jest w sezonie.
Ale to, że nie wiedziałeś, to żaden wstyd. Ja jeżdżę w te strony od paru lat dowiedziałam się zupełnie przez przypadek od znajomego Chorwata, który mnie tam zawiózł.
zmasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmasz » 02.01.2013 21:45

Ciągle odkrywamy Chorwację, i to jest fajne w tym kraju :D
jkos33
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jkos33 » 16.01.2013 16:30

A jak myslisz ile czasu trzeba sobie zarezerwowac na spokojne ogladniecie calosci?
Zielina74.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zielina74. » 17.01.2013 11:27

Myślę, ze godzinka wystraczy.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone