Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jugosławia_"sztampowo"-wrześniowa propozycja na 8 dni

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 25.10.2016 18:48

Jako że bardzo lubię mapy i relacje z mapami, przedstawię propozycję spędzenia 8 dni w byłej Jugosławii...:)

czekając na dalszą część relacjo-propozycji proponuję zapoznać się z moimi poprzednimi relacjami:

Suwalszczyzna-toż to górki i pagórki
Litwa +Łotwa
Wilno

Szwajcaria-cz.1
Szwajcaria-cz.2

Albania/Grecja

Austria-okolice Salzburga / Niemcy-okolice kwatery hitlera
Ostatnio edytowano 26.10.2016 20:18 przez Sol-Wagon, łącznie edytowano 3 razy
Crocodyl
Cromaniak
Re: jugosławia_"sztampowo"-wrześniowa propozycja na 8 dni

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 25.10.2016 18:55

No to dawaj, z ciekawości zapytam czemu "wrześniowa"?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.10.2016 19:04

Sol-Wagon napisał(a):Jako że bardzo lubię mapy i relacje z mapami, przedstawię propozycję spędzenia 8 dni w byłej Jugosławii...:)

Tzn. gdzie i kiedy :wink: :?:
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 25.10.2016 19:15

gdzie ta Jugosławia była ? 8O
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.10.2016 19:42

Ciekawa jestem co zaproponujesz?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.10.2016 19:55

piekara114 napisał(a):Ciekawa jestem co zaproponujesz?

Stawiam na BiH :wink:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 26.10.2016 07:36

zaraz postaram się odpowiedzieć na wszystkie "szybkie" Wasze pytania:)
trzeba więc zacząć od wyjaśnienia tytułu relacji...:)
już chyba 3-ci raz wspomnę, że relacja ta miała nie powstać...no i nie powstanie...:) pierwszy raz pisałem tak chyba w roku 2014 - relacja z Albanii/Grecji...
a dlaczego nie powstanie...zdjęć będzie trochę, ale w formie linku...może kogoś zainteresują...:)
za to będzie ich znacznie więcej - bowiem wszystkie jakie zrobiłem (za wyjątkiem tych z moją facjatą - co by niektórych zbanowanych nie drażnić...:p);
no i stąd tylko "propozycja"...lepszy rydz niż nic...:)

Jugosławia: początkowo, jak u wielu z was plany były troszkę inne...chciałem zaatakować część Jugosławii nazwaną jako Czarnogóra...z wypadem 1-dniowym do Albanii i 1-dniowym do Chorwacji...
po przeliczeniu km, czasu jazdy itp...wybór padł na część Jugosławii nazwaną jako Bośnia i Heregowina...:p
ulokowaliśmy się w Neum...miejsce niby świetne, ale w kwestii wycieczek przez 6 dni pobytu musieliśmy 20-krotnie przekraczać granice:)
podczas jazdy i urlopu przekazywałem małżonce różne informacje na temat aktualnych państw byłej Jugosławii, mieszanki narodowościowej (która utrzymuje się przecież i do dzisiaj)...mieszkaliśmy w BiH (Neum), a tu przecież Chorwaci...przez Chorwację wjeżdżamy znowu do BiH, gdzie Chorwaci...no i dziewczyna stwierdziła, że przecież to nadal jest Jugosławia...
tak więc przyznaję jej rację...sami wiecie że część granic, enklaw jest dość umowna...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.10.2016 07:57

jak BiH to nie może mnie tu zabraknąć, lubię reakcje znajomych na pytanie: gdzie byliście...? w Bośni 8O :?
Sol-Wagon napisał(a):podczas jazdy i urlopu przekazywałem małżonce różne informacje na temat aktualnych państw byłej Jugosławii, mieszanki narodowościowej (która utrzymuje się przecież i do dzisiaj)...mieszkaliśmy w BiH (Neum), a tu przecież Chorwaci...przez Chorwację wjeżdżamy znowu do BiH, gdzie Chorwaci...no i dziewczyna stwierdziła, że przecież to nadal jest Jugosławia...
tak więc przyznaję jej rację...sami wiecie że część granic, enklaw jest dość umowna...

podobne rozmówki pojawiają się za każdym razem i u nas, jednak naszym zdaniem Schengen robi większe wrażenie - wolność
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 26.10.2016 08:11

Aby tylko kiedyś o Strefie Schengen nie opowiadano jak o Jugosławi :(
śmigacz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) śmigacz » 26.10.2016 08:40

Sol-Wagon napisał(a):ulokowaliśmy się w Neum...miejsce niby świetne, ale w kwestii wycieczek przez 6 dni pobytu musieliśmy 20-krotnie przekraczać granice:)

Niczym mrówki na wschodniej granicy. Wynik imponujący.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 26.10.2016 18:57

Propozycja "sztampowa" dlatego, że nie zaproponuję miejsc mało popularnych...zdecydowaną większość miejsc (jeżeli nawet nie wszystkie) poznałem na tymże forum...uznając, że prędzej, czy później muszę je zobaczyć...:)
propozycja wrześniowa dlatego, że podróż odbyła się końcem miesiąca września:) uważam, że w zdecydowanej większości same plusy, poza jednym "drobnym" minusem w zakresie zwiedzania sztampowych miejsc turystycznych jak Kotor czy Dubrownik:)
8 dni, w tym: 6 dni pobytu stacjonarnego + 2 dni tranzytu;
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 26.10.2016 20:25

Witam
No to oglądamy 8O
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 27.10.2016 07:16

Przejechaliśmy w sumie 3.651 km...co chyba nie jest mizernym wynikiem - biorąc pod uwagę iż do granicy ze Słowacją (Barwinek) mam ok. 40 km...
Dzień pierwszy to nudny dzień tranzytowy przez Słowację, Węgry i chorwacką Slawonię do noclegu w mieście Slavonski Brod...(tutaj mogę polecić "Moto Klub Brod" posiadający ofertę na booking-u...kierowałem się głównie dobrymi opiniami, które się potwierdziły: bezpieczny parking, dobry dojad...podobno dobre śniadanie);

nocleg wynikał z tego, że 1 dzień chcieliśmy poświęcić w całości na tranzyt przez BiH, z małym przystankiem w Jajce...

najgorsze do przejechania to te Węgry...prosta, płaska autostrada, jazda pod słońce...a dajcie spokój...:/
już to pisałem na forum, ale muszę powtórzyć...autostrada zmęczyła mnie bardziej niż zakręty w BiH, które wzmagają koncentrację, no i jeszcze te widoki...:)
nie każdy może to lubi, ale tymi zakrętami jedzie się świetnie: lewo, prawo, lewo, prawo, lewo, prawo...no coś pięknego...pewnie w codziennej jeździe miałbym ich serdecznie dosyć, ale przy wyjeździe urlopowym mogę serdecznie polecić...:)

2 dni tranzytowe
Obrazek

dzień 2:
Obrazek

jeżeli chodzi o dojazd z Mostaru do Neum to kierowaliśmy się na Pocitelj / Dracevo / Bajovci / Cerovica / Hutovo / Gradac...
droga do końca jeziora - ujdzie, można jechać 3-cim biegiem...później jak dla mnie trochę gorzej...ot taka droga na 1 raz...szkoda mi było trochę w miarę młodego auta...dla widoków warto...:)
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 02.11.2016 17:02

Drugiego dnia tranzytowego zatrzymaliśmy się w Jajce, gdzie tradycyjnie rzuciliśmy okiem na:
twierdzę (zainteresowała mnie o tyle, że była siedzibą królów bośniackich);
http://www.agencija-jajce.ba/pol/index. ... e/twierdza

oraz wodospad...
http://www.agencija-jajce.ba/pol/index. ... i-wodospad

Z racji tego iż płacę prowizję za wybranie obcej waluty, EUR na marki bośniackie wymieniliśmy w Vakufska banka / prowizja 0,8 %
Ostatnio edytowano 06.11.2016 08:40 przez Sol-Wagon, łącznie edytowano 1 raz
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 03.11.2016 18:06

jeżeli Neum to nocleg w Villa Plava...Pensjonat bowiem przewija się na forum i również z niego skorzystałem z powodzeniem:)
od 21 września włącznie cena za dobę dla 2 dorosłych wynosi 20 EUR...byliśmy ostatnimi turystami w pensjonacie...
http://www.neumapartmani.com/

pogodę sprawdzaliśmy tutaj:
http://weather.ba/vremenska-prognoza/neum

propozycja na dzień 1:
Obrazek

1. Dubrovnik (stare miasto);
2. wzgórze Srd (wjazd samochodem);
3. Ston-Mali Ston;
http://www.ston.hr/?l=hr&ispis=staticna ... skljuci=da
http://citywallsdubrovnik.hr/bastina/st ... e/?lang=en
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies