Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Josip Tito i jego bunkry

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kasjapa
Globtroter
Josip Tito i jego bunkry

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasjapa » 03.09.2009 17:01

Witam!
Wczoraj odbyłem z naszym gospodarzem Dominikiem dłuższą pogawędkę. Zeszło na tematy historyczne. Zaczął opowiadać, że w górach w okolicy Breli znajdował się potężny kompleks podziemny który miał służyć Tito za bunkier przeciwatomowy. Ponoć był na 600 m głęboki posiadał min. szpital itp. Kiedy władza Tity dobiegała końca ponoć bunkier ( albo tylko wejście do niego) zostało wysadzone, co okoliczni mieszkańcy odczuli jako trzęsienie ziemi, przypłacając wymianą wszystkich szyb w oknach i remontem niektórych popękanych budynków. Moje pytanie brzmi: Czy ktoś natknął się już na tą historie, czy można o tym gdzieś szerzej poczytać (googlowałem, ale wiele nie znalazłem)? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Dominik opowiadał też coś o wypłynięciu floty Tito z portu w Splicie, ale tej opowieści do końca nie zrozumiałem - mówił o tym, że wszystkich mieszkańców nadmorskich miejscowości powywozili w góry, żeby nikt nie widział ile i jakich statków płynie...ale po co i na co nie wiem...

pozdrawiam!
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 03.09.2009 17:43

http://www.euforbih.org/eufor/index.php ... &Itemid=54
Ten jest chyba koło Bugojna w Bośni o innych nie znalazłem inf.
Pozdr.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.09.2009 17:49

Byłem kiedyś w Stanici, gospodarz, internetowo obiecywał, że pokaże nam jakieś odkryte jaskinie, gdzieś w okolicy, nieudostępione turystom. Do tematu, po przyjeździe do niego, więcej nie wracał, a na kolejne przypomnienie "zaginął" na następne dni.
Może to właśnie to :?:
kasjapa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasjapa » 03.09.2009 20:16

Dzięki piter83pl.... tylko widzisz ten bunkier o którym Ty coś znalazłeś jest w stanie nienaruszonym i w Bośni... a ja szukam potwierdzenia opowieści mojego gospodarza, czyli wzmiankach o bunkrze w okolicach Breli, Makarskiej, który ponoć został wysadzony, albo przynajmniej wejście do niego. Wielkie dzięki za zainteresowanie tematem :)
Maciek - czyli chyba jednak jest coś na rzeczy ;)
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 03.09.2009 22:00

My z kolei jak byliśmy w Drasnicach to też wysłuchaliśmy opowieści o jakichś jaskiniach i gospodarz pokazywał nam nawet wejście do jednej z nich, ponoć na tyle duża,że chroniła się tam ludność z wioski, nie pamietam niestety z jakiego powodu i w jakim okresie,a na pytanie, jak tam dotrzeć, to odradzał w ogóle taką wyprawę.

A jeśli chodzi o bunkry Tity, to mąż był w tym roku, ale właśnie w Bośni
Ostatnio edytowano 03.09.2009 22:18 przez AnetaA, łącznie edytowano 1 raz
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 03.09.2009 22:11

jest w Paklenicy
themarraf
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) themarraf » 28.02.2011 15:25

Na Gola Pjasevica niedaleko Plitvickich jest spory bunkier przeciwatomowy, do 2004 lub 2006 (nie pamietam) stacjonowały tam siły NATO kanadyjczycy i anglicy.
Byliśy tam w 2009roku po terenie wala się jeszcze sporo żelastwa więc nie schodzimy z głównych szlaków. Widoczki pierwsza liga! Widać doskonale Bihać.

Obrazek
Dojazd na górę w maju!!!

Obrazek
Dalej samochody nie chciały jechać...

Obrazek

Widoki raczej słabe- na początku.

Obrazek
wewnątrz też niewybuchy...

Obrazek
korytarze "dłubane" w skale

Obrazek
a za pancernymi drzwiami - schron p.atom.

Obrazek

Obrazek
ślady bytności wojsk NATO (ktoś by rzekł wandale) :lol:

Obrazek

izba załogi...

Obrazek
a po burzy , mgła ustała...

Obrazek
po burzy

Obrazek
widok na stację przekaźnikową TV

Obrazek
szczyt Gola Pjasevica

Obrazek

gdzieś w połowie drogi zostawiliśmy samochody...

Obrazek
widok z góry na Areodrom Zeljava

Obrazek
w drodze powrotnej...

Pozdrawiam.
klirka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) klirka » 13.09.2018 07:48

Hej, właśnie zupełnym przypadkiem trafiłam na ten wątek, szukając jakiś informacji nt szpitala, o którym mówisz kasjapa, ale widzę, że już pare ładnych lat minęło! haha.. historia jest prawdziwa, choć nie znam więcej szczegółów. Szpital znajdował się w okolicach szczytu Gradina - jadąc z Breli do Slime jak w jedziesz na przełęcz zaraz trzeba skręcić w lewo, po czym jakieś 100-200m jest asfaltowa droga w stronę szczytu Gradiny (charakterystyczna wielka tablica widoczna z magistrali), ale droga ta omija szczyt i prowadzi dalej - jadąc nią dojedziesz do wejścia do kompleksu, z tym, że z tego co mi mówił znajomy Chorwat są założone alarmy i nie ma możliwości, żeby wejść do środka. Byłam tam z chłopakiem w tym roku, ale pokręciliśmy się i stwierdziliśmy, że idziemy na Gradinę, ale dosłownie z 15-20 min po nas już ktoś przyjechał na to miejsce, chyba, żeby sprawdzić kto i po co się tam kręci. Też szukałam trochę informacji nt temat, ale ciężko cokolwiek, nawet po chorwacku znaleźć. Pozdrowionka z Breli! :)

Powrót do Kultura chorwacka

Josip Tito i jego bunkry
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies