Witam!
Czy ktoś może mi powiedzieć, czy w Cro nad morzem jest JOD , tak jak w Polsce?
Pozdrawiam.
WoYo napisał(a):Witam.
Kiedyś też zadałem takie pytanie
forum/viewtopic.php?t=4232&highlight=
Pozdrawiam
woka napisał(a):WoYo napisał(a):Witam.
Kiedyś też zadałem takie pytanie
forum/viewtopic.php?t=4232&highlight=
Pozdrawiam
Był również inny post w którym chyba Leon, Uzasadniał ,że w CRO jest jodu wiecej niż nad Bałtykiem. Że Adriatyk jest bardziej słony a to ma ścisły związek z jodem.
Teraz autentyczna historia. Mieszkałem kiedyś "kupę" lat nad Bałtykiem. Dzieci sie tam urodziły. Przeprowadziłem sie na podkarpacie. Młodszy syn miał okres że ciągle chorował na anginę. Lekarka, po ktoryms z kolei przepisaniu antybiotyku zaproponowała ...." może by państwo wyjechali z maluchem nad morze" . Miała na mysli oczywiście Bałtyk. Jak sie dowiedziała, że właśnie od pół roku mieszkamy tutaj a przedtem cały czas nad tym morzem to .... trzeba było widzieć jej minę. z tego co wiem, jod korzystnie wpływa na płuca. Wiem również, ze bardzo dużo ludzi mieszkających stale nad morzem choruje właśnie na płuca. Jod jest dobry lecz niektórym pomaga, innym niekoniecznie lub działanie ma wręcz odwrotne.
mpapu napisał(a):Moja żona ma astme a dzieci sa alergikami.
W tamtym roku byliśmy nad bałtykiem i jak brali leki i te swoje wdychacze tak brali. w tym roku nad adriatykiem prze cały okres pobytu zapomnieli co to sa leki
mpapu napisał(a):Moja żona ma astme a dzieci sa alergikami.
W tamtym roku byliśmy nad bałtykiem i jak brali leki i te swoje wdychacze tak brali. w tym roku nad adriatykiem prze cały okres pobytu zapomnieli co to sa leki. Zaczeli brać dopiero po powrocie do kraju. Mnie osobiście powietrze bardziej "pachnialo morzem" nad jadrankiem.
kamil99 napisał(a):Też jestem alergikiem i zaobserwowałem, ze gdy tylko wyjeżdżam nad morze wszelkie dolegliwości ustępują. Coś w tym jednak jest:)
Jacunio napisał(a):Ja tam fachowcem od alergii nie jestem, ale tu akurat mi się wydaje, że to nie chodzi o obecność jodu w powietrzu, tylko o brak pyłków, grzybów i innych alergenów w tymże. W pasie nadmorskim większość powietrza pochodzi znad morza, więc jest ono wolne od w.w. cudów...
PozdraV
J.
wojtek.23 napisał(a):Witam!
Czy ktoś może mi powiedzieć, czy w Cro nad morzem jest JOD , tak jak w Polsce?
Pozdrawiam.