Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jod nad Adriatykiem

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sławek1234
jod nad Adriatykiem

Nieprzeczytany postnapisał(a) sławek1234 » 20.05.2003 17:20

Czy ktoś wie czy nad Adriatykiem jest jod tak jak nad Bałtykiem?

Jeśli znajdzie się ktoś taki to dodatkowo proszę o maila z odpowiedzią na adres : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.05.2003 10:42

Takiej zawartości jodu w powietrzu jak nad Bałtykiem nie znajdziesz nad żadnym morzem. A szkoda.
Fala
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fala » 21.11.2005 21:13

protestuję! jod nad bałtykiem może i jest, ale bez przesady, bo baltyk jest malo zasolony! ja byłam nad m. azowskim (ukraina) i bylo o wiele więcej jodu (to wogóle taka zdrowotna okolica :) ). im morze więcej zasolone, tym więcej jodu, bo to nic innego jak sol parująca z wody. a bałtyk ma ok. 7% zasolenia a większość morz- 20-30%. myśląc logiczne nad adriatykiem jest więcej jodu, ale nie widzialam na własne oczy, bo tam jeszcze nie bylam. :P Pozdrowienia! :D :)
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 22.11.2005 09:03

No wienc Fala..... zeczewiscie Baltyk ma male zasolenie ale 8 promili a nie 7 %, Adriatyk ma natomiast 37 promili
Czyli bardziej tak obrazowo w 1 litru wody morskiej z Baltyku jest 7 gram soly, a z Adryatiku 37 gram soli.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 22.11.2005 18:13

Piotrek zapene był nad Bałtykiem jak było wietrznie i pochmurno. Wówczas jest wrażenie że jodu tam pod dostatkiem. :-)))
ooloo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) ooloo » 22.11.2005 20:06

Fala napisał(a):protestuję! jod nad bałtykiem może i jest, ale bez przesady, bo baltyk jest malo zasolony! ja byłam nad m. azowskim (ukraina) i bylo o wiele więcej jodu (to wogóle taka zdrowotna okolica :) ). im morze więcej zasolone, tym więcej jodu, bo to nic innego jak sol parująca z wody. a bałtyk ma ok. 7% zasolenia a większość morz- 20-30%. myśląc logiczne nad adriatykiem jest więcej jodu, ale nie widzialam na własne oczy, bo tam jeszcze nie bylam. :P Pozdrowienia! :D :)

I tak się rodzą prawdziwi idioci. Blondynko Falo, zasolenie nie ma nic wspólnego z jodem. Sól to NaCl (sód i chlor), a jod to jod. Jod to nie to samo, co sód i nie to samo, co chlor. Twój pseudonaukowy wywód, że im więcej soli - tym więcej jodu ma się nijak do rzetelnego wyjaśnienia Leona: Adriatyk ma 4-6 razy więcej soli, a jodu praktycznie 0.
Jak się nie znasz, to nie pisz głupot!! Lepiej poczytaj jakiś magazyn dla blondynek.

ooloo :lol:

PS. No i jodu nie zobaczysz "na własne oczy" nawet nad Adriatykiem. Dla Ciebie niech wystarczy wyjaśnienie, że go po prostu nie widać. Nie jestem pewny, czy zrozumiałaś :? :?
Mirka25
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirka25 » 22.11.2005 21:24

ooloo napisał(a):
Fala napisał(a):protestuję! jod nad bałtykiem może i jest, ale bez przesady, bo baltyk jest malo zasolony! ja byłam nad m. azowskim (ukraina) i bylo o wiele więcej jodu (to wogóle taka zdrowotna okolica :) ). im morze więcej zasolone, tym więcej jodu, bo to nic innego jak sol parująca z wody. a bałtyk ma ok. 7% zasolenia a większość morz- 20-30%. myśląc logiczne nad adriatykiem jest więcej jodu, ale nie widzialam na własne oczy, bo tam jeszcze nie bylam. :P Pozdrowienia! :D :)

I tak się rodzą prawdziwi idioci. Blondynko Falo, zasolenie nie ma nic wspólnego z jodem. Sól to NaCl (sód i chlor), a jod to jod. Jod to nie to samo, co sód i nie to samo, co chlor. Twój pseudonaukowy wywód, że im więcej soli - tym więcej jodu ma się nijak do rzetelnego wyjaśnienia Leona: Adriatyk ma 4-6 razy więcej soli, a jodu praktycznie 0.
Jak się nie znasz, to nie pisz głupot!! Lepiej poczytaj jakiś magazyn dla blondynek.

PS. No i jodu nie zobaczysz "na własne oczy" nawet nad Adriatykiem. Dla Ciebie niech wystarczy wyjaśnienie, że go po prostu nie widać. Nie jestem pewny, czy zrozumiałaś :? :?

Moi mili wybaczcie, że w pierwszym poście i już sie denerwuję ale tak wiele mi się podoba na tym forum, że chciałabym zostać na dłużej... ale nie mogę zrozumieć dlaczego tolerujecie na przykład takiego chamskiego osobnika, który udaje inteligentnego a poniża innych nie przestrzegając żadnych zasad netykiety ani regulaminu forum, na który powinien się zgadzać każdy noworejestrujący się... Rodzi się pytanie, gdzie jest administrator, czemu wszyscy akceptują takie zachowanie ??????
Uff... ulżyło mi... Przepraszam za emocje.
Mirka
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 22.11.2005 22:06

Mirka25 napisał(a):Moi mili wybaczcie, że w pierwszym poście i już sie denerwuję ale tak wiele mi się podoba na tym forum, że chciałabym zostać na dłużej... ale nie mogę zrozumieć dlaczego tolerujecie na przykład takiego chamskiego osobnika, który udaje inteligentnego a poniża innych nie przestrzegając żadnych zasad netykiety ani regulaminu forum, na który powinien się zgadzać każdy noworejestrujący się... Rodzi się pytanie, gdzie jest administrator, czemu wszyscy akceptują takie zachowanie ??????
Uff... ulżyło mi... Przepraszam za emocje.
Mirka

Jeden nasz kolega mial kiedys przy awatarku bardzo fajny cytat i mysle ze to posluzy za najlepsza hm..... rade, nie wiem, drogowskaz ....
Brzmialo to mniej wiecej tak:

"Nie rozmawiaj z debilem bo najpierw sprowadzi Ciebie do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

Na forum jest masa ogranietych "dalmatynskim sercem" ludzi.

Życze Ci wielu milych chwil na tym Forum bo naprawde warto tu pisac. I pozostania z nami na dluzej oczywiscie takze.

Pozdrawiam :)
stary admin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary admin » 22.11.2005 22:52

ooloo napisał(a):
I tak się rodzą prawdziwi idioci. [...]

To nie jest ani śmieszne, ani nie dodaje autorowi powagi. Proszę nie stosować w przyszłości tego typu wyrażeń.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.11.2005 23:56

Kto czyta - nie błądzi.
Warto więc o jodzie poczytać tu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jod#Wyst.C4.99powanie
A "młody blondynek" :wink: ooloo szczególnie,
gdyż jego posty są jak jod w czystej postaci.
(wikipedia - "w czystej postaci jod jest trujący")
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.11.2005 00:03

Piotrek_B napisał(a):Takiej zawartości jodu w powietrzu jak nad Bałtykiem nie znajdziesz nad żadnym morzem. A szkoda.

Zapraszam do Nowego Sącza :wink: - w grocie solnej jest
większe stężenie jodu niż nad morzem :!:
http://www.grotasolnagrand.pl/oferta.htm
:papa:
Mirka25
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirka25 » 23.11.2005 18:40

aneta_jacek napisał(a):Jeden nasz kolega mial kiedys przy awatarku bardzo fajny cytat i mysle ze to posluzy za najlepsza hm..... rade, nie wiem, drogowskaz ....
Brzmialo to mniej wiecej tak:

"Nie rozmawiaj z debilem bo najpierw sprowadzi Ciebie do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

Na forum jest masa ogranietych "dalmatynskim sercem" ludzi.

Życze Ci wielu milych chwil na tym Forum bo naprawde warto tu pisac. I pozostania z nami na dluzej oczywiscie takze.

Pozdrawiam :)

Dziękuję Wszystkim za poparcie, chociaż widzę, że po prostu niepotrzebnie się wyrwałam przed orkiestrę. Ale już będę grzeczna.
Przy okazji nauczyłam się posługiwać SZUKANIEM i znalazłam ten świetny cytat (i wiele innych) Waszego kolegi Wolumena:
forum/viewtopic.php?p=107407&highlight=sprowadzi#107407

Mirka
dytchen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dytchen » 23.11.2005 20:17

Witaj na Forum, Mirko :D

I życze Ci dużo cierpliwości :wink:
Fala
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fala » 23.11.2005 20:51

no cóż ooloo, jeśli wiesz więcej to podziel się swoją wiedzą, ale na przyszłość nie obrażaj innych. apropo jodu, to jeszcze nigdy nie bylam w cro, więc trudno mi stwierdzić ile jest tam go. a mam dobry nos do jodu i jak jestem nad morzem od razu go wyczuwam. blondynką akurat nie jestem, tylko szatynką i nigdy nie przefarbowałabym włosów (nie jestem taka głupia żeby dobrowolnie je niszczyć). Pozdrowienia dla wszystkich! :) ~~~~
ooloo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) ooloo » 23.11.2005 21:11

admin napisał(a):
ooloo napisał(a):
I tak się rodzą prawdziwi idioci. [...]

To nie jest ani śmieszne, ani nie dodaje autorowi powagi. Proszę nie stosować w przyszłości tego typu wyrażeń.

OK, Admin. Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać...

Bardziej logiczna wydaje się moja koncepcja występowania jodu :roll: :roll: : nad Bałtykiem jest dużo piasku, więc i jodu dużo, a w Chorwacji mało piasku - to mało jodu. Przecież to takie proste :lool: :lool: :lool: :lool:

Pozdrawiam wszystkich,

ooloo :lol: :lol:
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone