Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jeżowiec

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 06.06.2006 09:49

Chyba chodzi Wam o ten wątek:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=9466&highlight=
a o ślimakach było tu:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=9445&highlight=

cóż wątek zagadkowy mi leży, bo w wolnej chwili piszę "pętle" a przygotowanie fotek dużo czasu zajmuje.
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=10592&sid=22

Mam jezowce, ostatnio myślałem żeby dodać wpis o jamochłonach bo oprócz koralowców mam zdjecia np świecących ukwiałów
ale czas czas czas....

A co do jeżowców samych dla tych co nie wiedzą: jeżowce nie trzymają się kolacmi do podłoża. Co prawda potrafią na kolcach chodzić jak na szudłach, bo sa one ruchome, ale to że się trzymają skał od dołu zawdzięczają witkom umieszczonym pomiędzy kolcami które zawierają małe przyzsawki. Te witki są mocne i eleasycznie i potrafią się regenerować
A jeżowce żywią się róznymi organizmami głównie na dnie, choć podobno potrafią również schrupac niewielie małże. Czy to padlina czy małża, jezowiec wchodzi nad nią a od dołu ma otwór gębowy z ciekawym aparatem gębbowym zaopatrzonym w kilka najczęsciej 5 zębów złożónych które poza ostrymi końcówkami mają na bokach ząbki jak piła. Potrafią tymi zebami cos przegryźć, z resztą mięśnie tego aparatu gębowego są największym chyba mięśniem jeżowca.
W Hr rozmaitość jeżowców nie jest wielka, w oceanach żyje dużo więcej gatunków
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 06.06.2006 10:35

aGGi napisał(a):Jeżeli faktycznie jesteś z Krakowa, to pozdrawiam. Fajne miasto. Ma niezapomniany klimat. Nie to co Warszawka...

Dzięki za pozdrowienia, może jesienią będziesz miała okazję zobaczyć te klimaty osobiście. Organizujemy spotkania, a w ubiegłym roku Warszawiacy też dopisali :wink:
Pozdrawiam i uciekam bo tu jest temat o jeżowcach. :lol:
aGGi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aGGi » 06.06.2006 18:31

No ładnie! Widziałam właśnie rybki Kira. Jeżeli można je razem z jeżowcami zobaczyć nurkując ze zwykłą rurką, to mój mąż rozmoczy mi się pod wodą :D :D :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 06.06.2006 21:13

Jeśli Krakuscity pozwoli to ja także chciałbym zobaczyc co kryje sie za aparatem Foto. Pozdrawiam i Zycze słonecznego pobytu w Chorwacji
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 23.06.2006 12:07

Kir napisał(a):Nieco rzadziej występujący jeżowiec o kolcach brązowych u nasady i baiałych na końcu na pancerzyk w kształcie puszki mózgowej człowieka i w kolorze białym
Pancerzyki jeżowców można bez problemów wodzie znaleźć, jest ich w adriatyku więcej niż ładnych muszli

Tu napisałem nieprawdę i spieszę ze sprostowaniem i nowymi informacjami.

Najpopularniejszy czarny jeżowiec w Hr (choć nie do końca jest czarny, jak się go podświetli latarką to jest fioletowo-brązowy) nazywa sie Paracentrotus lividus, po polsku Najeżak skalny.

Ten drugi popularny brązowo -biały neistety nie wiem jak sie nazywa.
Choć może jest to Sphaerechinus granularis

Natomiast białe muszle - pancerze znajdowane często na dnie to pozostałości po innym gatunku jeżowców, prawdopodobnie Haliotis lamellosa albo Echinocardium cordatum, które jest cięzko zobaczyć w dzień bo siedzą zagrzebane w piaskugdyż mają mało i krótkich kolców żeby się zabezpieczyć przed drapieżnikami. Jak się odżywiają i co robią w nocy - nie wiem może Leon coś pomoże

Długo szukałem zdjecia narządu gębowego bo sam nie mam i znalazłem w sieci coś takiego:
Obrazek
Tomek kr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek kr » 28.06.2006 23:25

Witam , nie wiem tylko czemu moja przyjaciolka Grazyna nazywa jezowce "jezykami" ..hi ? . Wydaje mi sie ze bedzie miala nieodparta chec usiasc pupa chociaz na jednym jezyku...Juz widze jej wielkie wzruszenie na twarzy...Co jo godom ...jezyki sa przecie pod ochrona. Pozdrowionka i cmokaski
Tomek i Grazyna Wzruszona :lol: :lol:
aGGi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aGGi » 03.07.2006 11:57

Hi hi hi a ja już widziałam jeżowce, kolorowe ukwiały i inne adriatyckie rybki :D. Jeżowce są bardzo fajne i faktycznie mają śliczne i kolorowe muszelki/pancerzyki (mąż mi wyłowił dwie z morza i przywiozłam je sobie do domu).

A propos bliskiego spotkania z jeżowcem, to też mam takie za sobą. W morzu jest ich miejscami tak dużo, że nie sposób na takiego nie wleźć. Kolec jednak dał się wydłubać zwykłą igłą i pozostało po nim tylko małe zadrapanie. Żadnego jadu, żadnych haczyków itp. Polecam buciki ochronne, mimo że nie chronią one w 100%.
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 03.07.2006 14:08

Answer
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Answer » 03.07.2006 18:13

krzychu_72 napisał(a):Pancerzyki w kilku kolorkach:

http://www.cro.superhost.pl/Cro2006/p6210056.html
Szary, dwa fioletowe i zielony mam na półce ;)
r_s_poland
Odkrywca
A Jesli Juz Sie Wbje W SkÓre..........

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 26.07.2006 08:56

najlepszym antidotum na jeżowca w ciele jest poprostu sok - mleczko z FIGI , mowił mi o tym stary chorwat , ma to na celu odrzucenie przez organizm kolca, testowalisny to na jednej dziewczynie, na 2 dzien pieknie wyszedl pencetką
Poprzednia strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone