Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jeżowiec - pomoc!!

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
enda17
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) enda17 » 12.07.2006 14:11

my znaleźliśmy na plaży zasuszonego jeżowca i go zabraliśmy. bo żywego to raczej nioe radze.. jka sie bedzie rozkładał to bedzie pewnie śmierdział...
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 15.03.2007 23:20

Co wy tam wiecie o przywożeniu jezowców :-)

Ja przywiozłem do domu kilka kamieni obrośniętych z Adriatyku, parę ślimaków, 2 raki pusteliniki i 2 krewetki w baniaku 5 litrowym po wodzie.
Miała być taka mała Chorwacja w akwarium. Uważnie oglądałem żeby nie byłą więcej żyjątek i co? Po ok miesiącu w akwarium ujrzałem 2 jeżowce po ok. 1 cm każdy.
Wszystko poza 1 krewetką żyje do dziś i ma się dobrze.

P.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.03.2007 09:46

A wiesz, że nie wolno tego robić :?: :lol: Nie wolno przez granicę przewozić żadnych żywych stworzeń zabranych z danego kraju bez badania weterynaryjnego :twisted:.

Dowiedziałem się o tym jak sam przewiozłem agawę :lool:
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 16.03.2007 21:14

http://www.wetgiw.gov.pl/files/2077_poz ... arunki.pdf

Nie do końca jest to prawdą, np. skorupiaki nie bodlegaja takim badaniom.
Czyli ślimaki ok.

P.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 17.03.2007 19:40

Jak to było w Johny English ? " Gratuluję wyboru ! Jeżowce jedzą tylko prawdziwi mężczyźni i nie przejmują się tym, że te pobierają pokarm odbytem " :) A może coś pokręciłem :roll:
krystian74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystian74 » 17.03.2007 20:42

czy te żyjątka występują również na istrii ? podobno nie tam gdzie woda jest zanieczyszczona :roll:
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 17.03.2007 20:45

Na Istrii występują w Rabacu na pewno.
graszka37
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) graszka37 » 19.03.2007 21:47

Jeżowce bardzo cuchną - fakt ale to nic w porownaniu z tym jak "smakują"
Francuzi szczególnie sie tym rozkoszuja .Najpierw łowią ..grupowo ..rodzinnie co jest calkiem przyjemne .Każdy ma takie swoje "plywające wiadro" i zapełnia je po brzegi. Jak już są tego ilości przemysłowe ...robią piknik...białe winko ..bagietka..dla zwolenników masełko ...no i to trzesące sie maziate cuchnące obrzydlistwo..wyjadane mini łyżeczką ..każdy niemalże zjada zawarosć swojego wiadra.
Byłam parokrotnie uczestnikiem takiej ...imprezki..zawsze w centrum uwagi bo za każdym razem miałam ten sam problem ...a do jedzenia nie było nic innego :-( :-(
Poprzednia strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone