Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jeżowce-Tylko w Chorwacji??

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jurri78
Podróżnik
Jeżowce-Tylko w Chorwacji??

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurri78 » 04.08.2006 19:03

Witam!!!!Mam do Was pytanie.Czy Jeżowca można spotkać tylko w Chorwacji czy można go spotkać także np w Hiszpanii??
exit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) exit » 04.08.2006 20:18

Jurri78 napisał(a):Witam!!!!Mam do Was pytanie.Czy Jeżowca można spotkać tylko w Chorwacji czy można go spotkać także np w Hiszpanii??

wystepuje w cieplych wodach morskich na calym swiecie.

pozdrawiam
exit
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 04.08.2006 21:48

Kąpiąc się w Morzu Śródziemnym na południu Francji nie spotkałem.
Jednak w miejscach, w których się kąpałem dno było piaszczyste. Może ma to właśnie związek z występowaniem jeżowców. :roll: Chyba tak.
Jurri78
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurri78 » 05.08.2006 13:11

No tak się zastanawiam czy kiedy pływałem w morzu w Hiszpanii nie wbił mi się taki kolec w noge.Dno było i kamieniste i piaszczyste(zależy od głębokości).Cały czas latałem po gorącym piasku z tą raną itd.Potem jeszcze wchodziłem do tej słonej wody i miałem taki ciemny bąbel na na palcu u prawej nogi.Kiedy wróciłem do domu co prawda wyjąłem kolec i już nie mam żadnego czarnego bąbelka,ale rana jest delikatnie czarna.Jest bardzo mała.Wręcz malutka,ale wkurza mnie,że tak długo się goi.I już mnie nawet nie boli.Nie wiecie może co to może być??Czy to ten jeżowiec narobił takich szkód mojemu palcu,który ma ochote już grać w piłkę?? A i jeszcze jedno.Wstyd się przyznać,ale cały czas w tym dłubałem igłą w poszukiwaniu kolca.[/i][/b]
dora
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dora » 08.08.2006 18:00

Gdybyś trafił na jeżowca, to raczej wbiłby Ci się nie jeden kolec, a conajmniej kilka, nie mówiąc już o tym, że jest duże prawdobodobieństwo tego, że byś wrócił na plażę na jednej nodze bo w drugiej nadal by tkwił ten, to, czy jak to nazwać:) Widziałam kiedyś taką dziewczynkę, która miała tego pecha i spotkała tego 'przyjaciela' ;) Poza tym z tego co wiem, to one przebywają tolko tam, gdzie dno jest kamieniste, o żadnym piasku nie może być mowa.
Pozdrawiam!
dora
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dora » 08.08.2006 18:02

Poza tym radzę jednak odwiedzić lekarza, skoro rana się nie goi ;)
komaciek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 04.10.2006 17:27

Najwięcej jeżowców faktycznie spotkałem w Chorwacji, były praktycznie na każdej plaży. Nieliczne spotkałem także w Grecji, na półwyspie Kalithea (Halkidiki). Natomiast nie natknąłem się na ani jednego jeżowca na Majorce, a byliśmy na wielu plażach - tych na południu, północy (Port Alcudia, Can Picafort) i przepięknych zatoczkach wybrzeża wschodniego. Nie spotkałem także jażowca w Turcji - na riwierze w okolicy Side, ani na plażach we Włoszech na Capri.
VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 04.10.2006 19:55

nie wim jak jest w hiszpani czy francji
mogę jednak potwierdzic iż jeżowce występują w wodach morza czerownego - Egipt - Hurgada.
Są tam jeżowce zarówno z małymi kolcami jak też z takimi na 20-25 cm (może i dłuższe ale nie spotkałem).
Trzymająsię raczej skałek i nie występująna piaszczystych plażach ( chyba nasypanych przez hotele)

pozatym jeżowce są plagą wód przybrzeznych Ameryki pł. niszczą wiele gatunków roslin i zwierząt.

PZDR
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.10.2006 22:55

Jurri78 napisał(a):Witam!!!!Mam do Was pytanie.Czy Jeżowca można spotkać tylko w Chorwacji czy można go spotkać także np w Hiszpanii??

O jeżowcach prawie wszystko :wink:
http://www.wiw.pl/biblioteka/encykloped ... ezowce.asp
boybondek
Odkrywca
Temat postu

Nieprzeczytany postnapisał(a) boybondek » 18.12.2006 21:20

Witam,
chyba w Chorwacji nie ma wolnego miejsca w morzu, żeby nie było jeżowców. Chyba jedyny i dość skuteczny sposób na nie to wchodzić do wody w gumowych butach.

pozdrawiam
rich72
Cromaniak
Re: Temat postu

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 18.12.2006 22:20

boybondek napisał(a):Witam,
chyba w Chorwacji nie ma wolnego miejsca w morzu, żeby nie było jeżowców. Chyba jedyny i dość skuteczny sposób na nie to wchodzić do wody w gumowych butach.

pozdrawiam

oj nie wiem czy to pomoże

forum/viewtopic.php?t=9964&highlight=je+owce

:wink:
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 19.12.2006 11:30

pozdrawiam

Przy dużych plażach,zwłaszcza hotelowych dno jest czyszczone z jeżowców,więc buty są zalecane w miejscach ustronnych(skałki,zatoczki,itp.). Pozdr.
lui
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lui » 19.12.2006 11:52

pozdrawiam

W zeszłym roku w Marusici na plaży nie spotkaliśmy ani jednego jeżowca. Do wody wchodziliśmy w butach, bo bolały nas stopy od kamyczków, ale miejscowi ze swoimi dziećmi bawili się w wodzie na bosaka. Nasze dzieci pod koniec pobytu też butów już nie zakładały.
Jeżowce, jak z moich obserwacji wynika, przyczepiają się do dużych kamieni, a w Marusici był raczej żwirek, choć duże też się zdarzały. Za to jeżowce obejrzałam sobie w wodzie w Makarskiej, było ich tam dużo.

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone