Jeżowce
napisał(a) Arek Nowak (ANSEJSA) » 13.09.2002 08:50
Taka już chyba uroda Adriatyku, że jeżowce muszą być i są w zasadzie wszędzie. Jeżeli ich nie widzieliści to chyba zbyt mało dokładnie przyglądaliście się.
Racją jest, że licznie występują na skałach, a w szczególności w ich załomach. Nie lubią płaskich powierzchni - wolą pionowe. Szczególnym brakiem sympatii darzą żwir i piasek, o ile taki występuje gdziekolwiek w Chorwacji. Piasek nawiasem mówiąc to też taki żwirek, tylko że strasznie drobniutki.
Podejmując pewne ryzyko można na takich żwirowych plażach poruszać się na bosaka. Zresztą tylko na takiej plaży jest to możliwe. Trudno po skałach chodzić bosą stopą, no chyba, że ktoś ma zacięcie "fakirskie".
Nie jestem zoologiem, ale podejrzewam, że gatunków jeżowców jest sporo. Ja rozróżniam dwa: te co kłują i te co nie kłują. Te co kłują mają żadkie, długie, ostre kolce i trudno je oderwać od skały bez pomocniczych przyrządów np. płaski kamień. Te co nie kłują są o wiele sympatyczniejsze. Mają gęste, krótkie, tempo zakończone kolce. Po nich można chodzić praktycznie boso, a dzieci mogą się bawić z nimi bez nadzoru. Zalecam któtkie zabawy i wypuszczenie nie uszkodzonego zwierzątka na wolność.
Wydaje mi się, że przestrzeganie kilku zasad pomoże w uniknięciu niemiłych, penetrujących nasze ciała spotkań z jeżowcami:
plaże żwirowe - nie lubią ich jeżowce,
plaże przy hotelach - czasami obsługa nocą czyści plażę z jeżowców,
plaże gęsto zaludniane - jeżowce lubią spokój,
obuwie na stopach - konieczne na skałach, ale uwaga na ręce i pupę.
Nie taki jeżowiec straszny jak go piszą. Jednak aby nie popsuć sobie urlopu starajmy się ich unikać.
Siema - NOWY