Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jezioro Ohrid?

Macedonia jest 12 razy mniejszy od Polski. Najwyższym szczytem w Macedonii jest Korab. Ma on wysokość 2753 m nad poziomem morza. Mieszkańcy Macedonii palą papierosy właściwie w każdym miejscu, robią to między innymi w restauracjach, autobusach, pociągach, czy nawet sklepach. W Macedonii jest bardzo niewiele lotnisk, bo aż zaledwie 10 lotnisk i tylko 8 z nich ma utwardzoną nawierzchnię.
TJL
Croentuzjasta
Jezioro Ohrid?

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 17.05.2013 14:47

Zamierzam w drodze powrotnej z Grecji odwiedzić na parę dni Ohrid w Macedonii. Pytanie do osób tam wcześniej przebywających, czy nad jeziorem panują w lipcu takie same upały jak w tej części Europy, czy też z uwagi na otoczenie wysokich gór jest może parę stopni chłodniej? Pytam z uwagi na małe dzieci podróżujące z nami.
Czy jest w tym rejonie jakiś camping godny polecenia poza campingiem Gradiste?
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 17.05.2013 19:54

Jest tam odrobinę chłodniej - tzn. jeżeli w Dolinie Vardaru jest 40 to tam jest 32 :)
Pozdro!
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 17.05.2013 23:30

Dzięki Piter, tak się spodziewałem, ale Twoja odpowiedź mnie trochę uspokoiła. 5- letnia córka nie znosi dobrze mocnych upałów.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 18.05.2013 13:10

jeszcze ciut chłodniej jest nad Prespą, bo leży wyżej - jezioro też piękne, mniej oblegane, chyba jeszcze czystsze, choć z uboższą infrastrukturą.

Ja spałem pod Ochrydem w tzw. ośrodku pionierów - czyli takim ośrodku wypoczynkowym dla pracowników jak za PRL. Było świetnie, klimat niesamowity, ale raczej nie dla dzieci (spaliśmy w domku, który nie zawsze może być dostępny).

Co do kempingów to raczej polecany jest spokojny Ljubanista koło Sv. Neuma, a nie Gradishte, który cieszy się opinią imprezowni.
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 18.05.2013 15:59

Może http://www.tutiempo.net/en/Climate/Ohrid/135780.htm pomoże, mażna sprawdzić do wielu lat wstecz.
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 18.05.2013 23:25

Dzięki za wszystkie przydatne informacje. Serwis tutiempo faktycznie b. dokładnie podaje historyczne dane pogodowe, dokładniej niż np. Accuweather.com.
Czy ten camp pionierski w Ohrid ma raczej kiepski standard? Tak zrozumiałem z Twojego postu, Pudelek.
A może Waszym zdaniem łatwiej w tym regionie o kwaterę/apartament do znalezienia na miejscu niż szukanie campu z warunkami pozwalającymi na pobyt rodzinie z dziećmi? Macie jakieś wskazówki po pobycie w rejonie Ohrid?
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 18.05.2013 23:54

TJL napisał(a):Czy ten camp pionierski w Ohrid ma raczej kiepski standard? Tak zrozumiałem z Twojego postu, Pudelek.

to właściwie nie jest kemping - to, jak pisałem, taki ośrodek wypoczynkowy jakie u nas były kiedyś nad morzem, oficjalnie należący do macedońskiego odpowiednika harcerzy. Jest tam fragment pod namioty, ale niewielki, zaraz obok baru i mocno wieje od jeziora, więc to niefajne miejsce na rozbicie się. Myśmy wynajęli starą przyczepę kempingową za śmieszną kasę (ok. 40 zł za noc, zmieszczą się tam z 4 osoby na dwóch dużych łóżkach) - okna się nie domykały, ale byliśmy przeszczęsliwi. Toalety są nieco partyzanckie - kible tzw. tureckie, prysznice tylko przez godzinę czy dwie rano i wieczorem. Ale wszystko rekompensuje klimat - tam nic nie jest pod zagranicznych turystów, byliśmy jedynymi z tzw. cywilizacji zachodniej, wręcz sensacja dla innych :) Na ośrodku była knajpa z niskimi cenami i wesołym tłumem Macedończyków - co wieczór to było przyjemniej. Nam się bardzo podobało (choć na początku partnerka wędziła nosem na toalety), ale dla rodzin z dziećmi zwłaszcza po wizycie w Grecji to może być za duży przeskok...
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 11.06.2013 13:20

Mam jeszcze do kolegów pytanie odnośnie albańskiej strony jeziora. Czy jest sens spędzić kilka dni po albańskiej stronie np. w Podgradec zamiast w mieście Ohrid lub okolicy? Czy walory krajobrazowe, plaże na jeziorze, ceny usług turystycznych są po stronie albańskiej mniej korzystne? Planuje pierwszy pobyt w tym rejonie, stąd pytanie, a wpisów dotyczących np. okolic Podgradec na forum jest b. mało.
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 11.06.2013 13:22

a ktoś może mi coś więcej powiedzieć o tym jeziorze
http://pl.wikipedia.org/wiki/Garda_(jezioro)
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 11.06.2013 16:34

Idziol napisał(a):a ktoś może mi coś więcej powiedzieć o tym jeziorze

A jaki ma związek jezioro Ohrid z jez. Garda?
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 11.06.2013 16:56

Dokładnie, jak powyżej. Proszę o przeniesienie pytania dot. J. Garda do stosownego wątku.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.06.2013 17:34

Idziol napisał(a):a ktoś może mi coś więcej powiedzieć o tym jeziorze

Tego troszke jest...
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 12.06.2013 11:17

TJL napisał(a):Mam jeszcze do kolegów pytanie odnośnie albańskiej strony jeziora. Czy jest sens spędzić kilka dni po albańskiej stronie np. w Podgradec zamiast w mieście Ohrid lub okolicy? Czy walory krajobrazowe, plaże na jeziorze, ceny usług turystycznych są po stronie albańskiej mniej korzystne? Planuje pierwszy pobyt w tym rejonie, stąd pytanie, a wpisów dotyczących np. okolic Podgradec na forum jest b. mało.

Ohrid jest zdecydowanie ładniejszy niż Podgradec, ale ma gorsze plaże (w samym mieście, w okolicach jest lepiej). W Podgradcu plaża jest dłuuuuga i szersza, ale też mocno zatłoczona. W Ohrydzie jest też zdecydowanie więcej do zwiedzania niż w Podgradcu
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 12.06.2013 15:20

Pudelek, dzięki za Twoje konkretne odpowiedzi :)
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 12.06.2013 16:35

Pudelek napisał(a):
TJL napisał(a):Mam jeszcze do kolegów pytanie odnośnie albańskiej strony jeziora. Czy jest sens spędzić kilka dni po albańskiej stronie np. w Podgradec zamiast w mieście Ohrid lub okolicy? Czy walory krajobrazowe, plaże na jeziorze, ceny usług turystycznych są po stronie albańskiej mniej korzystne? Planuje pierwszy pobyt w tym rejonie, stąd pytanie, a wpisów dotyczących np. okolic Podgradec na forum jest b. mało.

Ohrid jest zdecydowanie ładniejszy niż Podgradec, ale ma gorsze plaże (w samym mieście, w okolicach jest lepiej). W Podgradcu plaża jest dłuuuuga i szersza, ale też mocno zatłoczona. W Ohrydzie jest też zdecydowanie więcej do zwiedzania niż w Podgradcu

Ja też wybieram się w tym roku do Macedonii...
znalazłem kilka ciekawych plaż w okolicy Ochrydy, jednak moje obawy budzą zdjęcia z tych miejsc, czy aby nie są to plaże prywatne jakiś hoteli tudzież kampingów, czy coś wiecie w tym temacie
Plaże Gradiste, Ljublanishte, czy Trpejca
Następna strona

Powrót do Macedonia Północna - Северна Македонија

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies