Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jezioro Ohrid?

Macedonia jest 12 razy mniejszy od Polski. Najwyższym szczytem w Macedonii jest Korab. Ma on wysokość 2753 m nad poziomem morza. Mieszkańcy Macedonii palą papierosy właściwie w każdym miejscu, robią to między innymi w restauracjach, autobusach, pociągach, czy nawet sklepach. W Macedonii jest bardzo niewiele lotnisk, bo aż zaledwie 10 lotnisk i tylko 8 z nich ma utwardzoną nawierzchnię.
nitomen
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nitomen » 12.07.2017 23:29

Odświeże kotleta

Jak wygląda sytuacja w okolicy Ohrydu latem ? Mam na oku wycieczke, noclegi w hotelu 7 km od Ochrydu . Ok 300 m do plaży. .z tego co widze plaże nie sa duze, a czytam ze latem ludzi tam jak sardynek w puszcze. .czyli cos czego nie cierpię. ..ktos byl tam latem. ? warto sie tam pchac ? Naprawdę takie sa tlumy w mieście i na plazy ?
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 13.07.2017 00:51

Byłem tam w 2012 roku. Centrum dość mocno zatłoczone, okolice cerkwi nad jeziorem też. Jak się trochę odeszło, to robiło się luźniej (np. w amfiteatrze antycznym było pustawo). Plaża miejska mikroskopijna.

Nie dziw się tłumom, skoro to najbardziej turystyczne miejsce w Macedonii.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 13.07.2017 15:06

Byliśmy w tym roku w ostatnim tygodniu czerwca.

Ludzi sporo, plaże malutkie i przynajmniej w samej Ohrydzie raczej pełne. Jak się odejdzie/odjedzie troche dalej to ludzi mniej ale też raczej nie pustki.

Macedonia to bardzo fajny i ciekawy kraj ale raczej nie na plażing i smażing :hut: .
jo-asia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jo-asia » 05.08.2017 23:20

Początek sierpnia to dramat, jesli chodzi o ludzi. Korki na trasie Ohrid-Trpejca codziennie w kazda strone, ludzi jak mrokwow, z parkowaniem ciezko, muza wali do nocy, w knajpach trudno sie wbic.
Ale jezioro jest tak cudowne pod kazdym wzgledem, ze w sumie nie szkodzi.
Jednak, gdybym miala wybor, to wolalabym tu byc w czerwcu lub wrzesniu.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 28.08.2017 09:26

na deptaku w Ochrydzie jest mnóstwo knajpek i nawet w pierwszej połowie sierpnia część ma spore luzy. Za to w innych tłumy. Nie wiem z czego to wynika, ponieważ stołowaliśmy się w knajpce malo obleganej, a jedzenie było bardzo smaczne i tańsze niż kilkaset metrów dalej.
lkemot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lkemot » 28.08.2017 11:21

Knajpki na deptaku w Ochrydzie przy jeziorze są 2x droższe niż te na drugim końcu deptaka - uliczka w lewą stronę idąc od jeziora. Co nie znaczy, że te przy jeziorze są jakieś przesadnie drogie, ale jednak. No i diesel w Macedonii po 3,20 był w tym roku w lipcu
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 28.08.2017 11:34

no właśnie ja się stołowałem przy tym deptaku w stronę dzielnicy muzułmańsko-cygańskiej. Do tych przy jeziorze nawet nie zaglądałem, nie podobały mi się nic a nic ;)
Interseal.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Interseal. » 28.08.2017 12:00

Pudelek napisał(a):no właśnie ja się stołowałem przy tym deptaku w stronę dzielnicy muzułmańsko-cygańskiej. Do tych przy jeziorze nawet nie zaglądałem, nie podobały mi się nic a nic ;)

A nie wiecie, czy grill "Leskovacka skara" jeszcze istnieje?
Pomimo tego, że tuż przy nabrzeżu, to nie było wtedy (dwa lata temu) drogo, a za to bardzo smacznie.

Pozdrawiam.
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 28.08.2017 12:52

Ja polecam burka plus jogurt na śniadanie, najlepsze są w małym sklepiku na miejskim targowisku.
Krzysiek
Kechebet
Cromaniak
Ohrid

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kechebet » 28.03.2018 20:04

W tym roku jedziemy na dwa tygodnie do Ohrid, interesują mnie informacje na temat miejscowych restauracji i wszelkich innych jadłodajni. Ktoś coś poleca, odradza?
lkemot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lkemot » 29.03.2018 11:34

Tak jak pisałem kilka postów wyżej, Restauracja Neim:

xx.png

Po drodze od jeziora idziesz deptakiem jak przez Krupówki, a na przeciwko Neim następna fajna restauracja, a obok jeszcze kilka...
Super jedzenie, ceny i atmosfera... Polecam
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 01.04.2018 15:39

w Neim też jadłem, smacznie i niedrogo :)
malinero
zbanowany
Re: Ohrid

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 01.04.2018 19:42

Kechebet napisał(a):W tym roku jedziemy na dwa tygodnie do Ohrid, interesują mnie informacje na temat miejscowych restauracji i wszelkich innych jadłodajni. Ktoś coś poleca, odradza?

Knajpek mnóstwo, ceny śmieszne, nawet w tych przy deptaku.

Polecam Viva Ksantika : https://goo.gl/maps/FnRbtLK9Qww

Swoją drogą, Ohrid dobre jest na kilka dni, do tygodnia, dwa to już nie wiadomo co tam robić.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 01.04.2018 21:01

Ochryd jest dobry jako miejsce tranzytowy i w tym roku odwiedzę je 2 raz,ale dwa tygodnie 8O
lkemot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lkemot » 03.04.2018 09:03

Też Ochrydę traktuję tranzytowo - na 2/3 noce jest super, ale 2 tygodnie to raczej nie dla mnie. Plaża w samej Ochrydzie jest "mikra", a zejście do wody też nie specjalne. Co niektórzy plażują na betonowym molo przy promenadzie, ale tam z zejściem do wody jeszcze gorzej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Macedonia Północna - Северна Македонија

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies