Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jezioro Garda-Wlochy

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Dr.Watson
Croentuzjasta
Jezioro Garda-Wlochy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 22.12.2006 20:58

Cro-maniacy!!
W 2007 postanowiłem zamienic Cro. na Jezioro Garda we Włoszech.
Traktuje to jako przerywnik w odwiedzaniu cudownego kraju jakim jest Chorwacja.
Czy ktoś z WAS tam był??
Jeżeli tak to jakie wrażenia?
Jadę w czerw/lip do Toscolano i Limone.
I ew. jaką trasą byście jechali z Warszawy?
Może jakieś ciekawostki??
Do wakacji jeszcze dużo czasu , ale w te zimne i krótkie dni można pomażyć o ciepełku i pięknych widokach.
A jak WY macie :oops:
ABY DO LATA :P

Pozdro!!!
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 22.12.2006 22:21

Witam. Nad jeziorem Garda spędziłam piękne chwile. Niestety nie podam trasy z Polski, którą jechałam, bo moja trasa wiodła z Hiszpanii i w miejscowości Torri del Benaco zakotwiczyliśmy na 5 dni. Torri del Benaco jest piękne ze swoim zamkiem i koncertami na placu zamkowym - tworzy cudowną atmosferę i moim zdaniem jest tam o wiele piękniej niż nad włoskim morzem, których to stron z sobie wiadomych powodów nie cierrrrpppiiięęę.
Widoki nad Gardą są troszeczkę porównywalne do Cro.
Drugie moje spotkanie z Gardą to ślub i wesele, na którym byliśmy, ale jechaliśmy z Werony autokarem i nawet nie wiemy jaka to była miejscowość. W każdym razie było całkiem przyjemnie, a Pietro do dziś wspomina, że jego najwspanialsi goście byli z Polski, no w końcu tu mieszka i niecgby spróbował inaczej !!! :!: :!: :!: :twisted: :twisted: :lool: :lool: :papa: :papa:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.12.2006 12:58

my bylismy tam przejazdem w zeszlym roku.

jechalismy do chorwacji przez austrie i wlochy.

nad garda spalismy jedna nocke bo przyjechalismy jak bylo juz bardzo pozno wiec nawet nie wiedzielismy ze nad jakims jeziorkiem jestesmy, nastepnego dnia z ranca widok kazal sie przepiekny. bleitna woda, ciepla i czysta, dookolo ladne pagorki. zjedlismy sniadanka i smigalismy do werony w dalsza droge

kilka fotek znajdziesz na

www.rumianki.ao.pl

sprawdzilem - zdjecie jest az jedno i ma numer 12 :lol:

tam jest po kolei cala nasza wycieczka - zobacz odpowiednia galerie[/url]
Bazylka5
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bazylka5 » 24.12.2006 15:07

Byłam nad Gardą kilka razy. Warto. Atrakcje dla dzieci to park rozrywki Gardaland i park wodny nieopodal. Polecam odwiedzenie Sirmione - urocza miejscowość na półwyspie z zamkiem i ruinami sanatorium z czasów rzymskich.
Dr.Watson
Croentuzjasta
Jeź Garda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 24.12.2006 16:04

Dzięki Cromaniacy za info o Gardzie!
Ale prosilbym o więcej szczegołów dot dojazu.
Trasa przez Bratysławę,czy wiedeń,czy inaczej??
Ile godzin jazdy?

Gdzie nocleg tranzytowy?
Pozdro!!!

ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT :P :P :lol: :lol:
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 26.12.2006 20:36

Zacznę od tego,że to naprawdę piękne miejsce.Ja byłem tydzień w Limone i to miejsce mnie zachwycilo.Tak jak ktos napisał warto pojechac do gardalandu(jest to wyprawa na cały dzień),blisko jest do Verony a także stosunkowo blisko do Wenecji.Ale warto podjechać także w góry otaczajace Gardę.Polecam miejscowość Pievo z tarasami śmierci.Spokojne miasteczko wloskie całkowity kontrast dla miejscowości nad Gardą.jedna z wąskich uliczek starówki zakończona jest barierką.Po dojściu do barierki widok zapiera dech w piersiPrzepastne yrwisko skalne a w dole jezioro
Jeśli chodzi o trasę to ja jechałem z Gdańska.Ale najpierw byłem tydzień w Karpaczu.Z karpacza pojechałem do Ceskego Krumlova(polecam zwiedzenie tego uroczego miasteczka).Z Krumlova jechałem przez Linz,Salzburg.Innsbruck,przełęcz Brenner.Z Krumlova do limone jechałem ok.8 godzin.

pozdrav
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 03.01.2007 14:59

Przecież to zależy skąd w Polsce.
Z Krakowa jechałbym - taki mam plan na przyszły rok - chyba przez Wiedeń i Wenecje i dzień by starczył bez noclegu tranzytowego.
Dr.Watson
Croentuzjasta
jeź.Garda "do Łukasza"

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 03.01.2007 21:07

Łukasz napisał(a):Przecież to zależy skąd w Polsce.
Z Krakowa jechałbym - taki mam plan na przyszły rok - chyba przez Wiedeń i Wenecje i dzień by starczył bez noclegu tranzytowego.

Bądz Łaskaw!! i przeczytaj post tytulowy/pierwszy/.
Pytam o trase z Warszawy?
I inne ciekawostki jak ktoś jest w TEMACIE.

Pozdro!!!
Najlepszego 2007!!!:)
Fakirmen
Turysta
Garda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fakirmen » 14.01.2007 20:51

Czy ktoś jeszcze z Szanownych Forumowiczów słyszal i widzial coś o jeź. Garda??
Piszcie ze szczegółami bo ja tez jestem zainteresowany tym jeziorkiem w ramach przerywnika od Kochanej CRO!!! :P
AndrzejG
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejG » 24.01.2007 23:26

Witam
Zaczynam sie miotać i usilnie poszukiwać właściwego kierunku na wypoczynek. Garda wydaje się ciekawym miejscem (w cro 3x)
Ciekaw jestem jak tam wygląda temat kwaterunku zbliżonego do apartamentów chorwackich.
Pozdrawiam
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 25.01.2007 13:12

AndrzejG napisał(a):Witam
Zaczynam sie miotać i usilnie poszukiwać właściwego kierunku na wypoczynek. Garda wydaje się ciekawym miejscem (w cro 3x)
Ciekaw jestem jak tam wygląda temat kwaterunku zbliżonego do apartamentów chorwackich.
Pozdrawiam

Radziłbym szukać wpisując agenzia + dana miejscowość nad jeziorkiem , generalnie jak bywałem w Itali to zdecydowana większość kwater była oferowana przez agencje - przynajmniej tam gdzie bywałem nie było prywatnych jak w Cro.
kasper68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasper68 » 28.01.2007 17:00

bardziej się opłaca wynajmować apartamenty przez biuro podróży np. Neckermanna. Często są tańsi niż wynajęcie na miejscu czy przez agencję, szczególnie przed i po sezonie.
A co do Gardy - byłam w zeszłym roku i żeby wszystko w okolicy zobaczyć to trzeba dwóch tygodni. Do zobaczenia jest dużo: polecam Gardaland, park Sigurta, Il Vittoriale i ogród botaniczny Hruska w Gardone Riviera, Aquaparadise i Movieland - nie kupować biletu na obydwie atrakcje w jeden dzień bo i tak się nie zdąży. Na pewno warte odwiedzenia jest Sirmione z zamkiem oraz muzeum archeologicznym, koniecznie wziąć kostiumy kąpielowe, za stanowiskami archeologicznymi jest piękna plaża. Trzeba też odwiedzić piękną plażę w Limone, zajrzeć do Riva del Garda, zwiedzić zamek i ogród botaniczny w Arco, podczas upału ochłodzić się oglądając Cascata Varone, przejechać cudownie wąską i krętą drogą od Limone poprzez Pieve, gdzie warto popatrzeć w dół z tarasów grozy.
My nie zdążyliśmy zobaczyć Parko Natura Viva, Verony, nie wjechaliśmy na Monte Baldo, nie obejrzeliśmy starówki w Lazise, nie przespacerowaliśmy się promenadą w Salo i dużo bym mogła wymieniać jeszcze wymieniać. Gdybyś miał jakieś pytania to proszę zadawać.
AndrzejG
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejG » 31.01.2007 00:17

Ten czas, który nas ogranicza to zmora, z która ciezko sobie poradzic. My na wakacje bedziemy mogli przeznaczyc góra 14 dni z podróżą. Jeżeli będą to Włochy zaczniemy bądź skończymy (bez znaczenia dzisiaj) na Gardzie. Omijamy rozrywki typu park wodny dziecko za małe, a i żona nie należy do miłośniczek tego typu rozrywek więc 2 do 1, czas biegnie i te proporcje nie długo się zmienią.
Zatrzymamy się nad Gardą na pełne 4 dni co byście polecili na ten czas do zwiedzania, aby nie były one stracone.
Kasper68 korzystałaś z Nekermanna jeżeli tak, to napisz czy byłas zadowolona z miejsca które wybraliście na bazę wypadową?
kasper68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasper68 » 31.01.2007 21:51

Pisałam o Neckermannie przykładowo. W zeszłym roku byłam nad Gardą z Tui, w hotelu-rezydencji Campi w Tremosine - Voltino. Nie będę ukrywała, że wybrałam to miejsce tylko ze względu na cenę ( niską ) za którą bylo dosyć dużo oferowane - basen z brodzikiem, kryty basen, boiska do piłki nożnej i siatkówki, plac zabaw, minigolf, bon o wartości 20 euro do wykorzystania w barze, centrum odnowy biologicznej z sauną. Dużym brakiem według mnie jest brak widoku na jezioro, duża odleglość do małego ( i jedynego ) sklepu spożywczego. Większy dopiero w Limone. Ośrodek położony jest na wysokiej skale więc wjeżdżając samochodem jedzie się przeważnie na dwójce albo nawet na jedynce. Dużo zakrętów - Jeżeli macie dziecko które w takich warunkach lubi wymiotywać nie polecam tej strony jeziora. Daleko jest też do plaży. najbliższa w Limone - to ok. 7 km.
Ciekawszą widokowo po tej stronie jeziora jest Rezydencja Ruculi w Tignale, ze wspaniałym widokiem na Gardę. Też z oferty Tui.
Jeżeli twoje dziecko ma więcej niż 2 lata to jednak polecałabym Gardaland - mnóstwo rozrywki nawet dla tak małych dzieci. Moja trzylatka była zachwycona - szczególnie pokazani delfinów, turniejem rycerskim, magicznym drzewem i dużą karuzelą z końmi, pokazami puszczania baniek mydlanych i jeszcze długo by wymieniać. Polecam szczególnie dla dzieci rozrywki z grup Fantasy, Przedstawienia i niektóre z Przygody. koniecznie trzeba zostać do 23.20 na pokaz Fire: Il tempio ritrovato.
Aquapark jest nieszczególnie godny polecenia bo do każdej atrakcji są godzinne kolejki. No i atrakcje są raczej dla młodzieży i ( odważnych ) dorosłych. Za to Movieland jest fajny i ciekawy ale z małym dzieckiem odpada - większość pokazów od 12 lat.
Jeżeli będziesz tylko 4 dni to polecałabym któryś z kampingów po wschodniej stronie jeziora pomiędzy Malcesine a Lazise. Stamtąd jest w miarę blisko do co ciekawszych miejsc i atrakcji. Gdybym ja miała 4 dni to zaplanowala bym je tak:
1. Limone i plażowanie do poludnia ( po południ szybko jest cień na plaży rzucany przez góry), potem Cascata Varone i Riva del Garda, po południu zwiedzanie zamku i ogrodu botanicznego w Arco.
2.Sirmione ( uwaga - w zamku większość czasu nosi się dziecko na rękach), na starówce obłędne ilości lodów. Po południu Ogród botaniczny Sigurta - bajeczne krajobrazy, niepowtarzalny trawnik ( przy małym dziecku polecam wynajęcie wózka golfowego - dodatkowa atrakcja dla dziecka a nie narzeka, że go bolą nogi, no i ma się tą pewność że objedzie się cały park a nie część jak w przypadku skorzystania z kolejki. można też zatrzymać wozek na poboczu i dojść pieszo tam gdzie nie można wjeżdżać.)
3.Gardaland
4.Wjazd kolejką na Monte Baldo
AndrzejG
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejG » 06.02.2007 19:01

Dziękuje za wszystkie informacje, które są skarbem bezcennym.
Nasze wakacje w Itali nie mają jeszcze właściwego kształtu i ciągle ewoulują. W miarę wgryzania się w temat apetyt rosnie - być może brykniemy do Kampani w okolice Amalfi.
Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Włochy - Italia