napisał(a) kasper68 » 31.01.2007 20:51
Pisałam o Neckermannie przykładowo. W zeszłym roku byłam nad Gardą z Tui, w hotelu-rezydencji Campi w Tremosine - Voltino. Nie będę ukrywała, że wybrałam to miejsce tylko ze względu na cenę ( niską ) za którą bylo dosyć dużo oferowane - basen z brodzikiem, kryty basen, boiska do piłki nożnej i siatkówki, plac zabaw, minigolf, bon o wartości 20 euro do wykorzystania w barze, centrum odnowy biologicznej z sauną. Dużym brakiem według mnie jest brak widoku na jezioro, duża odleglość do małego ( i jedynego ) sklepu spożywczego. Większy dopiero w Limone. Ośrodek położony jest na wysokiej skale więc wjeżdżając samochodem jedzie się przeważnie na dwójce albo nawet na jedynce. Dużo zakrętów - Jeżeli macie dziecko które w takich warunkach lubi wymiotywać nie polecam tej strony jeziora. Daleko jest też do plaży. najbliższa w Limone - to ok. 7 km.
Ciekawszą widokowo po tej stronie jeziora jest Rezydencja Ruculi w Tignale, ze wspaniałym widokiem na Gardę. Też z oferty Tui.
Jeżeli twoje dziecko ma więcej niż 2 lata to jednak polecałabym Gardaland - mnóstwo rozrywki nawet dla tak małych dzieci. Moja trzylatka była zachwycona - szczególnie pokazani delfinów, turniejem rycerskim, magicznym drzewem i dużą karuzelą z końmi, pokazami puszczania baniek mydlanych i jeszcze długo by wymieniać. Polecam szczególnie dla dzieci rozrywki z grup Fantasy, Przedstawienia i niektóre z Przygody. koniecznie trzeba zostać do 23.20 na pokaz Fire: Il tempio ritrovato.
Aquapark jest nieszczególnie godny polecenia bo do każdej atrakcji są godzinne kolejki. No i atrakcje są raczej dla młodzieży i ( odważnych ) dorosłych. Za to Movieland jest fajny i ciekawy ale z małym dzieckiem odpada - większość pokazów od 12 lat.
Jeżeli będziesz tylko 4 dni to polecałabym któryś z kampingów po wschodniej stronie jeziora pomiędzy Malcesine a Lazise. Stamtąd jest w miarę blisko do co ciekawszych miejsc i atrakcji. Gdybym ja miała 4 dni to zaplanowala bym je tak:
1. Limone i plażowanie do poludnia ( po południ szybko jest cień na plaży rzucany przez góry), potem Cascata Varone i Riva del Garda, po południu zwiedzanie zamku i ogrodu botanicznego w Arco.
2.Sirmione ( uwaga - w zamku większość czasu nosi się dziecko na rękach), na starówce obłędne ilości lodów. Po południu Ogród botaniczny Sigurta - bajeczne krajobrazy, niepowtarzalny trawnik ( przy małym dziecku polecam wynajęcie wózka golfowego - dodatkowa atrakcja dla dziecka a nie narzeka, że go bolą nogi, no i ma się tą pewność że objedzie się cały park a nie część jak w przypadku skorzystania z kolejki. można też zatrzymać wozek na poboczu i dojść pieszo tam gdzie nie można wjeżdżać.)
3.Gardaland
4.Wjazd kolejką na Monte Baldo