Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jeziora, skanseny, bunkry i pałace - Mazury i Kaszuby 2011

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
JoannaG
Cromaniak
Jeziora, skanseny, bunkry i pałace - Mazury i Kaszuby 2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 02.06.2012 20:19

Wstęp

Wakacje w 2012r. zaplanowane (będą zdecydowanie chorwackie), pozostało jedynie czekanie, a żeby je sobie umilić, postanowiłam powspominać te sprzed roku. Plany były inne, miało być jezioro Garda i Elba, później jezioro Garda i Dolomity, jednak jak to często bywa, życie pisze zupełnie inne scenariusze. Dalsze podróże musieliśmy odłożyć na bliżej nieokreśloną przyszłość i zamiast na południe ruszyliśmy na północ. Na szczęście po raz kolejny przekonaliśmy się jak wiele nasz kraj ma do zaoferowania, jak bardzo jest ciekawy i różnorodny. Gdyby tylko pogoda była łaskawsza...

Ostatnie dni lipca spędziliśmy nerwowo śledząc prognozy pogody. Codziennie padający deszcz i niskie temperatury nie napawały optymizmem. Pamiętacie pewnie, że rok temu zamiast lipca mieliśmy lipcopad ;) Mój mąż próbował mnie nawet namówić na przesunięcie wyjazdu o kilka dni, poczekanie, może w końcu przyjdzie lato. Ja jednak nie chciałam o tym słyszeć, byłam już zmęczona codziennością i marzyłam o wyjeździe, nawet w deszczu. Na wakacje wyjeżdżamy więc zgodnie z planem - 1. sierpnia 2011r.

Odcinek 1.
Skansen po drodze

To miały być nasze pierwsze wakacje w nowym, pięcioosobowym składzie W lipcu poprzedniego (2010 roku) urodziła się nasza malutka podróżniczka Hanusia, może niektórzy forumowicze jeszcze pamiętają. Teraz młodzież miała nad nami liczebną przewagę ;) Oprócz rocznej Hani, na tylnym pokładzie meldują się jeszcze: pięcioletni Kajtul i ośmioletni Mikołaj.
Ruszamy chwilę po trzeciej w nocy z Częstochowy, sprawnie przejeżdżamy przez budzącą się Warszawę i dalej bezproblemowo pokonujemy kolejne kilometry. Niestety pogoda nie nastraja optymistycznie, ponure chmury zasłaniają niebo i słońce, które już wstało, do tego z chmur co jakiś czas pada mniejszy, bądź większy deszcz....

Dzieci już od dłuższego czasu nie śpią i zaczynają się nudzić a wiadomo, że kiedy dzieci się nudzą, zaczynają rozrabiać. Na szczęście dojeżdżamy już do Nowogrodu a tutaj zaplanowaliśmy przerwę w podróży. Dlaczego wybraliśmy akurat tą niewielką miejscowość leżącą nad Narwią, zjeżdżając tu specjalnie z głównej drogi? Powód jest tylko jeden, Skansen Kurpiowski.
Przyjeżdżamy chwilę po 8:30 i boimy się, że będziemy musieli czekać, skansen czynny jest od 9:00. Na szczęście okazuje się, że w kasie już jest pani i bez problemu sprzedaje nam bilety. Wybieramy wersję spacerową, bez oglądania wnętrz budynków. Jesteśmy pierwszymi turystami tego dnia.
Skansen Kurpiowski w Nowogrodzie należy do dwóch najstarszych muzeów budownictwa ludowego w Polsce. Na powierzchni około 3,5 ha znajdują się 23 budynki mieszkalne i gospodarcze z odpowiednim wyposażeniem oraz kilkadziesiąt obiektów tzw. małej architektury: barcie, kapliczki, studnie, bróg itp.
Bardzo lubimy skanseny, jest to idealne muzeum dla dzieci. Dużo przestrzeni, na świeżym powietrzu, można pobiegać a nawet pokrzyczeć ;) Podczas spaceru niebo jest dla nas łaskawe i nie pada, jednak wiszące ciemne chmury cały czas straszą a trawa jest mokra od deszczu. Dzieciaki szybko przemoczyły buty a ja nie mogę zrozumieć dlaczego nie pomyślałam, żeby założyć im kalosze...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skansen bardzo nam się podoba, jest też fantastycznie położony na wysokiej skarpie nad Narwią, z wielu miejsc można podziwiać piękną panoramę. Już dokładnie nie pamiętam ile czasu zajął na spacer po skansenie, chyba koło godziny, może półtorej. Bardzo zadowoleni wracamy do samochodu, czas ruszyć w dalszą drogę. Kierunek Mazury!
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.06.2012 20:42

Wspaniale jest zejść na dół, nad Narew.

Nie wszyscy o tym wiedzą, bo dojście chronione jest furtką i schodami, ale wrażenia warte poświecenia :)

W Nowogrodzie byłem kilka lat temu, ale zimą. Latem, to juz ho, ho ...

Czy ja dobrze widzę, że zameldowałem się pierwszy w tej relacji?

Chyba hasło Mazury mnie przywołało :D
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 02.06.2012 20:52

weldon napisał(a):Wspaniale jest zejść na dół, nad Narew.

Nie wszyscy o tym wiedzą, bo dojście chronione jest furtką i schodami, ale wrażenia warte poświecenia :)

W Nowogrodzie byłem kilka lat temu, ale zimą. Latem, to juz ho, ho ...

Czy ja dobrze widzę, że zameldowałem się pierwszy w tej relacji?

Chyba hasło Mazury mnie przywołało :D

Witam pierwszego odważnego ;)
Niestety nie zeszliśmy choć pamiętam, że furtka była. Może kiedyś... :)
Lidia K
Cromaniak
Re: Jeziora, skanseny, bunkry i pałace - Mazury i Kaszuby 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 02.06.2012 20:57

JoannaG napisał(a):[b]

To miały być nasze pierwsze wakacje w nowym, pięcioosobowym składzie W lipcu poprzedniego (2010 roku) urodziła się nasza malutka podróżniczka Hanusia, może niektórzy forumowicze jeszcze pamiętają. Teraz młodzież miała nad nami liczebną przewagę ;) Oprócz rocznej Hani, na tylnym pokładzie meldują się jeszcze: pięcioletni Kajtul i ośmioletni Mikołaj.

Pewnie, że pamiętają. Najbardziej jacy byli chłopcy dzielni i nie do zdarcia na szlakach w Alpach Julijskich w Słowenii (jakiś kanion)
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 02.06.2012 21:03

Odcinek 2.
Słońce nad jeziorami.

Jak już pisałam pogoda podczas naszej podróży nie nastrajała zbyt optymistycznie, jednak w chwili kiedy znaleźliśmy się na Mazurach zła pogoda zniknęła jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, chmury gdzieś się rozpłynęły i na niebie zagościło słońce!

Jako bazę mazurskiej części naszych wakacji wybieramy Kosewo, małą wioskę na wschód od Mrągowa. Przy drodze, nad jeziorem jest kemping Ostoja Stara Baśń, który jako pierwszy, z trzech wytypowanych przed wyjazdem, odwiedzamy. Kemping wygląda całkiem sympatycznie. Niestety wszystkie fajne i kameralne miejsca są zajęte, możemy rozbić się jedynie na głównym placu, na którym namioty i przyczepy stoją w rzędzie, niczym do siebie nie oddzielone. Nie lubię takich pól. Już mamy pakować się do samochodu i jechać zobaczyć kolejny kemping, kiedy widzę, że właściciele przyczepy stojącej w jednym z fajniejszych miejsc chyba się pakują. Podeszłam zapytać czy wyjeżdżają i okazało się, że mamy szczęście, planują w ciągu godziny opuścić kemping. Miedzy czasie załatwiliśmy formalności w recepcji (która mieście się w barze przy jeziorze), obejrzeliśmy dokładniej kemping, pobawiliśmy się na placu zabaw, pomoczyliśmy nogi w jeziorze i mogliśmy rozbijać nasze namioty. Ponieważ ze starego namiotu nasza rodzina już wyrosła a jakoś szkoda nam drobnych, żeby kupić nowy, większy namiot, zabieramy drugi malutki, który jest sypialnią chłopców.

W oczekiwaniu na pierwszy obiad na kempingu ;)

Obrazek

Popołudnie spędzamy na kempingowej plaży, wyjeżdżając nad ranem z domu, nawet nie marzyłam, że jeszcze tego samego dnia będzie kąpać się w jeziorze i wygrzewać w gorących promieniach słońca. Wprost przeciwnie, obawiałam się rozbijania namiotu w deszczu...

Na koniec tego odcinka jeszcze kilka fotek z kempingu, może kogoś zainteresują. Kemping poza mały minusami bardzo nam się podobał i mogę go śmiało polecić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nasza miejscówka na skarpie :)
Obrazek
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 02.06.2012 21:07

Witaj Lidio :)
Bardzo się cieszę, że nas pamiętasz. Najstarszy nadal nie do zdracia choć na Mazurach nie będzie miał okazji, żeby to pokazać, co nie znaczy, że wakacje nie będą aktywne ;) Młodszy trochę bardziej grymasi odkąd tata go nie nosi, ale i tak jest dobrze. Zobaczymy co wyrośnie z najmłodszej ;)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 02.06.2012 21:42

Hanusia od pieluch zaczyna wakacje pod namiotem, więc z pewnością również będzie nie do zdarcia.

Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne odcinki.
Skanseny lubię :) , Kaszuby uwielbiam :D , a na Mazurach ... jeszcze nie byłam, mogę więc "być" z Wami.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 02.06.2012 21:55

Joasiu , już sam tytuł Twojej relacji postawił mnie do pionu !

Mazury to marzenie mojego męża . Ja byłam tam w dziecinstwie , On wcale . Opisuj wszystko ze szczegółami , jeśli w przyszłym roku się wybierzemy to "zabłysnę wiedzą " !

Masz we mnie wierną czytelniczkę .

POZDRAWIAM !
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.06.2012 22:10

Mazury od dawna czekają na powtórkę . . . :wink:

Zasiadam z przyjemnością do Twojej relacji :)
Chłopcy urośli skoro " samodzielne " nocowanie w namiocie nie robi na nich wrażenia , a o najmłodszą latorośl jestem całkowicie spokojny - "czym skorupka za młodu . . . "
Pogoda się poprawiła , miejscówkę też macie fajną , więc zapowiada się wspaniały pobyt 8)

Czekam na rozwój wypadków

Pozdrawiam
Piotr
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 02.06.2012 22:30

Uwielbiam Mazury.
Często tam jesteśmy na weekendy i krótsze urlopy.
Zobaczę czy dotarłaś do naszego miejsca :wink:
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 03.06.2012 07:34

Przyłączam się do czytających :-) Właśnie planujemy wyjazd na Mazury.
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 03.06.2012 08:28

Witam Was wszystkich serdecznie :)

My Mazury już trochę znaliśmy, byliśmy tam kilkanaście lat wcześniej. Jednak wtedy aż tak mnie nie zachwyciły, chyba za młoda byłam, żeby docenić ;)

Obiecuję kolejny odcinek jeszcze dzisiaj ale dopiero wieczorem. Teraz za oknem piękne słońce ruszamy więc na naszą ukochaną Jurę :D
aleksandra6400
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aleksandra6400 » 03.06.2012 09:40

Byłam w wielu miejscach ale na Mazury jeszcze nie trafiliśmy,
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.06.2012 10:04

JoannaG napisał(a):... byliśmy tam kilkanaście lat wcześniej. Jednak wtedy aż tak mnie nie zachwyciły ...

Kilkanaście lat temu Mazury były okropne.
W każdym razie, w porównaniu z tym, co można tam było przeżyć w latach '70tych i '80tych.

Dziś to zupełnie inna bajka. Na plus.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 03.06.2012 10:53

Witaj :)

Pierwsze Wasze wakacje w nowym składzie, ale podejrzewam, że nie pierwsza Wasza wyprawa? Pewnie Hania przed tym wyjazdem była już zaprawiona w zwiedzaniu - na zdjęciach widać, że to już wprawiona turystka :D Na tegoroczne wakacje to już wędrujecie z dwulatkiem :roll: :D Jak ten czas leci !

Będę zaglądać do Ciebie z dwóch powodów - po pierwsze odkrywanie polskich uroków (szczególnie skansenów - całkowicie rozumiem, że to najlepsze muzea dla dzieciaków :lol: ), a po drugie... my też będziemy za rok podróżować w podobnym składzie :wink:

pozdrawiam serdecznie całą piątkę
:D
Następna strona

Powrót do Polska