niezaszczepiony2 napisał(a):Jadę do Ninu i gdybym trochę zboczył miałby te Jeziorka po drodze w związku z tym mam pytanie: Czy da się coś zobaczyć za darmo? Np. czy z jakiejś drogi bocznej widać jakiś wodospad?
piotrulex napisał(a):niezaszczepiony2 napisał(a):Jadę do Ninu i gdybym trochę zboczył miałby te Jeziorka po drodze w związku z tym mam pytanie: Czy da się coś zobaczyć za darmo? Np. czy z jakiejś drogi bocznej widać jakiś wodospad?
Tak, jeżdżąc w okolicy jest kilka ładnych miejsc
Jadąc 1-ką od Karlovac, też gdzieś się zatrzymywaliśmy i chodziliśmy na dół. Było sporo ludzi, ładne miejsce. Nie pamiętam nazwy
niezaszczepiony2 napisał(a):piotrulex napisał(a):niezaszczepiony2 napisał(a):Jadę do Ninu i gdybym trochę zboczył miałby te Jeziorka po drodze w związku z tym mam pytanie: Czy da się coś zobaczyć za darmo? Np. czy z jakiejś drogi bocznej widać jakiś wodospad?
Jadąc 1-ką od Karlovac, też gdzieś się zatrzymywaliśmy i chodziliśmy na dół. Było sporo ludzi, ładne miejsce. Nie pamiętam nazwy
Patrze na mape i nie widzę miejsca z ktorego za free dałoby się zobaczyć jakiś większy wodospad:
https://www.google.com/maps/place/Great ... 15.6079556
Janusz Bajcer napisał(a):Aby zobaczyć te większe, trzeba zapłacić.
niezaszczepiony2 napisał(a):piotrulex napisał(a):niezaszczepiony2 napisał(a):Jadę do Ninu i gdybym trochę zboczył miałby te Jeziorka po drodze w związku z tym mam pytanie: Czy da się coś zobaczyć za darmo? Np. czy z jakiejś drogi bocznej widać jakiś wodospad?
Patrze na mape i nie widzę miejsca z ktorego za free dałoby się zobaczyć jakiś większy wodospad:
https://www.google.com/maps/place/Great ... 15.6079556
mars28 napisał(a):W tym roku udało nam się wreszcie odwiedzić Jeziora Plitvickie, jedno z obowiązkowych miejsc jak dla mnie. Byliśmy 15.08, w niedzielę, bilety kupione 2 dni wcześniej, wejście nr 2 o 11:00. Miło zaskoczył nas parking, akurat o nim niewiele czytałem wcześniej, i spodziewałem się jakiegoś dużego placu, a okazało się, że to całkiem sympatyczne dróżki w lesie, dzięki czemu samochód przez cały czas stoi w cieniu. Bilety skanowane od razu z telefonu. Nie wiem, czy spowodowały to limity wejść, czy mniejsza ilość odiwedzających z powodu pandemii, ogólnie ilość ludzi nie przeszkadzała. Wybraliśmy trasę H, przewidywana na 4-6 godzin, zrobiliśmy na spokojnie, z fotkami, w niecałe 5 godzin. Zacienienie szlaków bardzo pomaga w pokonywaniu tras w takim upale, jaki był. "Pociągi" i przeprawa statkiem przez Kozjak bez zbędnego oczekiwania, zawsze najbliższym kursem po dotarciu na przystanki. Maseczki wymagane, ale tylko przy wejściu zwracają na to uwagę, w trakcie przejazdów/przepływania przynajmniej połowa ludzi już ich na twarzach nie ma. Chyba tylko w dwóch czy trzech miejscach trafił się mały zator na szlaku, gdzieś przy dolnych jeziorach i największym wodospadzie (który mnie osobiście nie powalił na kolana, chyba inna pora roku, bardziej deszczowa, byłaby lepsza na jego podziwianie). Po opłaceniu parkingu mamy 30 minut na wyjazd, więc jest sporo czasu na odnalezienie samochodu i opuszczenie parkingu. Wrażenia z wizyty w parku jak najbardziej pozytywne, wg mnie miejsce warte odwiedzenia i spędzenia tam tych kilku godzin.
PAP napisał(a):
S.P. Swoją drogą minęliśmy się raptem o dwa dni ... ale zakładam, że Wy mieliście słońce, a u nas akurat był dzień załamania chorwackiej pogody ...
PAP
empire13 napisał(a):PAP napisał(a):
S.P. Swoją drogą minęliśmy się raptem o dwa dni ... ale zakładam, że Wy mieliście słońce, a u nas akurat był dzień załamania chorwackiej pogody ...
PAP
Ja byłem dzień wcześniej
Nam akurat pogoda dopisała.
Dzięki za film, chętnie powspominam.
PAP napisał(a):empire13 napisał(a):PAP napisał(a):
PAP
Ja byłem dzień wcześniej
Nam akurat pogoda dopisała.
Dzięki za film, chętnie powspominam.
Ciekawe jaką trasę wybraliście ...
PAP
lulmar napisał(a):Byłem w Plitvicach 10 lat temu i wróciłem w tym roku. Niestety małe rozczarowanie ...
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne