Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jeziora Plitwickie

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 18.03.2013 09:00

Rozumiem :)
A czy jest gdzieś może dostępna jakaś mapka z lokalizacją wejść (gps), albo możecie mi powiedzieć gdzie dokładnie znajdują sie wejścia na google mapie?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.03.2013 09:10

komanch napisał(a):Rozumiem :)
A czy jest gdzieś może dostępna jakaś mapka z lokalizacją wejść (gps), albo możecie mi powiedzieć gdzie dokładnie znajdują sie wejścia na google mapie?

GPS nie mam ale te mapki powinny pomóc + street view

Pzdr
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.03.2013 09:14

1, 2
Wejścia znajdziesz bez problemu, a w zasadzie parkingi, które są położone po przeciwnej stronie drogi, niż jeziora.
Do wejść musisz dojść kładką nad jezdnią, natomiast poza parkingami wszędzie są zakazy zatrzymywania się, więc wejścia znajdziesz bez problemu.

Pozdrawiam
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 18.03.2013 09:29

Bardzo wam dziękuję. W planie mam przedłużenie pobytu o 1 dzień, i znalezienie noclegu najbliżej jak się da do wejść parku, tak, żeby zostawić auto pod noclegownią i później do parku podejść nogami. Nie wiem na ile mi się uda znaleźć coś blisko, ale teraz znając namiary mogę zacząć coś szukać :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.03.2013 09:35

Nie wiem, czy warto. Zwiedzanie parku lepiej rozpocząć z wejścia drugiego, a do niego jest dość daleko od najbliższych apartmanów.
W sumie spacer po parku też jest lekko męczący, a jak złapałby cię jeszcze deszcz, to zamiast przyjemności będziesz miał mordęgę.

Niemniej, zdaje się, że Mervik w swojej relacji opisał, jak zwiedzać park w ten sposób.

Pozdrawiam
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 18.03.2013 10:04

Hmm, faktycznie 1km od wejścia nr 2 znalazłem plitviceetnohouse ale podejrzewam, że nie jest to tania sprawa.
Tak zerkałem na street view, ten parking przy wejściu 2 nie wydaje mi się spory, czy się mylę? byłbym tam koło południa, nie wiem czy nie będzie problemu z zaparkowaniem.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.03.2013 10:07

komanch napisał(a):Tak zerkałem na street view, ten parking przy wejściu 2 nie wydaje mi się spory, czy się mylę? byłbym tam koło południa, nie wiem czy nie będzie problemu z zaparkowaniem.

Duży. Spora jego część znajduje się w lesie.
Nie miałem żadnego problemu ze znalezieniem miejsca.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.03.2013 10:22

Jacek S napisał(a):Duży. Spora jego część znajduje się w lesie.
Nie miałem żadnego problemu ze znalezieniem miejsca.

Słuchając niektórych wypowiedzi (najczęściej po Polsku ;)) to większym problemem jest późniejsze znalezienie samochodu, ponieważ krajobraz się zmienia, wraz z ubywającymi pojazdami :D
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 18.03.2013 11:10

Czy program H będzie dobrym wyborem? czy coś zmodyfikować w nim? jeśli dobrze rozumiem, to jest tu do przebycia fragment stateczkiem i kolejką? to wszystko w cenie biletu?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.03.2013 11:28

Wszystko w cenie biletu.
Szliśmy tym szlakiem ale okrojoną wersją (bez dojścia do ST4).
Myślę sobie, że przejście całej tej trasy to spore wyzwanie (szczególnie z dziećmi) i trzeba zacząć z samego rana (wycieczka na cały dzień).
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 18.03.2013 11:35

Serio cały dzień? piszą że 4-6h, a czytałem w tym temacie że to przy tempie emeryta? :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.03.2013 11:37

Widocznie powinienem zmienić lekarza na geriatrę.
:)

Na parking przyjechaliśmy ok. 10 rano w wróciliśmy po 18stej.
(jak pisałem wyżej bez przejścia całej trasy, z przerwą na kanapeczki, obiad i przymusowym postojem ok. godziny pod dachem bo burza się rozszalała)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.03.2013 11:42

Startujesz z Wejścia drugiego, kolejką dojeżdżasz na górę, do Stacji 4 (dobrze by się było upewnić, że droga jest przejezdna, bo mi się trafiło ostatnio, że nie była :/) i schodzisz w dół do przystani.
Statkiem przepływasz Kozjak do przystani 2 i przechodzisz do Wielkiego Wodospadu.
Tutaj musisz zadecydować, czy podchodzisz podejściem (łagodnie) albo przez jaskinię (schody i bardziej stromo - raczej nie dla dzieci).

Trasa typowa i jedna z dłuższych. Bardzo sympatyczna. Na jakieś 5-6 godzin powolnego spaceru z obiadkiem.

Jedyne, co bym zmienił, to na górze jezioro Galovac obszedłbym z drugiej strony, schodząc pod wodospadem.

Jacek S napisał(a):Myślę sobie, że przejście całej tej trasy to spore wyzwanie (szczególnie z dziećmi) i trzeba zacząć z samego rana (wycieczka na cały dzień).

Ostatnim razem przeszedłem z żoną, w drugą stronę, startując ze Stacji 1, dochodząc do Stacji 4, potem powrót do przystani 2, gdzie przepłynąłem do wejścia drugiego, a startowałem gdzieś pomiędzy drugą, czy trzecią po południu, a skończyłem o 18.30.
Cały czas spacerem, bez pospiechu. Końcówka w deszczu :)

Z Kaśką, wcześniej, łaziliśmy po parku osiem godzin, ale to naprawdę mocno się złaziliśmy, zaglądając w różne kąty i jedząc w dodatku obiad w tej Luce coś tam po drodze i pijąc kawę na przystani :)
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 18.03.2013 11:55

Świetnie. Wybiorę więc dokładnie trasę tak jak piszecie. Martwi mnie tylko jedna rzecz, nie wiem jak wygląda opisanie i ukierunkowanie trasy już na miejscu, ale jak patrzę na obrazek/mapkę to potrafię na niej znaleźć jedynie wejście 2, St4 i P2. Pozostałe nazwy są nieczytelne i nie bardzo wiem którędy trasa przebiega (np w którym miejscu obejść jezioro Galovac)
Obrazek
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.03.2013 12:08

Z biletami dostajesz mapkę na której są rozpisane trasy a i nazwy są czytelne ;)
Trasę H zaliczyłem w 2008 roku, kiedy mój syn miał 4 lata. Dał radę, a trasa zajęła nam coś koło 6 godzin.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne