napisał(a) Marko66 » 22.01.2015 14:35
Witam.
Też bym chętnie tam wrócił, bo było tam wspaniale.
Jeśli chodzi o zatokę Kamenčine to byłem tam tylko raz, a dotarłem tak jak piszesz. Ale na końcu trasy był problem, bo chyba w miejscu gdzie były materiały budowlane (w 2009) stał jakiś nieduży domek ogrodzony aż do brzegu morza, co skutecznie utrudniało przejście. Wg mapy z mojej relacji i wg google można tam jakoś dojechać drogą szutrową, ale ja tej drogi nie sprawdzałem, a co może się okazać ważne, gdyż np. drugi od strony miasta zjazd do plaży Gušcica jest bardzo stromy i był wysypany luźnym tłuczniem. Mogło tam wjechać chyba tylko prawdziwe terenowe auto wyposażone w wyciągarkę.
Natomiast do plaży Gušcica można dojechać skręcając kilkaset metrów za miastem w lewo i na rozwidleniu kierujesz się prosto (w prawo) dojeżdżając do plaży. Jest tam trochę miejsca do parkowania i knajpka (była w 2013). Gdybyś na ww. rozwidleniu pojechał w lewo to dotrzesz w okolice zatoki Kamenčine, tylko nie wiem jak wygląda ta droga i czy nie kończy się na ogrodzeniu domu.
Jeśli chodzi o wysepkę Murtarić można tam dotrzeć drogą szutrową od ulicy Donji Put do zatoki Kromašna, tam zaparkować, a później wzdłuż brzegu wąską i miejscami niezbyt wygodną ścieżką wzdłuż plaży FKK do kamiennej grobli i na wyspę - jest to około 700-800 m. Wyspa od strony grobli jest łatwo dostępna, a po przeciwnej stronie są pionowe skały. Na taki spacer polecam dobre buty, gdyż nawet mocne sandały nie wytrzymują starcia z ostrymi skałami na brzegu - sam to sprawdziłem.
Pozdrawiam Marcin