Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jez. Plitvickie - jak zwiedzac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
siudemasz
Podróżnik
Jez. Plitvickie - jak zwiedzac

Nieprzeczytany postnapisał(a) siudemasz » 01.08.2005 16:03

Hej
Wszyscy pisza o jeziorach plitvickich, ale niestety ograniczaja sie do ogólnych zachwytów -zresztą- pewnie zasłuzonych.
Ja jade z małym dzieckiem (4 lata) i chciałbym zaplanować tak zwiedzanie - aby a córką móc zobaczyc jak najwiecej.
Wiem że sa tam 2 wejscia (czytalem w przewodniku ze nawet 4).
Którym wejsciem najlepiej wejsc - i jakim szlakiem podązyc? Planuje zwiedzać około 5-6 godzin - ale żeby nie biegać w środku. :roll:.
Niestety raczej nie będe mógł wygospodarowac wiecej czasu.
Prosze, doradzcie - któredy iść, czy płynąć statkiem, jechac koleją?
jak Wy zwiedzaliście?
Oglądałem strone jez. pliv (http://www.np-plitvicka-jezera.hr/) - wiem że jezdzi tam kolejka - ale niestety nie jest ona uwzgledniona na mapce :( .
Z góry dziekuje za odpowiedzi
Krzysiek
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 01.08.2005 17:31

Jeziora dolne są bardziej atrakcyjne jak górne. Stateczki są pośrodku tych jezior. Służą przedostaniu się na drugi brzeg jeziora i płyną w kierunku dolnych jezior. Kolejka jezdzi po obrzeżu parku, jezior i pozwala się dostać z dolnych na górne i do srodkowych. Reszte trzeba pokonac pieszo po kładkach. Polecam dolne jeziora bo córka może nie wytrzymac trasy, tam jest najpiękniej, czyli zacząć od środka, tam gdzie są stateczki. Pozdrawiam
Arjano
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arjano » 01.08.2005 19:21

Jeżeli planujesz ok. 6 godzin zwiedzania to proponuję Ci trasę, jaką zrobiliśmy z dziciakami 7 i 10 lat. Tzw. dłuższa. Startujesz z wejścia (opisane tablicami jako "centar" - centrum). Zostawiasz tam auto i mały spacerek do autobusu ("pociągu") na stację ST2. Stad co 30 min jadą autobusy, jedziesz do stacji ST4. Stąd zaczynasz trase podążając za literką H (tablice). Około 1 h 45 min spaceru wokół jezior górnych. Schodząc stale w dół dochodzisz do przystani. Łódką przepływasz do jezior dolnych i tam mozesz z dzieckiem odpocząc na fenomenalnie zielonej trawce (knajpki, WC, woda). Stąd spacer ok. 45 minut wokół jezior dolnych (odwiedź grotę, ale nie wspinaj się schodami na samą górę - wróć do ścieżki H). Dojdziesz też do najwyższego wodospadu odnogą, potem wrócisz na trasę. I teraz do góry (oj, cieżko po cąłym dniu...) do stacji ST1. Stąd pociąg zabiera Cię do ST2 i spacerek do auta na parking. Łódki jeżdżą non- stop. Pociąg i łódka bezpłatne. Bilet dorosły 95 kun, dzieci (chyba od 7 lat) 55 kun, mniejsze free. Nam trasa zajęła ok. 5-6 godzin, możesz isć wolniej i odpoczywać. Tip: nie idź jak Niemcy tylko drewnianymi podestami z klapkami na oczach, lecz zaglądaj w każdą dziurę i pod każdy wodospad (oczywiście w ramach trasy - wiele można opuścić :-) )
powodzenia!
Arjano
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arjano » 01.08.2005 19:22

Uciekło w pierwszym zdaniu: STARTUJESZ Z WEJSCIA NR 2...
siudemasz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) siudemasz » 02.08.2005 06:20

Arjano napisał(a):Jeżeli planujesz ok. 6 godzin zwiedzania to proponuję Ci trasę, jaką zrobiliśmy z dziciakami 7 i 10 lat. Tzw. dłuższa. Startujesz z wejścia (opisane tablicami jako "centar" - centrum). Zostawiasz tam auto i mały spacerek do autobusu ("pociągu") na stację ST2. Stad co 30 min jadą autobusy, jedziesz do stacji ST4. Stąd zaczynasz trase podążając za literką H (tablice). Około 1 h 45 min spaceru wokół jezior górnych. Schodząc stale w dół dochodzisz do przystani. Łódką przepływasz do jezior dolnych i tam mozesz z dzieckiem odpocząc na fenomenalnie zielonej trawce (knajpki, WC, woda). Stąd spacer ok. 45 minut wokół jezior dolnych (odwiedź grotę, ale nie wspinaj się schodami na samą górę - wróć do ścieżki H). Dojdziesz też do najwyższego wodospadu odnogą, potem wrócisz na trasę. I teraz do góry (oj, cieżko po cąłym dniu...) do stacji ST1. Stąd pociąg zabiera Cię do ST2 i spacerek do auta na parking. Łódki jeżdżą non- stop. Pociąg i łódka bezpłatne. Bilet dorosły 95 kun, dzieci (chyba od 7 lat) 55 kun, mniejsze free. Nam trasa zajęła ok. 5-6 godzin, możesz isć wolniej i odpoczywać. Tip: nie idź jak Niemcy tylko drewnianymi podestami z klapkami na oczach, lecz zaglądaj w każdą dziurę i pod każdy wodospad (oczywiście w ramach trasy - wiele można opuścić :-) )
powodzenia!

:lol:
BARDZO dziekuje,
Mam nadzieje ze dam rade w te 6 godzin ja zrobic - bo po zwiedzaniu musze dotrzec na Pag - a nie chcialbym dojechać tam o 12 w nocy :?
A zaczynał będe ok 12 w dzien (tak planuje dojechac do plitvic) wiec akurat - do 18, potem 2,5 godziny na pag - wiec przed 21 bede na kwaterce.
Oj, mam nadzieje ze tak napiety plan da sie zrealizowac.
Dzieki za info.
pozdr
Krzysiek
Uta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Uta » 02.08.2005 08:18

Ja tylko dodam, ze wg mnie jeziora górne sa o niebo ładniejsze niż dolne- w przeciwieństwie do opinii Darka1- w dolnych większy tłum, jedyną atrakcja jest najwyższy wodospad, podczas gdy w części górnej jest cała masa cudnych zakątków, wodospadów, wszędzie woda się przelewa, wszystko można obejść, no cudnie jest, słów brakuje. Polecam zatem wejście nr 2- od razu do górnych.

Pozdrawiam.
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 02.08.2005 08:51

Trase zaproponowana przez Arjano zdażysz pokonać .
W 2003 roku zwiedzałam Plitvice z 3 latkiem . Bylismy o godz 12.00 w parku pokonalismy w/w trasę i o godz 19.00 wyjeżdzalismy w stronę Polski.Byliśmy coś zjeść i spotkalismy Polaków z którymi zatrzymalismy się na dłuższą pogawędkę
Życzę przyjemnego zwiedzania
agi72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) agi72 » 02.08.2005 09:07

Witam wszystkich:))a co najlepiej zobaczyc? my jedziemy bez dziecka to moze ktos cos poleci innego?pierwszy raz bedziemy w ch i chcemy zobaczys jak najwiecej a jeziroa sa super z tego co widac na zdjeciach..moze ktos wie jak z jezior trasa do Splitu?pozdrawiam :D
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 02.08.2005 09:21

do Splitu masz dwie mozliwości

1. "stara trasa "przez Knin i Sinj
2. w miejscowosci Udbina zjechać w kierunku autostrady

wariant 1 około 3-4 godzin/ w zależności od natężenia ruchu/
drugą trasą nie jechałam
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 02.08.2005 09:25

Fakt, że na Plitvickie trzeba poświęcić sporo czasu. Wtedy docenia się ich uroki. Samo dojście z parkingu i kas do wejścia zajęło nam jakieś 1/2 godziny. Jeździeliśmy parasolką na małych kółkach, więc drewniane kładki dąły nam mocno w kość. Ze starszymi dziećmi ten problem znika.
Jak dla mnie to P. są fatalnie oznakowane i pomieszaliśmy równo trasy. Moze wynika to z naszego pośpiechu (już wracaliśmy do kraju, więc zależało nam na czasie).
Zwiedziliśmy cząstkę górnych jezior i bardzo nam się podobały.
A dzieciaki raczej Wam nie odpuszczą i kolejki i statku. Takie atrakcje stracić... za nic!
A.

A na parkingu koszmarnie drogi kurczak z rożna. 1/2 kurczaka 64 kuny. Szok!
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 02.08.2005 14:37

Ja tych zachwytów nie podzielam. Można zobaczyć ale nie jest to znowu taki cud a cena zbyt wygórowana. Do tego jedna wielka komercja . Brakuje tylko świateł kierujących ruchem na kładkach.

Moim zdnaiem stateczek po jeziorze Kozjak to strata czasu podobnie jak autobus. To jest fajne jak masz na pobyt tam 2 dni lub chociaż jeden od rana do wieczora. Jeżeli masz jednak tylko parę godzin to trzeba pochodzić pieszo przynajmniej kawałek trasy.
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 12.08.2005 13:12

Byliśmy 26-06-2005 w Plitwicach z 2,5 roczną córeczką , złapała nas straszna burza. Kładki są bezpieczne, dziecko oczywiście cały czas trzymane za rękę(była dzielna ,chodziła cały czas na nogach)Dzieci są bardzo wytrzymałe. Karmiła rybki paluszkami i miała straszną radochę.
Polecam wszystkim nawet z małymi dziećmi, ale bez wózka.
Pozdr.
Renata
:lol:
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 12.08.2005 14:47

bedac rok temu w Plitvicach opracowalismy chyba najlepsza optymalna trase zwiedzania...... po prostu przebieglismy co sie da wg kupionej na miejscu dokladnej mapy. I tak wnioski :
Ułaz nr 1 jest duzo korzystniejszy - wchodzisz na samym dole , idziesz do duzego wodospadu a potem wchodzisz stopniowo wzdluz jeziorek w gore, niczego wtedy nie pomijasz. Tak naprawde sciezek jest kilka ale w moim przekonaniu nie jest to wazne ktora sie idzie , widoki i tak beda suuper a rybki sa te same , urok polega bardziej na polaczeniach jezior i malutkich wodospadzikach .... potem jedzisz przez Kozjak stateczkiem ( odpoczynek ) , potem ktorakolwiek sciazka do gory. My sie platalismy dla zabawy po tych kladeczkach i po 9 jeziorze wydawalo nam sie ze nastepne juz bedzie podobne. I faktycznie na zdejciach nie mam pojecia ktore jeziorka fotografowalam :)) Na gorze jest stacja koncowa kolejki na kolkach ( cos takiego jak czeski vlak co jezdzi na Morawskim Krasie ) .... stad najlepszym patentem jest wejscie tam do gory i zjechanie sobie calej trasy kolejki , stamtad tylko kilkaset metrow jest do wejscia nr do wejscia nr 1 z ktorego wyjdziecie. Nie meczaco i da sie to zrobic wszystko 4 godziny spokojnie pod warunkiem szybkich decyzji gdzie isc i ktoredy oczywiscie.
Pozdrawiam SaSaneczka
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 12.08.2005 15:05

a tu maly przedsmak ....
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam SaSaneczka
Ostatnio edytowano 19.08.2005 11:11 przez aneta_jacek, łącznie edytowano 2 razy
Ivcia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivcia » 12.08.2005 15:24

aneta_jacek napisał(a):a tu maly przedsmak ....
Obrazek

Mam prawie identyczne zdjecie :lol:
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne