Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jez. Plitvickie - jak zwiedzac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adam12
Autostopowicz
Jeziora Plitvickie - negatywy!

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam12 » 17.11.2005 11:29

Kochani!
Nasze negatywne wrażenia z pobytu nad Jeziorami Plitvickimi nie dotyczą oczywiście tego cudu natury. Jest piękny i wszyscy, którzy tak o nim piszą mają rację. My w czasie tegorocznych wakacji w Chorwacji nie przejeżdżalismy obok nich w drodze gdzieś tam, ale specjalnie pojechaliśmy na 2-tygodniowy urlop, żeby je dokładnie zobaczyć. Cały czas mieszkaliśmy w ich pobliżu (ok. 50 km). Dlatego sądzę, że nasza relacja jest obiektywna i nie wynika tylko z szybkiej jednorazowej wizyty. Byliśmy tam kilkakrotnie! Przestrzegając zaleceń w przewodnikach ( i nie tylko) żeby w sezonie letnim nie jechać tam broń Boże w weekend, byliśmy w tym pięknym miejscu zawsze w dni powszednie i to o różnych porach - raz nawet bardzo późnym wieczorem. Niestety - na miejscu zawsze było to samo. Dlatego chcemy przestrzec następnych potencjalnych turystów! Jadąc zobaczyć Jeziora Plitvickie w pełni sezonu musicie się przygotować na coś, czego my (kilkakrotnie!) doświadczyliśmy. Tym "czymś" jest porażający, nieprawdopdobny, nieludzki i straszny tłok.Tego nie da się opisać. To trzeba przeżyć. Na parkingach (olbrzymich!) samochody i autokary dosłownie z całej Europy i nie tylko.Widzieliśmy wozy z Portugalii, Irlandii, Albanii, Grecji, Rumunii, Ukrainy, Estonii, USA, Kanady, a nawet Izraela. Najwięcej Włochów, a zaraz potem Polaków. Już przy wejściu - minimum godzinne oczekiwanie na dojście do kasy żeby kupić bilety. Na drewnianych kładkach i zwykłych ścieżkach - niekończący się pochód ludzi, gdzie odległość jednego człowieka od drugiego nie przekraczała nigdy 2,3 metrów. W wielu malowniczych miejscach, w których chcieliśmy zrobić zdjęcia, musieliśmy na to czekać wiele minut, a kilka razy około pół godziny! Po prostu spoza idących, przepychających się i stojących ludzi tych miejsc nie było w ogóle widać! W osłupienie wprawiali nas niefrasobliwi rodzice pchający wózki z niemowlętami na wąskich drewnianych kładkach tuż przy ryczącej pod nimi wodzie, spadającej w dół kilka, a nieraz i kilkanaście metrów. Na kładkach mijali się w dodatku ciągle z ludźmi idącymi z przeciwnego kierunku. Cud, że żaden z tych maluchów tam nie wpadł. Byliśmy tam w poniedziałek, we wtorek, w środę i w czwartek - w pierwszym i drugim tygodniu sierpnia. Zawsze było to samo. Nie wyobrażam sobie, co tam się mogło dziać w soboty i niedziele. Pierwszy raz w życiu staliśmy tam w długiej kolejce do...drewnianej kładki. Przy ubikacjach, stateczkach, barach - oczywiście to samo.Tłok, tłok i jeszcze raz tłok. Jak tak dalej pójdzie to piękne miejsce zostanie po prostu zadeptane! Lepiej jedźcie do Plitvickich Jezior w maju lub we wrześniu. Może wtedy jest tam spokojniej i luźniej. :)
magdzio
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdzio » 17.11.2005 12:59

Byłam w Plitvicach we wrześniu i nie było jakichś dzikich tłumów - poza kilkoma wycieczkami szkolnymi. Ale bilety kupiliśmy bez żadnej kolejki, na ścieżkach i kładkach nie staliśmy w żadnych "korkach", załapaliśmy się na pierwszą kolejkę (która, notabene, dość długo czekała na komplet) i pierwszy stateczek. Tak więc polecam zwiedzanie wrześniowe - znacznie mniej ludzi, a poza tym kolory drzew - prześliczne...
adam12
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam12 » 17.11.2005 13:19

No właśnie. Tak też myśleliśmy. Ale do września nie mogliśmy czekać. Musieliśmy wracać do pracy :(
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 17.11.2005 16:00

Niestety horror wakacyjny w Plitvicach w sezonie ma swoje apogeum.....

Bylam w koncu wrzesnia o 8 rano ...
ziwedzalismy Plitvice niemal sami,
byl problem zeby znalesc kogokolwiek
kto moglby nam zrobic wspolna fotke ;)

Stad moze Plitvice pozostawily na mnie tak ogromne wrazenie.
Nie trzeba bylo wymazywac ludzi z kadru - po prostu byla przeroda tylko ...albo prawie tylko.

Dla kontrastu - zwiedzalam w sobote katedre wawalska,
oblezenie jak w Plitvicach w sezonie. Wyszlam i zrezygnowalam bo to zadne przezycie przepychanie sie w tlumie. Szkoda tylko biletow.

Rozumiem i wspolczuje jesli nie udaje sie zaplanowac tak urlopu zeby
trafic do topowych miejsc poza sezonem. Dotyczy to glownie Dubrovnika, Plitvic, Puli i Splitu a i jeszcze parku Krk-a.

Pozdrawiam
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 17.11.2005 23:56

Dziwne. Mieliśmy szczęście, bo będąc tam 2 razy, nie bylo tak źle. Było to w pełnym sezonie w lipcu-sierpniu i kolejki były niewielkie. Ludzi było dużo, ale nie bardzo dużo. Tyle że to było w 2000 i 2003 roku, w środku tygodnia, przy nie najlepszej pogodzie- chmury, ale bez deszczu. 8)
oral
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) oral » 16.04.2006 18:49

Witam
Na zbliżającym się weekendzie majowym wybieramy się po raz pierwszy do Chorwacji i planujemy odwiedzić Plitwickie Jeziora. Mam w związku z tym kilka pytań:
- ile kosztuje bilet wstępu?
- czy wstęp na pokład stateczku czy też autobusiku jest platny czy też zawiera się w bilecie wstępu do parku?
- czy parkingi są płatne (jeśli tak to ile) ?
- jeśli się ma sporo czasu (np. cały dzień), to którą trasą iść, by zobaczyć jak najwięcej jak najatrakcyjniejszych miejsc?
Będę wdzięczny za szybką odpowiedź :)
OlaZet
Plażowicz
Jez.Plitvickie z mocno kontuzjowanym

Nieprzeczytany postnapisał(a) OlaZet » 17.04.2006 20:40

Drodzy Państwo,
Będę wdzięczna za rady i wskazówki odnośnie zwiedzania przez kilka godzin z osobą która się porusza opierając się oprócz na nogach - na kulach i która więcej niż godzinę na raz nie będzie w stanie przejść. Różne chybotliwe kładki odpadają, skały i wzniesienia również. :? Wyczytałam o stateczku oraz kolejce.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.04.2006 21:29

oral napisał(a):Witam
Na zbliżającym się weekendzie majowym wybieramy się po raz pierwszy do Chorwacji i planujemy odwiedzić Plitwickie Jeziora. Mam w związku z tym kilka pytań:
- ile kosztuje bilet wstępu?
- czy wstęp na pokład stateczku czy też autobusiku jest platny czy też zawiera się w bilecie wstępu do parku?
- czy parkingi są płatne (jeśli tak to ile) ?
- jeśli się ma sporo czasu (np. cały dzień), to którą trasą iść, by zobaczyć jak najwięcej jak najatrakcyjniejszych miejsc?
Będę wdzięczny za szybką odpowiedź :)

http://www.np-plitvicka-jezera.hr/page. ... =38&lan=hr
Reszta na pierwszej stronie tego tematu :la:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Jez.Plitvickie z mocno kontuzjowanym

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.04.2006 21:45

OlaZet napisał(a):Drodzy Państwo,
Będę wdzięczna za rady i wskazówki odnośnie zwiedzania przez kilka godzin z osobą która się porusza opierając się oprócz na nogach - na kulach i która więcej niż godzinę na raz nie będzie w stanie przejść. Różne chybotliwe kładki odpadają, skały i wzniesienia również. :? Wyczytałam o stateczku oraz kolejce.

Przeczytaj i sama oceń.
http://66.249.93.104/search?q=cache:Xmq ... =clnk&cd=1
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 18.04.2006 08:44

OluZet, rzeczywiscie statek może tu być najwygodniejszym rozwiązaniem. Ja mocno się namęczyłam jeżdżąc po tych drewnianych ścieżkach wózkiem o małych kółkach. Sporo schodków, dość duże szczeliny, w które być może będzie wsuwać sie kula. Dojazd samochodem (bo jakoś n kolejkę mi to nie pasuje), rejs statkiem i ponowna przejażdżka samochodem.
A tak dla pewności sprawdź czy jest możliwość podjechania z osobą kontuzjowaną od kas biletowych do stacji kolejki. Bo już samo przejście tego odcinka może być męczące: las, krzywy chodnik, most...
OlaZet
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) OlaZet » 19.04.2006 04:14

[quote="mama_Kapiszonka"][color=darkred]OluZet, rzeczywiscie statek może tu być najwygodniejszym rozwiązaniem. Ja mocno się namęczyłam jeżdżąc po tych drewnianych ścieżkach wózkiem o małych kółkach. Sporo schodków, dość duże szczeliny, w które być może będzie wsuwać sie kula. Dojazd samochodem (bo jakoś n kolejkę mi to nie pasuje), rejs statkiem i ponowna przejażdżka samochodem.
A tak dla pewności sprawdź czy jest możliwość podjechania z osobą kontuzjowaną od kas biletowych do stacji kolejki. Bo już samo przejście tego odcinka może być męczące: las, krzywy chodnik, most...[/color][/quote]

Dziękuję :wink: A jak sprawdzić kwestię dojazdu od kas do stacji i może od parkingu do samych kas ( jakie to odległości ? ) ?
slawek&gosia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek&gosia » 15.05.2006 08:58

aneta_jacek napisał(a):No to widac mam za duzo czasu ......
macie mape Plitwic z proponowana trasa zwedzania akurat trafila sie tu ta ktorej nie polecam, od wejscia drugiego. Od wejscia nr 1 zamieszcze pozniej jak .....znajde 15 minut .

Obrazek

SaSaneczka

czekamy na druga czesc mapy ;)
dzieki
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 21.05.2006 09:41

i nadal czekamy...... :la: :la::la::la::la:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.05.2006 18:54

slawek&gosia napisał(a):
aneta_jacek napisał(a):No to widac mam za duzo czasu ......
macie mape Plitwic z proponowana trasa zwedzania akurat trafila sie tu ta ktorej nie polecam, od wejscia drugiego. Od wejscia nr 1 zamieszcze pozniej jak .....znajde 15 minut .

Obrazek

SaSaneczka

czekamy na druga czesc mapy ;)
dzieki

W zwiazku z tym, że ja akurat polecam tą właśnie trasę, pozwolę sobie dodać krótki jej opis i polecić zwiedzanie rozpoczynając od wejścia nr 2.

"Podaję kilka informacji, które pozwolą zwiedzić Wam park narodowy Jeziora Plitvickie i zobaczyć wg mnie najatrakcyjniejsze miejsca w jak najkrótszym czasie (co ważne może się okazać w podróży). Jest to trasa 2 razy przetrenowana przeze mnie tak że polecam w 100 %.
Jadąc od strony Polski (z Karlovaca) należy przejechać pierwszy parking i wjazd do Parku (ULAZ 1) i pojechać dalej. Zatrzymujemy się na drugim wjeździe do Parku (ULAZ 2). Parking jest bezpłatny, tu można kupić bilety (lub w miejscu ST2) -honorowane są karty płatnicze, dalej należy żółtym szlakiem przejść do punktu P1, potem wejść na statek i przepłynąć do punktu P2, potem żółta trasą obejść jezioro Gradinsko. Wracamy do punktu P2, wsiadamy na statek i płyniemy przez jezioro Kozjak do punktu P3. Tam jest wielka polana, m.in. WC, kiełbaski, stragany z żarełkiem i piwkiem, można odpocząć i dalej w trasę. Idziemy dalej żółtym koło jezior Milanovac i Gavanovac i dalej w kierunku najwyższego wodospadu VELIKI SLAP ( 60 m). Stamtąd do punktu ST1 - jest to stacja kolejki na kołach. Rejony te to najatrakcyjniejsza część Parku. Kolejką wracamy do punktu ST2 i stamtąd do samochodu na parkingu. Całość to wolnym krokiem ok. 3 - 4 godzin.
No a potem dalej ..... w drogę nad JADRANSKO MORE :)))))))

Pzdr
slapol
slawek&gosia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek&gosia » 21.05.2006 19:11

dziekujemy :D za opis tez...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne