Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jeszcze raz pies na kempingu

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
robi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robi » 04.07.2005 07:26

witam,
może pomożecie mi rozwiazac moj problem: stałem sie szczesliwym posiadaczem jamniczka. W chwili wyjazdu na wakacje bedzie miał 6 m-cy. Zabrac go , czy podrzucic Babci na przechowanie. Czy ma ktos doswiadczenie jak taki zwierz znosi upał i długą podróż (krótkie podróże znosi doskonale). Oprócz lezakowania na plazy chce troche pozwiedzac.
Wiem że problem troche śmieszny ale rodzina sie uparła zabrac a ja sie zwyczajnie obawiam.
Pozdrawiam
dżygit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dżygit » 04.07.2005 07:37

Myślę ze to jednak nie najlepszy pomysł z zabieraniem psa zwłaszcza że chcesz zwiedzać!!
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 04.07.2005 08:16

Upał jeste zawsze dość dotkliwy dla psiaków.
Poza tym, jest wiele kłopotów z zabraniem psa. Po pierwsz musisz spełnić wymogi dotyczące wywozu psa. Z tego co mi wiadomo konieczny jest chip. Kolejna sprawa, pies w stytuacji zwiedzania, przesiadywania w knjapkach to nie tylko problem dla Was ale w szczegolności dla niego.
Podczas moich wyjazdów widziałam zawsze wielu turystów ze swoimi pociechami.Kwestia decyzji i wyboru.
Mnie się jednak wydaje, że jeśli masz gdzie zostawić pupila to zrób to. On nie bedzie musiał znosić upału i wycieczek a Wy nie będzie się musieli o niego martwić.
Skubi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 04.07.2005 08:29

Jeżeli masz możliwość pozostawienia psa pod opieką rodziny, to lepiej tak zrób.Miło zabrać ze sobą zwierzaka, ale to zawsze pewien kłopot, obowiązki itp.Gdybyście jechali w jedno miejsce i warunki byłyby odpowiednie to OK, ale skoro macie zamiar zwiedzać to na pewno dla obu stron będzie lepiej jak zostanie w kraju.
Hau!
:D
heniek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) heniek » 04.07.2005 08:37

Tez mam psa, ale zawsze na wyjazdy podrzucam go rodzinie. Moj jest nieprzyzwyczajony do dlugich podrozy, zle je znosi, w samochodzie jest niespokojny :wink: No i mysle, ze w takim upale by sie tylko meczyl i byl ciezarem dla wszystkich. Widzialem ludzi z psami, ale moim skromnym zdaniem trzeba ten czas wykorzystac na odpoczynek, a nie sie jeszcze psem zajmowac :)
robi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robi » 04.07.2005 08:40

Dzieki - Babcia sie ucieszy
Pozdrawiam
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 29.04.2009 08:31

ally napisał(a):Upał jeste zawsze dość dotkliwy dla psiaków.
Poza tym, jest wiele kłopotów z zabraniem psa. Po pierwsz musisz spełnić wymogi dotyczące wywozu psa. Z tego co mi wiadomo konieczny jest chip. Kolejna sprawa, pies w stytuacji zwiedzania, przesiadywania w knjapkach to nie tylko problem dla Was ale w szczegolności dla niego.
Podczas moich wyjazdów widziałam zawsze wielu turystów ze swoimi pociechami.Kwestia decyzji i wyboru.
Mnie się jednak wydaje, że jeśli masz gdzie zostawić pupila to zrób to. On nie bedzie musiał znosić upału i wycieczek a Wy nie będzie się musieli o niego martwić.

Tak się kiedyś nagadałam, tak się nagadałam a teraz sama się zastanawiam czy nie zabrać psa ze sobą.... :oops: :lol: Zanim się zdecyduję to może ktoś z Forumowiczów napisze o swoich doświadczeniach w podróżowaniu do HR z psem. Wybieram się tym razem z przyczepą kempingową, pies to Labrador, wybrałam już nawet kempingi (moze to będzie Adriatic w Primosten, może Slatine na Cresie a może Simuni, to się okarze) wszędzie można przywieźć psa, są nawet wyznaczone (Simuni) sektory dla gości z psami, więc chyba jest to dość powrzechna praktyka..... hmmmm rzeczywiście zwiedzanie może być kłopotliwe. Z drugiej strony ja zwiedzam spacerując, pies będzie szczęśliwy mając taką wielką kałużę do dyspozycji.... Sama nie wiem. U nas też bywa upalnie ale czy to jednak nie jest zbyt gorące miejsce dla psiaka :roll: :roll: :roll:
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 29.04.2009 08:55

Nie zostawiam mojego psa jak wyjeżdżam :D
Nigdy nie miałam kłopotu na granicy ,ma książeczkę zdrowia i numerek na uchu więc nie potrzebuje czipa ,w książeczce ma wbitą pieczątkę głównego inspektoratu weterynaryjnego że pies jest zdrowy :lol:
Na niektórych campingach jest nawet specjalny prysznic dla psów gdzie można go ochłodzić nie polecam słonej wody w morzu :?
Mój pies to jamnik krótkowłosy więc czy jest mu tam strasznie gorąco nie wiem raczej lubi ciepło :lol:
Nigdy nie siedziała na plaży w pełnym słońcu nie biegałam z nią też po największych upałach zwiedzając to nawet niemożliwe dla człowieka zawsze mamy miskę i wodę dla psa :lol:
Ze względu na dzieci wybierałam zawsze campingi zacienione :lol:
Widziałam Niemców w Pakostane z Nowofunlandem robił wrażenie 8O
Moi znajomi w zeszłym roku byli z Labladorem na KRK-u i nie zauważyłam żeby piesek to jakoś przeżywał wesoły jak dawniej :wink:
Myślę że to jest kwestia twojego podejścia do tematu i pryzwyczajenia się z mysla że pies jedzie z wami i nie na wszystko możesz sobie pozwolić :roll:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 29.04.2009 15:29

w książeczce ma wbitą pieczątkę głównego inspektoratu weterynaryjnego że pies jest zdrowy

Czy to jest obowiązkowe?Wiem, że musze mieć paszport, tatuaż i czip (nawet dziś czytałam o czipie, że niby trzeba) ale o tego typu zaświadczeniu nie czytałam. Możesz napisać coś więcej?

Myślę, tak po cichu że poprostu musimy spróbować. Sunia ma zaledwie trzy miesiące więc to jeszcze maleństwo ale w czasie wakacji już nieco podrośnie. Chcieliśmy jechać we wrześniu więc teoretycznie upał już nie taki , ale moze się okazać że czas wakacji wypadnie w ścisłym sezonie i to mnie nieco martwi bo dużo ludzi, zdecydowanie cieplej, duży tłok na plazach i na kempingach etc.
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 29.04.2009 16:20

Tydzień przed wyjazdem poszłam z psiną do weterynarza wystawił świadectwo zdrowia i kazał mi z tym jechać do Głównego Inspektoratu Weterynari ,tam dostałam świstek, że nie widzą przeszkód w wyjeżdzie .
Tak naprawdę to tylko formalność/ nie dotyczy to państw UE/ .
Musisz mieć w książeczce wbite szczepienia.
Nie obawiaj się dużo ludzi jeździ ze swoimi zwierzakami :lol:
Tak jak pisałam jest to kwestia podejścia :lol:
Taki szczeniaczek jest jeszcze niezorganizowany więc napewno nie licz na to że będzie siedział grzecznie w miejscu :lol:
Znajdź miejsce gdzie nie będziecie dla innych uciążliwi :wink:
Taki Pag to chyba byłby dobry można znaleźć małe zatoczki gdzie jest niewiele ludzi :lol:
Camping Adriatic jest dosyć zaludniony no i plaża przy nim też i nie ma gdzie iść z psem na spacer :cry:
Pozdrawiam :lol:
zybog
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zybog » 29.04.2009 20:14

Bylem już dwa razy z psem na kempingach, nawet w Primosten camp. Adriatyk.Nie ma najmniejszego problemu.Wszędzie z nami piesek chodził , nawet na plaze / obowiązkowo wode do picia i troche cienia- biore parasol plażowy/.Prawde mówiąc nawet nie kasują za psa/ no może nie wszyscy/.Jeżdzimy z przyczepą.Mięsko mozna kupić w sklepie tak że nawet puszek już nie biore. Wystarczy paszport /aby dostać paszport pies musi mieć identyfikator czyli czipa lub tatuaż/, wpisane szczepienie przeciwko wściekliżnie / obowiązek szczepienia psa jest już od ukończenia 2 miesięcy/.To wszystko załatwi każdy lekarz weterynarii / nie inspektoraty czy departamenty/.W paszporcie jest też miejsce na wpis przed samym wyjazdem / że pies jest zdrowy/.Pies dobrze znosi tamtejszy klimat. myśle, że wiem co pisze bo jestem lek. wet. Pozdrawiam serdecznie i milych wakacji.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 30.04.2009 08:45

Bardzo dziękuję za informację. Mała ma już paszport, czipa i tautaż. Szczepienia robimy zgodnie z harmonogramem :D Jedyna rzecz, która mnei martwi to to, że od pierwszego szczepienia na wściekliznę musi upłynąć 30 dni aby wyjechać z psem. Może nam się to nei zgrać w czasie.

Zybog
Czy w paszporcie wystarczy wpisywać wyłącznie szczepienia na wściekliznę? Czy też wpisywać do neigo pozostłe szczepienia. Mój wet wpisuje pozostałe szczepienia do zwykłej książeczki zdrowia - pytam aby mieć pewność, ze będę mieć wszystko ok.

Moze to zaświadczenei jest konieczne z uwagi na to, ze HR nie jest w UE. Ale tu wskazano warunki wwozu psiaka http://pl.croatia.hr/AboutCroatia/Docum ... ocument=89 i piszą, ze albo paszport albo zaświadczenie.
badurianin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) badurianin » 30.04.2009 09:44

Ludzie z tymi psami powinni być deportowani z Chorwacji ! A te "pso podobne" wytwory powinny być wysłane do Chin ( oni wiedzą co z nimi zrobić :twisted: )
Niedość, że Polska cała obesrana to jeszcze w Chorwacji chcecie zrobić syf. fuu
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 30.04.2009 09:53

Człowieku nie oceniaj innych według siebie może ty byś tak robił i nie udzielaj sie bo ci czupryna opadnie :twisted:
Ally żeby nie mieć problemu który sama teraz tworzysz idziesz do weterynarza i daje ci zaswiadczenie o stanie zdrowia psa czy to tak wiele dla świętego spokoju w zeszłym roku na granicy CRO-Wegry Chorwaci wzięli wszystkie dokumenty psa a w tym roku pamiętaj jeszcze jest dodatkowy problem z tą grypą więc nie wiadomo co jeszcze będzie potrzebne:roll:
Nie rozumiem jeżeli człowiek ci dobrze radzi dlaczego to dla ciebie problem jeżeli pies jest zdrowy :wink:
pozdrawiam :wink:
badurianin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) badurianin » 30.04.2009 10:42

ziomek napisał(a):Człowieku nie oceniaj innych według siebie może ty byś tak robił i nie udzielaj sie bo ci czupryna opadnie :twisted:
Ally żeby nie mieć problemu który sama teraz tworzysz idziesz do weterynarza i daje ci zaswiadczenie o stanie zdrowia psa czy to tak wiele dla świętego spokoju w zeszłym roku na granicy CRO-Wegry Chorwaci wzięli wszystkie dokumenty psa a w tym roku pamiętaj jeszcze jest dodatkowy problem z tą grypą więc nie wiadomo co jeszcze będzie potrzebne:roll:
Nie rozumiem jeżeli człowiek ci dobrze radzi dlaczego to dla ciebie problem jeżeli pies jest zdrowy :wink:
pozdrawiam :wink:

Nie lubie "psiarzy" którzy trzymają "męczą" te psy bo czują więzi ze wsią i chowem zwierzyny w gospodarstwie.
:lol:

Efekt jest taki, że pies jest substytutem przyjaciela, a coraz częściej dziecka w rodzinie.

Na dodatek substytutem który paskudzi na trawniki i hodniki w miastach :evil:

Trzeba mieć nasrane aby ciągnąć te psy jeszcze na wakacje 1000 km od domu oczywiscie żeby zasrały czyste plaże i hałasowały na kampingach :evil:
Następna strona

Powrót do Kempingi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone