magda8867 napisał(a):(...)ale teraz mąż mnie przekonuje, że lepiej gdzieś bliżej Baskiej Wody, w sumie tez go rozumiem i też bym tak chciała, bo już raz w Baskiej Wodzie byliśmy i podobało nam się tak, że z chęcią chcielibyśmy bliżej mieć tą miejscowość.
(...)
tylko tam ktoś pisze, że z dzielnicy SCIT do centrum jest 40min!! Coś mi się tu nie podoba, wydawało mi sie ze jest bliżej...
(...)
jak sądziecie czy w takiej sytuacji pokusić sie na tą miejscówkę czy lepiej jechać w ciemno i szukać coś w okolicach Frankopanskiej ulicy?
A moze polecicie jakaś ulicę, która jest blisko Baskiej, jest w miarę cicha i z łatwym wyjazdem na Jadrankę??
Zacytowałem z Twojej wypowiedzi tylko te słowa, do których się mogę odnieść, bo Brelę znam dość dobrze w części położonej bliżej Baśki Vody właśnie.
Faktycznie spacerek 40 minutowy to nie ściema, ale jak pisze krispinus - należy do tych przyjemnych. Niektórzy piszą, że dzielnica Soline jest głośna, i jeżeli ceni się spokój, to Scit czy Podrace jest odpowiednim wyborem.
Moooże w okolicach hotelu Soline i "parkingu dla pojazdów wodnych" bywa większy gwar i podczas "ribarska večer" zdarzy się, że muzyka w promieniu 100-150 metrów nie jest najcichsza, ale komu przeszkadza kiedy raz czy dwa podczas pobytu usłyszy na żywo "Večeras je naša fešta" czy "Dalmatinac sam". Aż się chce podejść, kupić rybkę z grilla i posłuchać. Moim zdaniem ulica Frankopanska szczególnie wyższe numery to dobry pomysł. Poniżej wspomniana ulica mniej więcej na wysokości nr 90-92.
Jeszcze większy spokój jest na ul. Ivana Gundulića. Mapkę google (której chyba najczęściej się używa) wrzuciłem dlatego, bo jest na niej podana błędna nazwa ulicy (Gustava Matoša). Podobny błąd jest w mapach bing a już Nokia w swoich mapach podaje nazwę prawidłową.
Poniżej widok na ulicę Gundulića:
Samochody się na niej nie miną, ale są miejsca, gdzie można się schować i samochód przepuścić lub zostać przepuszczonym. Rzadko się to jednak zdarza, bo ruch na ulicy prawie żaden. Pojawiają się tylko pojazdy miejscowych, gości, bryka wywożąca śmieci i czasem dostawa do pobliskiego studenaca zablokuje ulicę na 15 minut. Ani w te ani w wakacje w zaszłym roku nie spotkały mnie problemy komunikacyjne na tej ulicy. Jest to "ślepa uliczka", więc tym bardziej nie pojawiają się tam przypadkowe auta. Ewentualna muzyka, o której wspomniałem ledwo dociera do uszu mieszkańców tej ulicy. Ja w takim wypadku zakładałem sandały i udawałem się bliżej źródeł dźwięku i zapachu ryb z grilla - szybkim krokiem w 5 minut. W drugą stronę w czasie ciut dłuższym możemy dojść do tablicy (tuż za hotelem Berulia) z napisem "Baśka oda", bo ktoś spowodował "zniknięcie" literki V.
Największym plusem apartmanów na ul.Gundulića jest bliskość morza. Wystarczy zejść po schodach i już - jesteśmy na promenadzie.
Wybór dzielnicy Scit czy Podrace to też będzie dobra decyzja, bo w Breli nie zauważyłem miejsc, które bym odradzał.
Udanego wypoczynku życzę.