Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jeszcze jedno pytanie o Brelę...

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
magda8867
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 22.07.2012 08:58

Z końcem sierpnia bedziemy w Breli tzn. jedziemy tam na 2 część naszego pobytu w CHR i jedziemy w ciemno...
na poczatku chciałam jechać koniecznie w dzielnice SCIT, Podrace a nawet Stomarica, ale teraz mąż mnie przekonuje, że lepiej gdzieś bliżej Baskiej Wody, w sumie tez go rozumiem i też bym tak chciała, bo już raz w Baskiej Wodzie byliśmy i podobało nam się tak, że z chęcią chcielibyśmy bliżej mieć tą miejscowość.
Powysyłałam kilka wywiadowczych maili jak z noclegami w tym okresie i z jednego miejsca zaproponowali mi niedrogie noclegi, dzielnica SCIT, jeszcze wolne na ten nasz tydzień, nawet znalazłam to miejsce na forum, tylko tam ktoś pisze, że z dzielnicy SCIT do centrum jest 40min!! Coś mi się tu nie podoba, wydawało mi sie ze jest bliżej...

W ogóle to mam jeszcze pytanie jak jest z dojazdem do tej dzielnicy czy rzeczywiscie tak wąsko??? Da sie jakos w miarę wyjechać - my lubimy często robic jakieś wycieczki i lepiej byłoby mieć dobry wyjazd z kwatery a nie codziennie stresować sie wyjazdem.

jak sądziecie czy w takiej sytuacji pokusić sie na tą miejscówkę czy lepiej jechać w ciemno i szukać coś w okolicach Frankopanskiej ulicy?

A moze polecicie jakaś ulicę, która jest blisko Baskiej, jest w miarę cicha i z łatwym wyjazdem na Jadrankę??

Będę wdzieczna... :D
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 22.07.2012 09:50

Brela dojazd Podraće.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podraće, Ścit i pozostałe dalej od centrum mniej więcej tak wyglądają.
Raczej wszędzie musicie się liczyć ze wzniesieniami i wąskimi uliczkami.

Czym się stresujecie?
Gołoledzią?
Nie sądzę, żeby kierowca, który się podejmuje pokonania trasy przez pół Europy miałby sobie nie poradzić z jazdą w takich warunkach .

Co do tych 40 min. spacerku do centrum - zapewniam Cię , że to czysta przyjemność.

Tu zdjęcia z centrum- zaraz za Konzumem ulica Biskupa Bjankowića.

Obrazek

Obrazek

Może troszkę szerzej i mniej stromo, ale...

Moja rada- bez względu na dojazd-
-- w Breli szukajcie kwatery jak najbliżej plaży, z widokiem na morze w spokojnej dzielnicy.
magda8867
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 22.07.2012 15:48

Ten apartament nie ma widoku na morze, jest na parterze, standard bez szału, ale do morza jest blisko - 50m.
Jest niedrogi i ta cena mnie kusi, ale z drugiej strony moze w tym terminie - od 25.08 już więcej apartamentów będzie wolnych i znajdziemy coś fajniejszego.
Z tym stresowaniem sie może rzeczywiscie przesadzam, ale to może dlatego że juz kiedyś w jakiejś wąskiej uliczce gdzieś w Szybeniku mieliśmy nieprzyjemną przygodę i zarysowaliśmy nasze autko :oops:
Darraz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darraz » 23.07.2012 08:33

magda8867 napisał(a):(...)ale teraz mąż mnie przekonuje, że lepiej gdzieś bliżej Baskiej Wody, w sumie tez go rozumiem i też bym tak chciała, bo już raz w Baskiej Wodzie byliśmy i podobało nam się tak, że z chęcią chcielibyśmy bliżej mieć tą miejscowość.
(...)
tylko tam ktoś pisze, że z dzielnicy SCIT do centrum jest 40min!! Coś mi się tu nie podoba, wydawało mi sie ze jest bliżej...
(...)
jak sądziecie czy w takiej sytuacji pokusić sie na tą miejscówkę czy lepiej jechać w ciemno i szukać coś w okolicach Frankopanskiej ulicy?

A moze polecicie jakaś ulicę, która jest blisko Baskiej, jest w miarę cicha i z łatwym wyjazdem na Jadrankę??

Zacytowałem z Twojej wypowiedzi tylko te słowa, do których się mogę odnieść, bo Brelę znam dość dobrze w części położonej bliżej Baśki Vody właśnie.
Faktycznie spacerek 40 minutowy to nie ściema, ale jak pisze krispinus - należy do tych przyjemnych. Niektórzy piszą, że dzielnica Soline jest głośna, i jeżeli ceni się spokój, to Scit czy Podrace jest odpowiednim wyborem.

Obrazek

Moooże w okolicach hotelu Soline i "parkingu dla pojazdów wodnych" bywa większy gwar i podczas "ribarska večer" zdarzy się, że muzyka w promieniu 100-150 metrów nie jest najcichsza, ale komu przeszkadza kiedy raz czy dwa podczas pobytu usłyszy na żywo "Večeras je naša fešta" czy "Dalmatinac sam". Aż się chce podejść, kupić rybkę z grilla i posłuchać. Moim zdaniem ulica Frankopanska szczególnie wyższe numery to dobry pomysł. Poniżej wspomniana ulica mniej więcej na wysokości nr 90-92.

Obrazek

Jeszcze większy spokój jest na ul. Ivana Gundulića. Mapkę google (której chyba najczęściej się używa) wrzuciłem dlatego, bo jest na niej podana błędna nazwa ulicy (Gustava Matoša). Podobny błąd jest w mapach bing a już Nokia w swoich mapach podaje nazwę prawidłową.
Poniżej widok na ulicę Gundulića:

Obrazek

Samochody się na niej nie miną, ale są miejsca, gdzie można się schować i samochód przepuścić lub zostać przepuszczonym. Rzadko się to jednak zdarza, bo ruch na ulicy prawie żaden. Pojawiają się tylko pojazdy miejscowych, gości, bryka wywożąca śmieci i czasem dostawa do pobliskiego studenaca zablokuje ulicę na 15 minut. Ani w te ani w wakacje w zaszłym roku nie spotkały mnie problemy komunikacyjne na tej ulicy. Jest to "ślepa uliczka", więc tym bardziej nie pojawiają się tam przypadkowe auta. Ewentualna muzyka, o której wspomniałem ledwo dociera do uszu mieszkańców tej ulicy. Ja w takim wypadku zakładałem sandały i udawałem się bliżej źródeł dźwięku i zapachu ryb z grilla - szybkim krokiem w 5 minut. W drugą stronę w czasie ciut dłuższym możemy dojść do tablicy (tuż za hotelem Berulia) z napisem "Baśka oda", bo ktoś spowodował "zniknięcie" literki V.
Największym plusem apartmanów na ul.Gundulića jest bliskość morza. Wystarczy zejść po schodach i już - jesteśmy na promenadzie.

Obrazek

Obrazek

Wybór dzielnicy Scit czy Podrace to też będzie dobra decyzja, bo w Breli nie zauważyłem miejsc, które bym odradzał.
Udanego wypoczynku życzę.
magda8867
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 23.07.2012 08:57

Super, dzieki za te opisy...wraz z fotkami :D , a jak myslisz jak pojadę w okolice Frankopaskiej i ul. Ivana Gundulića i będziemy tam w sobotę 25.08 to znajdziemy coś w miarę ciekawego?? Ta kwatera na podracu jest niezła, ale wolałabym mieć blizej Baskiej Wody i centrum, żeby tyle nie chodzić codziennie, bo dzieciak marudzi strasznie przy chodzeniu i trochę to męczące :wink:
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 23.07.2012 09:36

magda8867 napisał(a):W ogóle to mam jeszcze pytanie jak jest z dojazdem do tej dzielnicy czy rzeczywiscie tak wąsko???

Wąskie uliczki w Breli - przeżycia bezcenne :) Wymijając się tam z autobusem, praktycznie czekasz kiedy tylko usłyszysz tarcie jednej karoserii o drugą 8) Za 1-2 razem nawet mnie to bawiło, ale później już tylko się wkurzałem, szczególnie gdy manewry obu kierowców jadących z przeciwnych stron aby przejechać bezkolizyjnie zajmowały około 20 minut :lol:
magda8867
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 23.07.2012 09:40

No, to juz kiepsko brzmi...
Darraz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darraz » 23.07.2012 09:50

W zeszłym roku byłem w pierwszej połowie sierpnia, w tym już po wakacjach... trudno powiedzieć: jeżeli końcówka sierpnia będzie wyglądać tak jak koniec czerwca (początek/ schyłek sezonu) to coś znajdziecie, zbyt często informacji o wolnych apartmanach nie widziałem, ale może wystarczyłoby zapytać i wolny by się znalazł. Ja w ciemno nie jechałem, bo mój gospodarz ma zawsze "pełną chatę" i ostatnie wolne miejsca w musiałem "zaklepać" już pod koniec października 2011. Znajdziecie coś. Jak nie w okolicy Gundulića / Frankopanska to kawałek dalej i też pewnie będziecie zadowoleni.
Może jeszcze ktoś się w temacie odezwie i podpowie.
Sneer, nie strasz :-). Moja PIĘKNA bryka ma z lusterkami 2m szerokości i jakoś ani w tym ani w zeszłym roku się nie stresowałem. Raz co prawda mijałem się z autobusem, ale nikt "na chama" nie próbował się przeciskać, cofnałem się kawałek, wkomponowałem się w szersze miejsce i autobus przejechał. magda8867 nie stresuj się, przytrzeć zdarza się najlepszemu co nie oznacza, że za każdym razem będziecie z Chorwacji wracali z nowymi wzorami na karoserii.
Loza_drinker
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loza_drinker » 23.07.2012 16:52

magda8867 napisał(a):... że z dzielnicy SCIT do centrum jest 40min!! Coś mi się tu nie podoba, wydawało mi sie ze jest bliżej...

W ogóle to mam jeszcze pytanie jak jest z dojazdem do tej dzielnicy czy rzeczywiscie tak wąsko??? Da sie jakos w miarę wyjechać - my lubimy często robic jakieś wycieczki i lepiej byłoby mieć dobry wyjazd z kwatery a nie codziennie stresować sie wyjazdem.

Ostatnie dwa sezony mieszkałem właśnie w dzielnicy SCIT. I tak jak ktoś już tu napisał w całej Breli musisz się liczyć ze stromymi podjazdami i zjazdami, Tak po prostu jest ona położona. Ale bez obaw. Raz czy dwa razy się przejedziecie i przywykniecie. Nie jest to żadna przeszkoda w planowaniu sobie wycieczek.

Odnośnie spaceru do centrum to rzeczywiście trwa on około 40 minut, ale dla nas byłą to czysta przyjemność - spacer promenadą wzdłuż morza. Tu w domu tego nie mamy.

Pozdrawiam i polecam SCIT.
magda8867
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 23.07.2012 18:47

A czy te plaże co znajdują się na wysokosci ul. Frankopanskiej, powyżej nr 90 sa też takie ładne jak te przy Podracu?
Zastanawiam sie nad opcją żeby wjechać od strony Baskiej i jechać w stronę Breli, jest tam jakis sklep przy którym na chwilę będzie można zostawić auto??
Darraz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darraz » 25.07.2012 10:56

Jest Studenac ale przy nim parkingu brak. Ja wybrałbym jedną z dwóch opcji. Lepszą jest wjazd na placyk, na którym zazwyczaj jest pusto. Patrząc na tą pseudomapkę poniżej (albo tą powyżej) z ul. Frankopanskiej nie skręcać w Gundulica tylko w kierunku, który zaznaczyłem elipsą. Na fotce widać tylko krzaczory, ale jest tam spory placyk. Niby ktoś napisał "private" ale ani w tym, ani w zeszłym roku był zazwyczaj pusty. Czasem ktoś siedział na jakimś krzesełku... może chciał 100KN za godzinę parkowania i dlatego tak pusto było? ;-).

Obrazek

Druga opcja to pojechać w ul.Gundulica i po mniej więcej 150m po prawej stronie jest "wygryziony" w skałach parking należący do właściciela którejś z willi (nie pamietam, ale jest tam napisane). Tam bym zaparkował i poszedł zapytać właściciela o wolny apartman. Gdyby nie było to zapytałbym o możliwość zostawienia autka na godzinę.
Jakimś tam wyjściem jest zostawienie auta przy ul.Gundulica przed samochodami stojącymi pod zielonym daszkiem. Przejazdu nie zablokujecie, ale ktoś by musiał przy aucie zostać żeby czasem nie zablokować kogoś chcącego wyjachać z parkingu. Poniżej zdjęcie, które "pożyczyłem" z relacji koleżanki tygrysek0038:

Obrazek

Za tymi "garażami z zielonym dachem", "piętro" niżej jest właśnie placyk z krzaczkami, które go na zdjęciu satelitarnym zasłaniają.

Więcej zdjęć (w tym również z plaży), można zobaczyć w relacji w której "miejscem wypadowym" był apartman na Frankopanskiej:

forum/viewtopic.php?t=35795&postdays=0&postorder=asc&start=0
magda8867
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 25.07.2012 19:44

Super, wielkie dzięki :D
Teraz właśnie dostałam maila z ulicy Gundulica, nawet cenowo nieźle w terminie od 18.08 za 40 euro lub 50Euro, czekam jeszcze na zdjęcia.
Ale nie wiem czy jednak nie pojedziemy w ciemno, staniemy właśnie gdzieś gdzie piszesz i poszukamy - a może coś znajdziemy jeszcze lepszego? No i przede wszystkim będziemy widzieć co bierzemy...
magda8867
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 25.07.2012 20:28

Te noclegi to są jednak nie na ul. Gundulica tylko Biskupa Biankovica, a więc jeszcze bliżej centrum. Trochę mi się nazwy ulic poplątały :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2012 12:23

Ma ktoś może namiary na jakieś apartamenty w okolicy Podrace? :)
Darraz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darraz » 26.07.2012 17:25

magda8867 napisał(a):Te noclegi to są jednak nie na ul. Gundulica tylko Biskupa Biankovica, a więc jeszcze bliżej centrum. Trochę mi się nazwy ulic poplątały :roll:

A... kojarzę, sklep z pieczywkiem na Biankovica, "Palma" się nazywa. Czy na Gundulica czy Biankovica - wille wyglądają w większości tak atrakcyjnie, że apartmany w nich (podejrzewam) standard mają dość wysoki.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone