Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jeszcze coś o zdjęciach aparatem cyf.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dusia » 02.06.2003 23:03

Witam!

Mam pytanko, czy ktoś spotkał sie w Chorwacji z możliwością zrzucenia zdjątek z karty z ap.cyf. na płytkę w jakimś punkcie foto i jaka jest mniej wiecej opłata za to . Interesuje mnie głównie rejon półwyspu Istra. Proszę bardzo o ewentualne namiary. :D :D :D
Dziekuje, pozdrawiam i kolorowych fotek życzę :!:
Dusia
Daras
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daras » 03.06.2003 12:01

Najłatwiej chyba trafić do internet-cafe.
Będąc w Porecu - odwiedziłem taką kawiarenkę - sporo reklam w mieście kierujacych właśnie do tego miejsca. Może się zdarzyć, że nie będą mieli czytników kart pamięci - dlatego warto zabrać ze sobą taki czytnik. [Ja np. wożę zawsze ze sobą taki uniwersalny czytnik (6 typów kart) podłączany przez USB]..... a dalej sprawa jest prosta - przewalić dane na dysk i nagrać płytke można w każdej dobrej kawiarence.
Z tego co pamietam ceny w kawiarence nie były zbyt atrakcyjne - ok.4EUR za godzinę.....

daras
Dusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dusia » 03.06.2003 21:32

Dzieki, dzieki :!: :!: :!:
oczywiście! blondynka jestem, to i nie wpadłam na to, ale czy nie obeszłoby sie bez czytnika i nie dałoby sie podłaczyć bezpośrednio aparatu, jak w domku? oczywiście gdybym miała oprogramowanie mojego olympuska przy sobie.
dusia
Daras
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daras » 04.06.2003 07:39

W Porecu - pewnie nie będzie z tym kłopotu. Kawiarenkę prowadził (prowadzi?) bardzo sympatyczny gość. Trochę pogadaliśmy [bo to tez m.in. moja branża]. Nalezy tylko uważać - bo w kawiarence zainstalowane są tylko MACi - i nagrywając płytkę trzeba wybrać odpowiedni format by później dała sie odczytac na domowym PC. Jestem przekonany, że w razie kłopotów pomogą.

daras
Cube
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cube » 04.06.2003 08:12

Ja woj aparta moge bezposrednio podlaczyc do USB - nie potrzebuje czytnika wiec jest on niepotrzebny (Olympus C-120). Co do zgrywania to iMACi na OGOL nagrywaja w takim samym standardzie jak PC, PS itd... jest to zwykle ISO....

powodzenia, pozdrawiam
erloy

Nieprzeczytany postnapisał(a) erloy » 04.06.2003 08:29

Dusia napisał(a):Dzieki, dzieki :!: :!: :!:
oczywiście! blondynka jestem, to i nie wpadłam na to, ale czy nie obeszłoby sie bez czytnika i nie dałoby sie podłaczyć bezpośrednio aparatu, jak w domku? oczywiście gdybym miała oprogramowanie mojego olympuska przy sobie.
dusia

Nie jestem 100% pewien ale chyba wszystkie olympusy po podlaczeniu po USB sa widoczne jak dodatkowy dysk twardy. Nie potrzebujesz zadnego czytnika ani oprogramowania.
Dusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dusia » 04.06.2003 22:17

No to uspokoiliscie mnie, bo myslałam,że bedę musiała ograniczyc pstrykanie, a idzie mi to dobrze i b.to lubię :lol:

dzięki
dusia
jarwoj
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarwoj » 05.06.2003 20:09

Nie byłbym tak całkowicie spokojny. Skąd pewność, że komputery w kafejce posiadają nagrywarki CD-R/RW. Bo wysyłanie pocztą na własną skrzynkę nie powinno wchodzić w rachubę. Zakładam, że pojedynczy plik obrazu, dobrej jakości to ok. 500 do 1000 kB. Weź pod uwagę ile tych fotek masz do przniesienia, prędkość przesyłu w sieci, objętość własnej skrzynki, itp.
Innym rozwiązaniem byłaby dodatkowa pamięć wymienna do aparatu lub coś bardziej uniwersalnego tj. PenDrive USB. Może udałoby się pożyczyć na kilka dni.
Owocnego pstrykania.
Zbigniew Małecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew Małecki » 05.06.2003 20:51

Do tego i poprzedniego tematu o apratach cyfrowych i o wątpliwościach przy zakupie. Cyfrówka czy analogowy - tradycyjny.
W majowym Fokusie jest artykuł na w/w temat. Myślę że, wyjaśnia tym któży chca zacząć fotografować.
PS. Do Ani i Grzesia z Z.G. Pisząc w poprzednim poście nie znałem treści wspomnianego artykułu a gdy go cztałem nie znalazłem "przesady" u autora choć miał podobne wątpliwości. Pozdrawiam.
Irem
Globtroter
K@fejki w Dubrovniku

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irem » 06.06.2003 00:14

Jak z kafejkami w Dubrovniku ew. okolicach. Interesuje mnie też zgranie fotek z cyfraka. Może znacie ceny?
Daras
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daras » 06.06.2003 07:28

Dobre kawiarenki internetowe na ogół umożliwiają nagranie płytki. W większych ośrodkach turystycznych nie ma z tym kłopotu. Nagrywarki nie są zainstalowane na wszystkich stanowiskach, ale na kompie administratora. Średnie ceny za godzine surfowania/ pracy na stanowisku to ok. 3-4EUR/godzinę.
Dodatkowo mogą sobie doliczyć za nagranie płytki (ok. 1-2EUR) oraz za samą płytkę (1-2 EUR) - warto więc zabrać ze soba własna płytkę.

daras

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone