napisał(a) meeg » 24.01.2005 08:40
A może po prostu da się nadawać tytuły rozdziałom w albumie (jeśli Admin ma takie możliwości techniczne), podobnie w prywatnych galeriach tworzyć tematyczne podgalerie u poszczególnych autorów. Np. autor "cromaniak" (to takie przykładowe imie) mógłby dzielić swoją galerię na poszczególne tematy - krajobrazy, art, ja z rodzinką, itp. I wtedy ktoś kto chce pooglądać jego super zdjęcia pod względem techniki wejdzie w podgalerię art lub krajobrazy, a osoba, która lubi oglądać wszystko i wspominać przez pryzmat przeżyć innych także swoje - z miłą chęcią obejrzy też pluskające się w morzu dzieci i radość całej rodziny. Ja np. bardzo lubię oglądać super zdjęcia krajobrazów, morza, gór, wschodów i zachodów słońca i zazdroszczę ich autorom umiejętności doboru kadru, ujęcia niepowtarzalnej chwili czy zjawiska. Sama próbuję ale chyba nie mam do tego dużego talentu (a i sprzęt nie taki jak bym to sobie wymarzyła), ale jednocześnie nie wyobrażam sobie Chorwacji właśnie bez wspomnień i wzruszeń właśnie Cromaniaków którzy tam byli. Podziwiam piękne Plitvice Dusi a potem śmieję sie patrząc na rodzinkę Petris - i to moim zdaniem daje dopiero pełny obraz naszej Chorwacji.
Nie wiem czy moje propozycje są coś warte, ale wiem jedno - nie można toczyć wojny z powody chęci kogoś do opublikowania swoich wspomnień! Petris proszę Cię wracaj i dalej zaszczepiaj swoją wspaniałą rodzinkę (mój mąż stwierdził, że jeśli będziemy mieć dzieci to też zafundujemy im za młodu zestaw szczepień prochorwackich), a wszystkich foto-artystów proszę o wyrozumiałość. I jeszcze jedna prośba do fotoartystów o te nieszczęsne komentarze - piszcie co w ocenianym pod kątem techniki zdjęciu zmienić, poprawić, jakim sposobem osiągnąć lepszy efekt itp.) Sorry, że staram się może wykorzystać waszą wiedzę do własnej nauki, ale skorzystają też inni laicy tematu. A może wzorem Akademii Języka Chorwackiego powołać Akademię Fotograficzną - mamy tu wiele osób zasługujących na miano miano Profesorów - chociażby Piotra L. czy Plumka czy wielu wielu innych (sorry że nie wymieniam juz z imienia) ale teraz już uciekam i idę do pracy.
Tylko pamietajcie - koniec wojen!!!!
pozdrowienia z mroźnego wschodu