Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jeśli zachoruję??? Pytanie o lekarzy w Chorwacji.

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
m-ak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m-ak » 29.07.2012 19:26

Witam i proszę o praktyczne rady tych, którzy musieli skorzystać podczas pobytu z pomocy lekarskiej.
Chorowałam w lipcu na anginę i niestety wszystko wskazuje na to, że znowu coś się dzieje. Za kilka dni wyjazd. Oczywiście zabieram leki zalecane przez lekarza ale jeśli, cokolwiek - gdzie udać się na konsultację lekarską? Czy w ośrodkach wczasowych są państwowe przychodnie, czy raczej gabinety prywatne? Ile kosztuje wizyta?
Moje doświadczenia z innych krajów są takie,że w aptece zawsze był dostępny lekarz, który wysłuchał i zalecał (nie badał) a jeśli sprawa była poważna za 25 dolarów wzywano lekarza do hotelu:-)
Jak to w praktyce wygląda w Chorwacji? A mówią po angielsku?
Strach mnie obleciał, mina skwaszona, może zanim wyjadę przestanie mnie boleć tu i tam, a wiedząc, że nie schrzanię urlopu rodzinie będę spokojniejsza:-)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.07.2012 19:31

Sugeruje rakiję 0,5l dziennie plus przynajmniej ze dwie gałki chorwackie lodów i będzie ok.

A poważnie, to myślę, że jak obłożysz się lekami i zmienisz klimat, to o chorobie zapomnisz...
Ale pierwsze profilaktycznie stosuj. :wink:
m-ak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m-ak » 29.07.2012 19:33

[quote="FUX"]Sugeruje rakiję 0,5l dziennie plus przynajmniej ze dwie gałki chorwackie lodów i będzie ok.

A poważnie, to myślę, że jak obłożysz się lekami i zmienisz klimat, to o chorobie zapomnisz...
Ale pierwsze profilaktycznie stosuj. :wink:[/quot]

chciałaby, chciała...
ale antybiotyk + rakija =???
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.07.2012 19:39

Opóźnia działanie, hipochondryku... :lol:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 29.07.2012 20:00

Zapodaj ...do jakiej miejscowości jedziesz w Chorwacji,
to podamy Ci adres laryngolga.
m-ak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m-ak » 29.07.2012 20:31

Trogir + Vodice
m-ak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m-ak » 29.07.2012 20:35

FUX napisał(a):Opóźnia działanie, hipochondryku... :lol:

antybiotyk rakiji, czy rakija antybiotyku?
a hipochondryka wybaczam :wink:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 29.07.2012 20:42

A może warto zapytać swojego ubezpieczyciela co robić w takim przypadku.

Kiedyś spotkałem się, że (Chyba to była Warta) mieli sieć "swoich" lekarzy.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 29.07.2012 20:52

m-ak napisał(a):Trogir + Vodice

http://draft.gideon.hr/kbcsplit/index.php?stil=1
joasiasok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joasiasok » 29.07.2012 20:56

Korzystałam prywatnie z pomocy pediatry w Makarskiej. Angielski bdb, szybka diagnostyka lab. w gabinecie, byłam b. zadowolona, koszt ok. 50euro z badaniami. jedyne co zauważyłam to drogie leki, apteka w Baśka Voda.
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 29.07.2012 21:07

Ja miałam ,problem z anginą.Wizyta u lekarza ,za okazaniem paszportu bez opłaty.Leki wydawały mi się stosunkowo tanie (w porównaniu do polskich odpowiedników). W zeszłym roku męża siostra miała ,problem z rwą kulszową i ten sam schemat za okazaniem paszportu wizyta lekarska za darmo i zastrzyk przeciwbólowy na miejscu za darmo.
W każdej miejscowości z reguły jest lekarz ,często są to przychodnie sezonowe.
Tak to wynika z moich obserwacji. :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 29.07.2012 22:05

mada10000 napisał(a):JW każdej miejscowości z reguły jest lekarz ,często są to przychodnie sezonowe.
Tak to wynika z moich obserwacji. :D

Może rozwiniesz temat na temat przychodni sezonowych.Gdzie się mieszczą , jak do nich trafić , jacy lekarze tam przyjmują. Co zaobserwowałaś?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.07.2012 22:14

W Breli, odpowiednio oznakowany, był punkt medyczny dla turystów urządzony w jednym z hoteli.

W innych miejscowościach nie zauważyłem, ale też, odpukać, nie szukałem.

Pozdrawiam
ojanna
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ojanna » 29.07.2012 22:30

Jeśli za parę dni wyjazd, to pomyśl o dodatkowym ubezpieczeniu na podróż. Sprzedaje je niemal każdy ubezpieczyciel. Kosztuje grosze, a może się przydać.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.07.2012 22:41

Z paszpotrem bezpłatna pomoc medyczna w punktach pomocy doraźnej
(Hitna medicinska pomoć)

Hitna pomoć:
Dom zdravlja u Trogiru
Adresa: Kardinala Alojzija Stepinca 17
21220 Trogir
Telefon: +385 (0)21 881 526

Vodice:
klik
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies