Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jesli kupujecie rakije .....

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slawek66
Cromaniak
jesli kupujecie rakije .....

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 02.08.2006 09:36

.... lub tym podobne preparaty na stoisku przy drodze lub od tubylca i sprzedawca daje wam skosztowac owego specyfiku i jest wszystko ok, to skosztujcie jeszcze to co juz kupiliscie :D
staszek nie skosztowal i przywiozl do kraju dwie flachy czegos o kolorze mandariny co na pewno nia nie jest, oczywiscie ta z buteleczki do kosztowania byla znakomita
tylko przez grzecznosc nie powiem ze kupil to na pierwszym stoisku za ploce (stoisko owo polecane bylo jako producent doskonalych napitkow)

smacznego :D
Asia&Grześ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia&Grześ » 02.08.2006 09:53

Nieźle - nieźle !! :) Ja takową wtope przeżyłem w tamtym roku - też benzyne chyba przywiozlem w butelce, bo smakowałem co innego :):) z innej :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.08.2006 10:19

Raz, w wodspadach Krka, dałem sie naciąć, od tamtej pory kupuję tylko tę butelkę, z której piję próbkę. To co przywiozłem z Krka to był płyn kruszkowac" i "figovac", płyn, ponieważ procentów zabrakło. W domu dolałem spirytu i po 2 mies dało się to cudo wypić. Staram się nie kupować na straganach przy drodze, wolę wstąpić do winiarni, zapłacę czasami trochę więcej, ale wiem, ze kupiłem dobre wino czy pewną rakiję.
Na bazarze kupuję tylko od poleconej przez gospodynię kobiety.
pt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 02.08.2006 13:02

Polecam stragan na parkingu zaraz po wjechaniu do Drvenika,sprawdzone źródło :lol:
pozdrav
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 02.08.2006 15:23

W Ivan Dolac tylko u Antuna,zwiedzałam jego wytwornie ,kosztowałam rakiji o roznym stanie % od tych spirytusowuch od tych sprzedawanych.Nie jestem znawca raczej "cyganem, co to dla towarzystwa dał sie powiesić"Ale Antona Mama ma naleweczke prima sort. :roll: Pozdrowienia dla rodzinki Antuna . :) Moc zyczen dla siostrzenicy co w lipcu skonczyła roczek. :) :) :)
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 02.08.2006 15:37

Baaa, ja już od 6 lat ostrzegam wszystkich, coby nie kupować nic w dolinei Neretwy na straganach, rakija w 2000 spłyneła z nurtem kibelka, to się poprostu nie nadawało do niczego, kiedyś to prawie każdy takie wtopy zaliczał :-)
Przemek
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 02.08.2006 17:33

Witam
Niespodzianki zdażają się w kazdym kraju i Chorwacja nie jest wyjątkiem. Najlepszym sposobem na uniknęcie niespodzianki jest poprosić gospodarza u któreho kwaterujemy i pewne jak w banku, że nie splami swoich namiarów jakąś polewką. Tak zawsze postępuję i nie wiem co to niespodzianka. A smakowite mają te płyny.
pozdrav :hut: :papa:
TaTa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TaTa » 02.08.2006 18:05

Sądzę że teraz rozpętam burzę, ale ponieważ jest dyskusja o rakiji - powiem swoje zdanie na ten temat: Jestem wyjątkiem na tym forum, który uważa że rakija jest niedobra. Choćby nie wiem jak destylowana jest tylko bimbrem. Nigdy nie dorówna żadnemu alkoholowi produkowanemu przez zmonopolizowane wytwórnie, choćby ze względu na czystość procesu produkcji, co przyznacie jest jednym z głównych warunków produkcji wysokojakościowego alkoholu. Rakija produkowana domowym sposobem jest tylko mniej lub bardziej śmierdzącym fuzlem. Wiecie co powiedział znajomy chorwat? "Rakija którą kupujecie jest dobra na odciski..."
Pomimo moich zachwytów nad Chorwacją, zachwyty forumowiczów nad rakiją mnie (wybaczcie) - śmieszą. Zaraz usłyszę że się nie znam, że nie piłem naprawdę dobrej rakiji, że koniak to też bimber itp. Uprzedzając to powtarzam - to tylko byle jaki bimber i gdyby w Polsce można było legalnie, tak jak w Chorwacji, też go produkować zapewne nie byłoby tylu zachwytów i mlaskania na forum. A tak... biedacy, dobre bo tanie i do głowy idzie... :cry:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 02.08.2006 19:08

slawek66 napisał(a):....
tylko przez grzecznosc nie powiem ze kupil to na pierwszym stoisku za ploce (stoisko owo polecane bylo jako producent doskonalych napitkow)

stoisko po lewej czy po prawej stronie?
Sławek a Twoja była dobra?
Ja ją osobiście kosztowałam i wiele innych m.in. orzechówkę, która degustowalismy u KW.
To stoisko polecała nasza wspólna znajoma.
Może Staszek nie powoływał sie na znajomości?
Nasze wszystkie trunki kupione na pierwszym stoisku po prawej za Ploce sa ok. Wino białe i czerwone tez były bardzo dobre.
Procenty prawidłowe.
:mrgreen: :roll: :oczko_usmiech:
Krakusowa
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 02.08.2006 19:45

[quote="TaTa"]Sądzę że teraz rozpętam burzę, ale ponieważ jest dyskusja o rakiji -
Ja się z tobą zgadzam kieliszek na spróbowanie i to wszystko..., jak w poście wyżej doświadczenia miałem kiepskie. Ale jeśli chodzi o smakowe to są o.k. - tyle że na krótkie dystanse...
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 02.08.2006 19:53

TaTa napisał(a):Sądzę że teraz rozpętam burzę, ale ponieważ jest dyskusja o rakiji - powiem swoje zdanie na ten temat: Jestem wyjątkiem na tym forum, który uważa że rakija jest niedobra. Choćby nie wiem jak destylowana jest tylko bimbrem. Nigdy nie dorówna żadnemu alkoholowi produkowanemu przez zmonopolizowane wytwórnie, choćby ze względu na czystość procesu produkcji, co przyznacie jest jednym z głównych warunków produkcji wysokojakościowego alkoholu. Rakija produkowana domowym sposobem jest tylko mniej lub bardziej śmierdzącym fuzlem. Wiecie co powiedział znajomy chorwat? "Rakija którą kupujecie jest dobra na odciski..."
Pomimo moich zachwytów nad Chorwacją, zachwyty forumowiczów nad rakiją mnie (wybaczcie) - śmieszą. Zaraz usłyszę że się nie znam, że nie piłem naprawdę dobrej rakiji, że koniak to też bimber itp. Uprzedzając to powtarzam - to tylko byle jaki bimber i gdyby w Polsce można było legalnie, tak jak w Chorwacji, też go produkować zapewne nie byłoby tylu zachwytów i mlaskania na forum. A tak... biedacy, dobre bo tanie i do głowy idzie... :cry:

kazdy pije to co lubi lub chce, ja to szanuje, ale z tymi biedakami to przegiales lekko bagaczu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 02.08.2006 19:55

krakuscity napisał(a):
slawek66 napisał(a):....

stoisko po lewej czy po prawej stronie?
Sławek a Twoja była dobra?
Ja ją osobiście kosztowałam i wiele innych m.in. orzechówkę, która degustowalismy u KW.
To stoisko polecała nasza wspólna znajoma.
Może Staszek nie powoływał sie na znajomości?
Nasze wszystkie trunki kupione na pierwszym stoisku po prawej za Ploce sa ok. Wino białe i czerwone tez były bardzo dobre.
Procenty prawidłowe.
:mrgreen: :roll: :oczko_usmiech:
Krakusowa

ta od ciebie jest ok !!!!!!!!
stoisko na 99,99 % to samo
po co powolywac sie na znajomosci skoro znajomosci siedza w aucie ???
TaTa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TaTa » 02.08.2006 19:57

Jeśli obraziłem uczestników, zawsze na wniosek forum admin może mnie usunąć, jak to zresztą czyni z niepokornymi...
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 02.08.2006 20:01

TaTa napisał(a):Jeśli obraziłem uczestników, zawsze na wniosek forum admin może mnie usunąć, jak to zresztą czyni z niepokornymi...

:?:
wojtek51
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek51 » 02.08.2006 20:15

TaTa - nie jesteś wyjątkiem na tym forum. Ja również uważam, iż - delikatnie mówiąc - jest niedobra.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne