Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jesli kupujecie rakije .....

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.08.2006 20:41

powiem szczerze, ze jestem troche zszokowany. takiej wtopy nigdy nie zaliczylem i naprawde sie tego nie spodziewalem. troche sie juz tego przywiozlo do kraju i jak na rzie wszystko bylo OK. a moze na Istrii maja wyzsze ceny i dlatego bardziej sie staraja i nie oszukuja :lol:
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 02.08.2006 20:56

TaTa napisał(a):Jeśli obraziłem uczestników, zawsze na wniosek forum admin może mnie usunąć, jak to zresztą czyni z niepokornymi...

ja osobiście lubie rakiję i ogólnie lubie raczyć się trunkami regionalnymi, jeśli jestem gdzies na wyjazdach
ale znam ludzi którzy struli sie kiepską rakiją i się obecnie do niej nie zbliżają
respect
pozdr
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 02.08.2006 21:16

[ale znam ludzi którzy struli sie kiepską rakiją i się obecnie do niej nie zbliżają

ja znów znam takich co się zduli i też się nie zbliżają ;-)
Przemek
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 02.08.2006 21:18

TaTa - nikogo nie obraziłeś ponieważ nie jest to post obraźliwy. Ba, delikatnie to napisałeś. Ja, owszem, piłem lecz kupioną w sklepie. Gdzies na rogu, "w kurzu i znoju" nigdy bym sie nie odwżył takie coś kupić. Pisanie przez niektórych że to tylko dla smaku, dla wrażeń jest tylko pisaniem. Wiadomo dlaczego kupili ..... och, te kochane pieniązki.
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 02.08.2006 21:42

TaTa-popieram w 100 %! Co prawda nie jestem znawca trunkow wysokoprocentowych,ale dla mnie rakija po prostu smierdzi bimbrem...Kiedys wypilam kieliszek i juz wiecej nie probowalam... Ale o winach nic zlego powiedziec nie moge :D Z tym,ze zawsze z pewnego zrodla ! Pozdrawiam :D
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 02.08.2006 21:52

Witam
Dyskusja na wysokich obrotach. Dobra, nie dobra, narkotyki tez nie dobre, a jednak (...) Rzecz względna, różne podnibienia ssaki mają
pozdrav :hut: :papa:
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 02.08.2006 22:09

TaTa napisał(a): Jestem wyjątkiem na tym forum, który uważa że rakija jest niedobra. :cry:

TaTa..jak widać wyjątkiem nie jesteś:)

a tak z ciekawości....podaj jakiś jeden nick, którego admin usunął z forum.....

bo jeszcze nie słyszałem,że na wniosek forumowiczów kogoś usuwano...
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 02.08.2006 22:15

Kiedyś Ania-Plumek przyniosła na spotkanie orzechówkę, robioną na rakiji. To mi smakowało i taką sobie w tym roku kupiłem. Natomiast nie jestem smakoszem samej rakiji, kupiłem raczej dla gości na skosztowanie lub zrobię na niej nalewkę. Osobiście wolę śliwowicę łącką - ta to kopie.:roll: Natomiast domowe wina, likiery i nalewki chorwackie bardzo mi smakują. :D
Przed zakupem kosztuję to co biorę, ostatnio kierowałem samochodem więc próbowała żona.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2006 22:37

Nalewkę krakusacity próbowałem, nie wiem co On z nią robi....ale procentów w atmosferę z niej nie wypuszcza :!: ...na pewno nie jest to wersja light :!: Dobra, ale nie przez to, że mocna - inne walory smakowe o tym decydują.
Podobnie z rakiją - kilka milionów ludzi od Morza Czarnego po Bałkany to to pije i sobie chwali. Jak komuś nie smakuje to niech sobie kupi winko lub browara.
Teoria o wyższości dobrze przedestylowanej Finlandii czy Absoluta nad rakiją lub łącka śliwowicą niech pozostanie teorią - i tak znajdą się smakosze tych czy tamtych wódeczek - na pewno nie w 100 % ze względu na cenę.

P.S.
Wkurwia mnie krupnik i kaszanka :!: . Nie lubię tych specjałów :evil: Pewnie, jeśli to ktoś je, to ze wzgledu na niska cenę :wink: ....dla mnie ...bleeeee :evil:
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 02.08.2006 23:47

:roll: Myślę, że dobrym wyjściem jest kupowanie trunków w miejscowości, w której się kwateruje. Najlepiej jeszcze jak kupimy w jakimś konkretnym domu. często są wystawiane specjały produkowane przez gospodarza danego domu. Raczej gość nie ściągałby sobie kłopotów do własnego domu. Zawsze tak robię i jest git. :nice:
TaTa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TaTa » 03.08.2006 06:56

Powiem tak: rakija jest najczęściej efektem fermentacji i destylacji odpadów po produkji moszczu winnego, tzw. wytłoków. A więc z podstawowego, szlachetnego surowca wykorzystywane są jedynie odpady. Natomiast z samego moszczu powstaje jak wiemy wino, tu chorwaci są mistrzami i bardzo starają się aby ich wino było najlepsze i najszlachetniejsze. Chorwackie domowe wino jest świetne i tu nie spotkałem się z cienkuszem bądź kwaśnym octem. To dla nich punkt honoru. Natomiast rakija... Hmmm... Zapytajcie chorwatów jaki alkohol piją najczęściej - napewno będzie to wino.
Nie mam zamiaru nikogo przekonywać. Staram się tylko racjonalnie wytłumaczyć mój punkt widzenia.
Pozdrawiam. :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 03.08.2006 08:48

Domowe czy prywatne wytwórnie bimberku rakijopodobnego produkują mniej więcej to samo.
Uważam, że chyba lepiej zakupić coś z monopolu państwowego. Czy polecacie jakiś szczególny rodzaj, godną wytwórnię, może nawet nazwę samej rakiji.
Pozdrawiam :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.08.2006 10:06

A ja jestem zdecydowanym zwolennikiem rakiji, i nie wynika to z ceny, stac mnie na super alkole. Ja uwielbiam ten smaczek (Ta Ta--to nie jest pod publikę). Nigdy nie pijam alkoholu czystego, nie wyczuwam smaku. Robię często wiele smaków nalewek, słodkie i wytrawne. Kupuję, jeśli tylko mogę, wyroby miejscowe, śliwowicę w Czechach, rakiję w Cro, palinkę na Węgrzech. Parę razy nabyłem takie napoje z państwowych wytwórni, coś w nich jest, ale smaczek wolę z domowych. Podkreślam jeszcze raz--taki mam smak, lubię ten smrodek pod językiem. Z ilością nie przesadzam, ale nie wylewam za siebie, nie mam problemów nastepnęgo dnia. Często, zaraz po powrocie z Cro (koniec września) jadę nad polskie morze ze znajomymi i tradycją stało się zabieranie na spacery plażą piersiówki z rakiją, wspaniała na rozgrzewkę.
Pozdrawiam
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 03.08.2006 10:44

maciek1956 napisał(a):A ja jestem zdecydowanym zwolennikiem rakiji, i nie wynika to z ceny, stac mnie na super alkole. Ja uwielbiam ten smaczek (Ta Ta--to nie jest pod publikę). Nigdy nie pijam alkoholu czystego, nie wyczuwam smaku. Robię często wiele smaków nalewek, słodkie i wytrawne. Kupuję, jeśli tylko mogę, wyroby miejscowe, śliwowicę w Czechach, rakiję w Cro, palinkę na Węgrzech. Parę razy nabyłem takie napoje z państwowych wytwórni, coś w nich jest, ale smaczek wolę z domowych. Podkreślam jeszcze raz--taki mam smak, lubię ten smrodek pod językiem. Z ilością nie przesadzam, ale nie wylewam za siebie, nie mam problemów nastepnęgo dnia.
Pozdrawiam

i o to wlasnie chodzi :D

pozdrowienia
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 03.08.2006 11:24

aquavitae napisał(a):ja znów znam takich co się zduli i też się nie zbliżają ;-)
Przemek

jak zwał tak zwał ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne