Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jesienne spotkania przy oprogramowaniu biurowym

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 19.09.2005 08:15

Wykorzystałem prawo do swobodnego dysponowania własną wypowiedzią
Ostatnio edytowano 21.10.2005 11:06 przez JoeF, łącznie edytowano 2 razy
sly29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly29 » 19.09.2005 08:35

Witaj
Józku :)

jak możesz katować ludzi tak ciężkimi zadaniami domowymi :lol:
wiem że zrobienie trasy z domu do Chorwacji nie jest ażtak skomplikowane :P tylko zastanawiam sie nad celem wykonywania tego zadania a teraz wytłumaczę dlaczego , kiedys kilka ładnych lat temu pewien mądry nauczyciel ( niewielu ich spotkałem na swojej drodze :) ) powiedział tak " nie wyważaj otwartych drzwi, jeżlei możesz skorzystać z gotowego rozwiązania to tak zrób szkoda czasu" tak więc zamiast robicarkusze kalkulacyjne liczące czas przejazdu :) wolę użyc jakiejkolwiek elektronicznej mapy a rezultat bedzie ten sam :) , co więcej zaoszczędzony czas wykorzytsam na wypicie kilku browarków :)

Pozdrawiam
jak zwykle niezdyscyplinowany i marudny
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 19.09.2005 08:42

Ostatnio edytowano 21.10.2005 11:06 przez JoeF, łącznie edytowano 1 raz
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 19.09.2005 11:07

Cześć! Taki temat mi leży bo ja do nauki chętna jestem, ale niestety "poległam" już na wstępie bo mój system operacyjny, to nie jak u każdego normalnego człowieka licencjonowany (zakładam :wink: ) Windows ... ale Open Office, który jest dla mnie udręką (bo wcześniej pracowałam na Win 98, XP, Millenium) a arkusze kalkulacyjne w tym programie to horror jest w porównaniu ...

Chciałabym się nauczyć nie kalkulowania swojego budżetu (chociaż jeśli zaczniecie to będę obserwatorem), bo ja rozrzutna i impilsywna jestem (zakupy na chandrę) ale np. co zrobić, żeby wklejać zdjęcia - ale od początku, to o tych wolnych serwerach, itd (sorry ale naprawdę nie wiem o czym mówię :oops: ) o zmniejszaniu, jakie trzeba mieć programy do obróbki i żeby to było w jednym miejscu, np. tutaj. Chciałabym też wiedzieć jak założyć album i własną stronę internetową - sądząc po właściwie niewielkiej ilości zdjęć w opisach z wakacji lub po cyferkach, pod którymi miały być zdjęcia to nie ma tu zbyt wielu ludzi którzy to robią dobrze. Albo co zrobić, żeby moje zdjęcia tak pięknie ozdobić jak robi to Plumek. Jest tu paru "fachowców", którzy mogliby uświadomić takie komputerowe sierotki na zasadzie "Akademii", który to wątek byłby na wierzchu i każdy mógłby krok po kroku i strona po stronie korzystać z Waszych umiejętności i dośwadczeń, żeby przyszłoroczne relacje były tak ciekawe jak relacja zawodowca :papa: ) .

Niniejszym zapisuję się na kurs foto - jeśli będzie.
M.onika.
sly29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly29 » 19.09.2005 11:26

Witaj
temat pomniejszania i obróbki zdjęć pryznajmiej na poziomie amatorskim też był juz wielokrotnie poruszany na forum :)

jednak dla przypomnienia po pierwsze żeby zmniejszyc zdjęcia należy użyćjakiegośprostego programiku doskonale do tego nadaje sie IrfanView, bardzo prosty i w dodtaku posiada nakładkę w języku polskim , wystarczy poszukać w necie w razie jakichkolwiek komplikacji pisz na @
Pozdrawiam
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 19.09.2005 11:34

Ostatnio edytowano 21.10.2005 11:06 przez JoeF, łącznie edytowano 1 raz
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 19.09.2005 11:47

Dzięki, ale nie napisałam, jednej - najważniejszej sprawy - nie mam aparatu cyfrowego, zdjęcia w moim kompie pochodzą ze skanera - nie wiem do końca czy i jakie to ma znaczenie, próbowałam różnych rzeczy z waszego foto forum - ale zawsze rozkłada mnie jakieś pytanie programu ( nie rozumiem różnicy :oops: w tych gifach,tifach, bitmapch itd... dlatego wszystko robię na czuja a potem okazuje się, że dalej nie przebrnę, bo po skanowaniu zapisałam nie wtym "formacie" co trzeba). Koleżanka Aneta mówiła coś o miejscu na serwerze :?: i o innych ważnych rzeczach a ja nie wiem jak tam dotrzeć - firmowy Admin pewnie by mi pomógł, ale jakoś nieśpieszno mi do chwalenia się innym co robię w pracy :lol: :lol: :lol: ( no chyba, że uznacie, że bez jego pomocy się nie obędzie - wielu programów nie mogę zainstalować sama - Adminowi za to płacą :) to i pilnuje swojej roboty :D )

Nie chcę przynudzać (bo zapewne na forum jest wszystko w tym temacie) ale znalezienie odpowiedzi na wszystkie pytania moich "mądrych" programów w foto forum (gdybym jeszcze je rozumiała :lol: ) zajęłoby mi chyba rok. Następna sprawa, to to, że nie mogę wsadzać na komp żadnych "pirackich" programów - szef by mnie obwiesił !!! - tylko legalne darmowe oprogramowanie.

Monika.
mpi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpi » 19.09.2005 11:48

może to komuś wydać się śmieszne, ale czemu nikt polecił zwykłego najprostszego Painta (start->programy->akcesoria->paint) do zmniejszania rozmiaru zdjęcia?

ja z niego nie korzystam chociazby ze względu na brak jakiegokolwiek wpływu na stratę jakości, ale dla osób początkujących może byłby odpowiedni?

wystarczy otworzyć w nim zdjęcie, następnie menu Plik->Zapisz jako w polu "zapisz jako typ" wybieramy JPEG, podajemy nową nazwę i zapisze nam się o wiele "lżejszy" obrazek. ponadto możemy wcześniej zmienić wymiary zdjęcia - obraz->rozciągnij/pochyl.

PS. z tytułu swojego zawodu, uszczypliwości i czepiania się słówek :) pragnę zwrócić uwagę Gratkorn, że OpenOffice nie jest systemem operacyjnym a jedynie alternatywnym dla Microsoft Office pakietem biurowym. :wink:
mkz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkz » 19.09.2005 11:50

gratkorn napisał(a):Cześć! Taki temat mi leży bo ja do nauki chętna jestem, ale niestety "poległam" już na wstępie bo mój system operacyjny, to nie jak u każdego normalnego człowieka licencjonowany (zakładam :wink: ) Windows ... ale Open Office, który jest dla mnie udręką (bo wcześniej pracowałam na Win 98, XP, Millenium) a arkusze kalkulacyjne w tym programie to horror jest w porównaniu ...

M.onika.

Ale czemu... :?: Open Office jest rownie dobry (a nawet lepszy - przynajmniej dla mnie :wink: ) od nieszczesnego M$ .... A na dodatek jest: wieloplatformowy, darmowy a co zatym idzie legalny :D Ze nie wspomne to o klopotach jakie pojawialy sie w duzych dokumentach z rozna grafika w M$ Wordzie (znikajace obrazki, nagle i nieprzewidziane zmiany formatu tekstu po ponownym otwarciu dokumentu, brak mozliwosci wydruku itd itp), ktorych nigdy nie doswiadczylem w Open (Star) Office
Pozdrowienia
MkZ
sly29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly29 » 19.09.2005 11:53

mpi :)

chociażby dlatego że zwykły paint nie daje tylu możiwosci co IrfanView nie jesteś nawet w stanie wyostrzyc zdjęcia ż enie wspomnęo wielu innych funkacjach
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 19.09.2005 11:56

Ostatnio edytowano 21.10.2005 11:07 przez JoeF, łącznie edytowano 1 raz
mpi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpi » 19.09.2005 12:00

sly29 napisał(a):mpi :)

chociażby dlatego że zwykły paint nie daje tylu możiwosci co IrfanView nie jesteś nawet w stanie wyostrzyc zdjęcia ż enie wspomnęo wielu innych funkacjach

sly, rozumiem, ale czy uważasz że gratkorn i na pewno jeszcze wielu uzytkowników jest na etapie wyostrzania zdjęć? jej na razie chodzi o wielkość... ponadto nie musi szykaćw necie i instalować dodatkowego oprogramowania....
sly29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly29 » 19.09.2005 12:02

oto link do oficjalnej polskiej witryny IrfanView

znjadziesz tam program i pluginy

http://www.irfanview.quadric.pl/pliki.html[/url]
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 19.09.2005 12:03

Ostatnio edytowano 21.10.2005 11:07 przez JoeF, łącznie edytowano 1 raz
sly29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly29 » 19.09.2005 12:06

mpi

sorki ale uważam , że każdy człowiek powinien spróbowaćczegoswiecej niż prywmitywnego painta jeżlei nie pokażemy dziewczynie czegoś lepszego to nigdy nie spróbuje a co za tym idzie nie nauczy sie robić tego co chce, a naprawde IrfanView w dodtaku ze spolszczeniem jest bardzo prosty
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone