Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

JESIEŃ W BIESZCZADACH

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 29.12.2017 15:44

jedziemy dalej w stronę Polańczyka. Po drodze zatrzymujemy się na chwilę na punkcie widokowym, aby ostatni raz spojrzeć na Bieszczady właściwe.

Koniki Huculskie

DSC_0510.JPG

DSC_0512.JPG

DSC_0514.JPG

DSC_0518.JPG

W Polańczyku idziemy nad Jezioro Solińskie. Prawie jak Bora-Bora, albo jakieś Malediwy :wink:

DSC_0519.JPG

DSC_0520.JPG

20171018_123129.jpg

20171018_123302.jpg

DSC_0521.JPG

DSC_0523.JPG

Zapora Solińska - zaraz tam podjedziemy

DSC_0524.JPG

DSC_0526.JPG

DSC_0531.JPG
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 29.12.2017 15:44

DSC_0533.JPG

DSC_0534.JPG

jest pięknie...

DSC_0535.JPG

DSC_0536.JPG

DSC_0537.JPG

jesiennych kolorów nigdy dość...

DSC_0538.JPG

DSC_0541.JPG

jedziemy pod zaporę. Parkujemy za 10 PLN! na parkingu obok "deptaka" :roll: Czas na krótki spacer po zaporze zakończony lodami i kawką po drugiej stronie.

DSC_0546.JPG

ostatni raz byłem tu kilkanaście lat temu

DSC_0548.JPG

DSC_0554.JPG

DSC_0549.JPG

DSC_0542.JPG

DSC_0544.JPG

na zaporze akurat wymieniana jest kostka brukowa

DSC_0555.JPG

DSC_0557.JPG

czas leci szybko. Pora wracać. To był ostatni punkt naszej wyprawy. Wracając do domu na autostradzie między Tarnowem i Krakowem zachodzące słońce funduje nam przepiękny spektakl

DSC_0559.JPG

DSC_0561.JPG

i to tyle. Jesteśmy oczarowani tym zakątkiem Polski. Teraz bardzo chciałbym odwiedzić Bieszczady zimową porą - gdy przysypane są grubą warstwą białego puchu.
Dziękuję za uwagę i pozdrawiam
M
:hut: :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.12.2017 16:06

Cerkiewki zacne.

Mikeee napisał(a):W Polańczyku idziemy nad Jezioro Solińskie. Prawie jak Bora-Bora, albo jakieś Malediwy :wink:

Lazury odpowiednie.

Mikeee napisał(a):Teraz bardzo chciałbym odwiedzić Bieszczady zimową porą - gdy przysypane są grubą warstwą białego puchu.

Zdecydowanie wolę te jesienne.

Dziękuję za tę dawkę wspaniałości.
Wojtek
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 29.12.2017 19:01

Cerkiewki bardzo malownicze. Gdyby tak potrafiły mówić to wiele by powiedziały o historii tego regionu. :roll:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.12.2017 19:20

Piękne kolory jesieni na koniec przy Solinie...
8)
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 29.12.2017 19:52

Cerkwie są mi znane z autopsji.
Ale - wstyd się przyznać - nad Jeziorem Solińskim nigdy jeszcze nie byłem. Zawsze człowiek pędzi bardziej na południe.
Dzięki za miłą dawkę jesiennych Bieszczadów. :)
elfik99
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik99 » 30.12.2017 15:42

Te kaczki to wyglądają jakby w liściach pływały!!! :) :) :)

Ślicznie było!!!!!!! :P :P :P

:papa:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 30.12.2017 23:45

Franz napisał(a):Dziękuję za tę dawkę wspaniałości.

Miło, że Ci się podobało :)
Ural napisał(a):Cerkiewki bardzo malownicze. Gdyby tak potrafiły mówić to wiele by powiedziały o historii tego regionu. :roll:

a historia regionu bujna i zawiła :)
tony montana napisał(a):Piękne kolory jesieni na koniec przy Solinie...
8)

ta się szczęśliwie złożyło, że te piękne kolory jesieni towarzyszyły nam podczas całego pobytu w Bieszczadach 8)
Nefer napisał(a):Cerkwie są mi znane z autopsji.
Ale - wstyd się przyznać - nad Jeziorem Solińskim nigdy jeszcze nie byłem. Zawsze człowiek pędzi bardziej na południe.
Dzięki za miłą dawkę jesiennych Bieszczadów. :)

jaki tam wstyd :roll: Jezioro jak jezioro. Kierunek bardziej na południe jest moim zdaniem bardziej słuszny :wink:
dzięki za obecność :)
elfik99 napisał(a):Te kaczki to wyglądają jakby w liściach pływały!!! :) :) :)

Ślicznie było!!!!!!! :P :P :P

cieszę się, że Ci się podobało :)
Na te kaczki w liściach gapiłem się dobrych kilka minut.

pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia, wszystkiego dobrego oraz wielu wspaniałych podróży w Nowym Roku 8) :D

M
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 31.12.2017 11:56

Mikeee napisał(a):
W Polańczyku idziemy nad Jezioro Solińskie. Prawie jak Bora-Bora, albo jakieś Malediwy :wink:

Obrazek

:roll: :lol: :lool:

Mikeee napisał(a):jaki tam wstyd Jezioro jak jezioro. Kierunek bardziej na południe jest moim zdaniem bardziej słuszny

Dokładnie :!:
Ja mam teorię, że Bieszczady zaczynają się poniżej drogi 894 :D .

Mikeee napisał(a):pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia, wszystkiego dobrego oraz wielu wspaniałych podróży w Nowym Roku

Wszystkiego najlepszego na Nowy Rok dla Ciebie i rodziny. Pięknych podróży i niezapomnianych wrażeń :!:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.12.2017 14:37

Mikeee napisał(a):pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia, wszystkiego dobrego oraz wielu wspaniałych podróży w Nowym Roku 8) :D

Wzajemnie - podróży skrzętnie zaplanowanych oraz takich nieco szalonych!
Wiele Dobrego...
Wojtek
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 31.12.2017 17:30

marze_na napisał(a):
Mikeee napisał(a):jaki tam wstyd Jezioro jak jezioro. Kierunek bardziej na południe jest moim zdaniem bardziej słuszny

To bardzo się cieszę, że nie jestem odosobniony :) . Dzięki :)

No i również życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2018 :D .
elfik99
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik99 » 01.01.2018 22:00

I ode mnie też dużo szczęścia i fantastycznych podróży w 2018!!!!!!!!! :P :P :P

:papa:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 05.01.2018 00:13

marze_na napisał(a):
Mikeee napisał(a):jaki tam wstyd. Jezioro jak jezioro. Kierunek bardziej na południe jest moim zdaniem bardziej słuszny

i to się czuje wszystkimi zmysłami :wink:
marze_na napisał(a):Wszystkiego najlepszego na Nowy Rok dla Ciebie i rodziny. Pięknych podróży i niezapomnianych wrażeń :!:

Franz napisał(a):Wzajemnie - podróży skrzętnie zaplanowanych oraz takich nieco szalonych!
Wiele Dobrego...

Nefer napisał(a):No i również życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2018 :D .

elfik99 napisał(a):I ode mnie też dużo szczęścia i fantastycznych podróży w 2018!!!!!!!!! :P :P :P

Dziękuję Wam bardzo :D
Choć obecny rok raczej nie przebije poprzedniego w kwestii podróży dalszych i bliższych. 2017 był wyjątkowo obfity zaczynając od stycznia kończąc na listopadzie...
A Nowy Rok powitałem w schronisku górskim. I będzie to rok, który przyniesie sporo zmian :roll:

pozdrawiam,
M
Poprzednia strona

Powrót do Polska

JESIEŃ W BIESZCZADACH - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies