Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

JESIEŃ W BIESZCZADACH

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 15.12.2017 21:34

Dochodzimy do cmentarza, który jest jedyną pozostałością wsi po polskiej stronie. Po ukraińskiej stronie we wsi Beniowa mieszka wciąż kilkadziesiąt osób

DSC_0167.JPG

krzyż wieńczący nieistniejącą już cerkiew

DSC_0169.JPG

DSC_0170.JPG

DSC_0171.JPG

Kamień z wizerunkiem ryby to najprawdopodobniej element chrzcielnicy, która znajdowała się cerkwi

DSC_0175.JPG

ukraiński pociąg jadący do ostatniej stacji - Sianki

DSC_0182.JPG

idziemy dalej wzdłuż granicy do miejsca gdzie dawniej istniała polska część wsi Sianki

DSC_0184.JPG

po drodze podziwiamy piękne jesienne kolory

DSC_0186.JPG

DSC_0188.JPG

DSC_0191.JPG

DSC_0194.JPG

DSC_0195.JPG

dochodzimy do wiaty, skąd od drogi odchodzi leśna część szlaku do Sianek

DSC_0196.JPG

DSC_0204.JPG

słupy stojące co jakiś czas na przeciwległych brzegach Sanu co jakiś czas przypominają o tym, że znajdujemy się blisko granicy

DSC_0208.JPG
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 15.12.2017 21:35

Docieramy do polskiej części nieistniejącej już wsi Sianki. Uchował się w tym miejscu jedynie grób hrabiny Stroińskiej. Dwóch amatorów poszukiwania żelastwa w ziemi piecze akurat kiełbaski nad małym ogniskiem.

DSC_0213.JPG

Nagrobki Franciszka i Klary Stroińskich

DSC_0216.JPG

Po II Wojnie Światowej Sianki zostały przedzielone granicą. Po polskiej stronie spalone zostały wszystkie domostwa i cerkiew. Do dzisiaj po ukraińskiej stronie mieszka ok 50 rodzin.
Z punktu widokowego powyżej widać ukraińską część wsi i pociąg, który widzieliśmy po drodze

DSC_0220.JPG

DSC_0221.JPG

po kolejnych kilkudziesięciu minutach docieramy do celu dzisiejszej wycieczki - rzekome źródła Sanu znajdujące się na pasie granicznym

DSC_0226.JPG

DSC_0227.JPG

i źródełko...

DSC_0231.JPG

pierwszy raz jestem w Ukrainie. I to nielegalnie :roll:

DSC_0234.JPG

idę kilkadziesiąt metrów wgłąb Ukrainy...

DSC_0236.JPG

DSC_0237.JPG

...ale zaraz wracam. W tym momencie dostrzegam idących pasem granicznym strażników granicznych 8O

Nie widzieli mnie uff :roll: . Ucinamy sobie kilkuminutową, miłą pogawędkę, ostrzegają nas abyśmy nie przekraczali granicy, bo ukraińscy strażnicy są bardzo surowi i idą dalej...My również zbieramy się do powrotu

DSC_0244.JPG

DSC_0250.JPG

DSC_0252.JPG

Z parkingu w Bukowcu od razu jedziemy do Zajazdu pod Caryńską. Zamawiamy placek ziemniaczany z gulaszem z dziczyzny i rosół na mięsie z dzika - genialne! Super miejsce. Polecamy 8)

20171015_185431.jpg

poniżej mapka z dzisiejszą trasą

źródła Sanu.jpg

cdn :papa:
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 15.12.2017 21:50

Mikeee napisał(a):
słoma79 napisał(a):jak Bieszczady to jestem...całkiem możliwe, że się widzieliśmy o tym nie wiedząc 8O byliśmy w Wetlinie w ten sam weekend :mrgreen: zresztą nie tylko my...prawda Roxi ? :wink: można było zrobić niezłe spotkanie cromaniaków 8)

chyba jednak się widzieliśmy. Właśnie w sobotę na Wetlińskiej, nawet sobie górskie "cześć" powiedzieliśmy :) . Nabrałem pewności, że to Ty po powrocie do domu, jak zobaczyłem Wasze zdjęcie z Bazy w relacji Roxi :)

słoma79 napisał(a):
Roxi napisał(a):
amatus1 napisał(a):Może w przyszłym roku uda się wypić z jakimś zakapiorem chorwackim piwko w np Siekierezadzie:).

Albo w Bazie Ludzi z Mgły. :wink:

jak w Bazie to ja się chętnie przyłączę w tym przyszłym roku :mrgreen: to co, październik :roll: :oczko_usmiech:

i tu się nie zawiodłem. I w Bazie i w Siekierezadzie bardzo nam się podobało. A co do października to ja bardzo chętnie 8)

pozdrawiam,
Michał

cześć, dzień dobry mówię zawsze...tak mnie nauczyli za młodego i szanuję te nauki do dziś...dorzucę swoje do bieszczadzkich relacji z tego weekendu jak tylko skończę z tegoroczną Cro :oczko_usmiech:
ścieżkami chodziliśmy zupełnie różnymi jak widzę...ale te Twoje z ostatniego odcinka, dla mnie zupełnie nieznane...z przyjemnością popatrzę :mrgreen:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.12.2017 11:58

Dzięki Tobie w końcu też dotarłam do źródeł Sanu :D .

Piękna jesień :!:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 16.12.2017 12:21

Super wycieczka!
Na tym szlaku mnie jeszcze nie było i zapisuję "na następny raz".
Będzie w sam raz na rozchodzenie na początek kolejnego pobytu. :)
elfik99
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik99 » 16.12.2017 13:31

Prześliczne są te jesienne kolorowe drzewa przy tej drodze!!! :P :P :P

:papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.12.2017 15:20

Mikeee napisał(a):Pamiętam, że jak byłem młodszy bardzo chciałem tam dotrzeć :wink: .

Jak ja byłem młodszy, nie wolno było się zbliżać do granicy z ZSRR...

Mikeee napisał(a):W tym roku również udało mi się odwiedzić inne ustronne miejsce w Polsce; we wrześniu pojechaliśmy z bratem na motocyklach na trójstyk granic Polski, Czech i Niemiec w okolice Bogatyni.

A byłeś kiedyś na czwórstyku?...

Pozdrawiam,
Wojtek
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 16.12.2017 18:39

U źródeł Sanu nigdy nie byłem.
Dzięki Twojej relacji mogłem to uczynić wirtualnie. :)
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 17.12.2017 17:45

słoma79 napisał(a):ścieżkami chodziliśmy zupełnie różnymi jak widzę...ale te Twoje z ostatniego odcinka, dla mnie zupełnie nieznane...z przyjemnością popatrzę :mrgreen:

marze_na napisał(a):Dzięki Tobie w końcu też dotarłam do źródeł Sanu :D .

Roxi napisał(a):Na tym szlaku mnie jeszcze nie było i zapisuję "na następny raz".

Nefer napisał(a):U źródeł Sanu nigdy nie byłem.
Dzięki Twojej relacji mogłem to uczynić wirtualnie. :)

Nie jest to zbyt popularny szlak, bo mało widokowy. Bardziej kierowała nami chęć dotarcia do miejsca odległego, odosobnionego, na kraniec Polski :wink:
elfik99 napisał(a):Prześliczne są te jesienne kolorowe drzewa przy tej drodze!!! :P :P :P

to dla tych drzew wybraliśmy się w Bieszczady właśnie w październiku :)
Franz napisał(a):A byłeś kiedyś na czwórstyku?...

na Klimczoku byłem kilkakrotnie, ostatni raz w tym roku, ale ten słupek nie zwrócił jakoś mojej uwagi (btw - miałeś fajny widok na Tatry 8) ).
Ale jeszcze w tym roku go tam poszukam, bo będę przechodził przez Klimczok - Sylwestra spędzamy w schronisku na Błatniej :D

Moją uwagę na Klimczoku zwróciły natomiast kamienie i tabliczki z nazwami szczytów górskich z całego świata

IMG_3338.JPG

IMG_3337.JPG

pozdrawiam,
M
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 17.12.2017 20:14

poniedziałek 16.10 - Rawki

Kolejny dzień wita nas zgodnie z oczekiwaniami piękną pogodą. Dziś w planie Rawki. Dziewczyny decydują się zostać w Wetlinie i się zrelaksować. To mi otwiera nową możliwość w kwestii wyboru wariantu trasy. Ale o tym zdecydujemy później.
Busem z Wetliny za 8PLN/os docieramy na Przełęcz Wyżniańską, płacimy za wejście na szlak i idziemy początkowo łagodnie i widokowo, a potem ostro pod górę lasem

Przełęcz Wyżniańska i w tle Połonina Caryńska

DSC_0256.JPG

DSC_0257.JPG

DSC_0258.JPG

DSC_0259.JPG

DSC_0260.JPG

Bacówka PTTK pod Małą Rawką

DSC_0262.JPG

DSC_0263.JPG

DSC_0267.JPG

jeszcze końcowy odcinek...

DSC_0269.JPG

...i jesteśmy na Małej Rawce

DSC_0275.JPG

ludzi nie za wiele jak na tak piękną pogodę - choć duje dość mocno

DSC_0276.JPG

idziemy w stronę Wielkiej Rawki podziwiając widoki

DSC_0277.JPG

Połonina Wetlińska

DSC_0278.JPG

Połonina Caryńska

DSC_0279.JPG

DSC_0280.JPG
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 17.12.2017 20:15

DSC_0281.JPG

DSC_0282.JPG

DSC_0284.JPG

DSC_0286.JPG

DSC_0289.JPG

i lądujemy na Wielkiej Rawce

DSC_0290.JPG

napawamy się chwile widokami i kierujemy się pasem granicznym Polski i Ukrainy w stronę Krzemieńca i trójstyku granic...

DSC_0291.JPG

DSC_0292.JPG

DSC_0294.JPG

...gdzie stoi granitowy obelisk. Tu schodzą się granice Polski, Ukrainy i Słowacji. Pora na posiłek i chwilę odpoczynku.

DSC_0296.JPG

DSC_0298.JPG

Ukraińcy w tym miejscu umieścili kapsułę czasu, która ma być otwarta po 15 latach i tygodniu :wink:
Uznali również, że jest to doskonałe miejsce, żeby się napić wódki - nawet zadbali o szkło

DSC_0295.JPG

Tu właśnie proponuję Markowi, że skoro nie ma z nami dziewczyn, które idą trochę wolniej, zamiast wracać się do Małej Rawki i iść do Wetliny Działem, czyli zielonym szlakiem, pójdziemy dalej przez Rabią Skałę wzdłuż granicy ze Słowacją. Ma nam to zająć sporo więcej czasu, a jest już po 11:00 i dzień w październiku już krótkawy :roll: . Mimo to decydujemy się, narażając się na pretensje dziewczyn, które spodziewają się nas sporo wcześniej

DSC_0300.JPG

DSC_0301.JPG

chyba trochę za wcześnie na radość. Jeszcze nie doszliśmy :oczko_usmiech:

DSC_0306.JPG
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 17.12.2017 20:16

DSC_0310.JPG

szlak w sporej części prowadzi lasem poprzez kilka szczytów, zdarzają się jednak i miejsca widokowe

DSC_0315.JPG

DSC_0317.JPG

DSC_0318.JPG

DSC_0320.JPG

DSC_0322.JPG

20171016_140017(0).jpg

marsz idzie nam trochę szybciej niż mówią oznaczenia, więc nie jest źle. Jest szansa, że czołówka nie będzie potrzebna

DSC_0325.JPG

DSC_0326.JPG

tu już widać Rabią Skałę

DSC_0327.JPG

DSC_0328.JPG

punkt widokowy na słowacką część Bieszczad

DSC_0336.JPG

DSC_0330.JPG

DSC_0331.JPG

DSC_0332.JPG

DSC_0333.JPG

DSC_0334.JPG

DSC_0335.JPG
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 17.12.2017 20:17

docieramy na Rabią Skałę po 14:00. Z Krzemieńca doszliśmy tu zatem w ok. 3 godziny. Oznaczenia podają 4:45. Zarządzamy posiłek i odpoczynek. Czeka nas teraz zejście w dół do Wetliny, które ma nam zająć wg tabliczek 3 godziny.

DSC_0340.JPG

DSC_0341.JPG

DSC_0342.JPG

DSC_0343.JPG

DSC_0344.JPG

DSC_0346.JPG

DSC_0349.JPG

Do Wetliny docieramy o 16:15 jeszcze łapiąc ostatnie promienie zachodzącego słońca

DSC_0351.JPG

Było super, choć bardzo intensywnie 8) . Wieczór spędzamy przy piwie po sąsiedzku w kultowej Bazie Ludzi z Mgły. Nasza gospodyni przez wiele lat prowadziła Bazę, którą powołał do życia Jej brat. To właśnie wtedy powstała legenda tego miejsca. Po tym jak brat oddał Bazę w inne ręce, powołał do życia Siekierezadę w Cisnej, a nasza gospodyni wybudowała obok pensjonat, który razem z mężem prowadzą.

IMG_3876-001.JPG

mapka z dzisiejszą trasą
Rawki.jpg

cdn :papa:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 17.12.2017 20:49

Mikeee napisał(a):
Tu właśnie proponuję Markowi, że skoro nie ma z nami dziewczyn, które idą trochę wolniej, zamiast wracać się do Małej Rawki i iść do Wetliny Działem, czyli zielonym szlakiem, pójdziemy dalej przez Rabią Skałę wzdłuż granicy ze Słowacją.

Czyli Bieszczadzką Koronkę przeszliście :D Bardzo mi się podobała ta trasa, choć odcinek za Krzemieńcem ciut nudnawy :roll: Ale dumna byłam po jej przejściu niesamowicie,bo jestem dziewczyną i chodzę wolniej :mrgreen: :wink:

Jesienne kolorki super :hearts:
elfik99
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik99 » 17.12.2017 21:00

Prześliczne te jesienne rudości!!!!!!!! 8O 8O 8O

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

JESIEŃ W BIESZCZADACH - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies