Lidia K napisał(a):Fatamorgana napisał(a):Bodzioch Marek napisał(a):długi czas naświetlani, srzał ze statywu i tyle
Jaaasne....
Tylko że trzeba jeszcze znaleźć motyw i kadr co nie?
Poszukiwanie i czas też wchodzą w skład pracy nad zdjęciem.
Ale Ty doskonale o tym wiesz.
Długi czas, ja też podglądnęłam exifa, nie wiem jak
Weldon podglądał (3 sek, żartował chyba) ale długi czas u
Faty to 8 sekund. Ileż on musiał filtrów na obiektyw założyć i jakich przy przesłonie 13, ISO - 100. Nawet jakby dał przesłonę 32 to musiałby za kadr mieć port Rijece a nie las w ciągu dnia. Sam polar na pewno nie wystarczy.
Fatamorgana napisał(a):dobra optyka (firmowa 24mm f2.8, plus The special one czyli 50mm f3.5 macro- - zwana żyletą nie do pobicia, czasami 16mm f2.8 fish)),
To czym konkretnie Twoje zdjęcia były zrobione - 50mm
Ponoć nie aparat robi zdjęcia............
Z czasem to jest róznie- zależnie od efektu jaki chce się uzyskać.
Exify nie kłamią- skoro pisze, że 3 sek lub 8, to tak pewnie było...
Nie przywiązuję szczególnej wagi do tego czym robiłem, wazniejszy jest po prostu efekt końcowy- czy jest zgodny z tym, co widziałem w wizjerze i tym, co chciałem uzyskać.
Exif mówi jednak o tym jakie szkło.
Optyka JEST WAŻNA panie Bodzioch, ponieważ są takie obiektywy, które dają większą niż inne jakość obrazu, ale przede wszystkim plastykę, kontrast i bokeh- co w takich zdjęciach nie jest bez znaczenia.
I dlatego właśnie potem można napisać, że wystarczą odpowiednie warunki - wcale nie słoneczne- akurat było idealnie do lasu, bo pochmurno- polarek, statyw i nieco praktyki.
Jak wspominałem, nie stosuję ŻADNYCH innych filtrów niż polaryzacyjne.
Nie dorobiłem się jeszcze połówek- zawsze coś innego przedtem kupuję cholerka...
Dodam jeszcze, że 50mm f3.5 macro bez polara daje takie kolory i kontrast jak inna stałka z polarem...
Fenomenalne szkło.
A że ciemnawe, to zakładając polara, mając ISO 100- mamy i tak
dobrą "ciemnawość" do zastosowania dłuższych czasów.
No a że pogoda była też ciemnawa, więc... czasy były takie jakie były.
Btw. przysłon absolutnie najwyższych- od f22 w zasadzie nie warto stosować, ponieważ wychodzą wtedy wady optyczne.
A skoro juz przylazłem, to mała wstawka:
A to wszystko odbyło się w takim oto niepozornym miejscu,
przy dziadowskiej pogodzie i prawdę mówiąc, miałem się już wrócić z tych gór, bo ciemno, mgliście i zimno, ale...dostrzegłem już tydzień wcześniej jadąc do Fatry te skupisko kolorowych drzew obok Soły i... spróbowałem wleźć w ten las.
Okazało się lepiej niż by można było przypuszczać. Ledwie 500m od głównej drogi jest ten parów..
Jak zwykle więc wytrwałość i ciekawość przynoszą efekty.
Warto ruszyć tyłek.
Pozdrav.